Jupiter
Re: Jupiter
Tak ale ty planety v mono budou vždy detailnější proti color verzi, protože tam degraduje obraz bayerova maska. Nebo se pletu?
- KpS
- Věk: 80
- Kontaktovat uživatele:
Ne vždy. Při snímání barevnou kamerou se exponuje na jednom snímku videa vždy jen čtvrtina pixelů R a B, v G pak polovina. Debayerizace tohoto jednoho snímku by znamenala interpolovat zbývající pixely. Tak to ale, aspoň v Autostakkertu, není. Seeing se postará o to, že na složeném snímku je planeta samplovaná celá v každé barvě. Převládá shoda v tom, že snímat LRGB sekvence mono kamerou má smysl při seeingu aspoň osm z deseti a to na velkých dalekohledech. Podívejte se na detailní snímky Jupitera od Chris Go barevnou kamerou. Něco jiného je použití mono kamery v R, nebo blízkém IR z důvodu obvykle lepšího seeingu na těchto vlnových délkách.
Karel
- DejvStorm
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem v zahraničních diskuzních fórech narazil na info, že s novými čipy kamer v posledních cca. 5 letech už se ten rozdíl hodně stírá a LRBG monokamerou už moc informací navíc nepřidá, snad jen v případě jemných a málo kontrastních struktur, ale že prý už ty snímky třeba s čipem 585 jsou téměř identické. Já používám mono kameru na planety jen v případě pokusů s IR, UV, CH4 apod. kde mi bayerovská maska může sebrat hodně fotonů.
Děkuji za vysvětlení, pánové
.
Zkusil jsem ještě fotku z jednoho videa z 27.2.2026. Jako pokus vyvoláno v drizzle 3 a následně zmenšeno na 50% - voz Astrofotky:

je to z mého pohledu velice mírně vytaženo. Koncem února a začtkem března jsem natočil v několika dnech více jak půl tera videí a teď se tím probírám, abych se poučil...
K diskuzi výše: mono versus RGB z hlediska rozlišení je myslím odvislé od "dostatečného" owersamplingu. Dnes jsou běžné čipy s 2,4 um takže určitě není problém. Já pužil ASI183 právě s touto velikostí pixelu. Jelikož jsem opravil filtrové kolo, zkusím dělalt barvu s RGB filtry. Asi už se nevrátím k ASI224. Ideální by asi byla ASI585, ale to je další investice...
Určitě důležity moment je délka expozice videa. Chris Go při svém C14 a barlowu (nevím zda 1,5 nebo 2x) dělá expozice 30 sec. Takže díky podobné sestavě zkusím také zkrátit (z 60 na 30 sec). A samozřejmě jednotlivá expozice - dělal jsem 5 nebo 6 ms. Možná, že bude lepší prodloužit expozici a snížit gain s výsledným menším šumem.
je to z mého pohledu velice mírně vytaženo. Koncem února a začtkem března jsem natočil v několika dnech více jak půl tera videí a teď se tím probírám, abych se poučil...
K diskuzi výše: mono versus RGB z hlediska rozlišení je myslím odvislé od "dostatečného" owersamplingu. Dnes jsou běžné čipy s 2,4 um takže určitě není problém. Já pužil ASI183 právě s touto velikostí pixelu. Jelikož jsem opravil filtrové kolo, zkusím dělalt barvu s RGB filtry. Asi už se nevrátím k ASI224. Ideální by asi byla ASI585, ale to je další investice...
Určitě důležity moment je délka expozice videa. Chris Go při svém C14 a barlowu (nevím zda 1,5 nebo 2x) dělá expozice 30 sec. Takže díky podobné sestavě zkusím také zkrátit (z 60 na 30 sec). A samozřejmě jednotlivá expozice - dělal jsem 5 nebo 6 ms. Možná, že bude lepší prodloužit expozici a snížit gain s výsledným menším šumem.
Parádní. Naprosto skvěle zpracováno. Lepší, jak Damian Peach, který na to tlačí jaxfiň a vytváří struktury, které na Jupiteru nejsou. Mrzí mě, že lidi oceňují toho patlala a neocení tuhle dokonalost zvlášť když podmínky (seeing), které má Damian jsou sakra jinde, než to co má Pavel.
Howking: díky za komentář
, nicméně v porovnání s Damianem kopu okresní přebor a určitě nemám na to, abych mu mohl zavázat střevíc…(tedy kopačku)
No nedávno se ke mě dostal obrázek Damiana: https://nyx.cz/files/000/030/3065398_0d ... =image.png a když vidím ty vymyšlené detaily jako ty dlouhé rovnoběžné brázdy, které jsou fyzikálně extrémně nepravděpodobné, tak tvoje snímky jsou daleko věrohodnější. Vůbec bys před ním neměl mít respekt. Bombastických detailů dosahuje za cenu přetěžování filtrů. Nejdůležitější na postprocessingu planet (a vlastně postprocessigu obecně) je vědět, kdy přestat tahat a tobě se za to klaním. (Astrofotografie je dokumentační fotografie a neměla by vymýšlet obraz skutečnosti, která neexistuje)
- DejvStorm
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
Jako Damian Peach ty snímky umí zpracovat na pohled velmi pěkně, ale vždy mi přišlo, že to zároveň dělá tak, aby se to tvářilo, že to je stále pěkně ostrý snímek, přitom realita je taková, že ty ostře zobrazené struktury už mu optika z fyzikálních důvodů zobrazí neostře a reálné útvary tak splynou do jedné mlhavé šmouhy. Tu ale on přeostří tak nějak aby se to tvářilo jako reálný ostře zobrazený útvar, což ale on není.
Co je ale z jeho fotek jasné je to, že tam u moře má mnohem lepší seeing než my v naší zatuchlé vnitrozemské díře, kde interakce proudění s komplexním terénem a četné inverze dělají pěkný bordel na tom seeingu
Přitom on je ve stejné šířce jako my, kde bude ty často zatracované jet streamy mít stejně často jako my. Nene, ta část atmosféry dole bude dělat většinou horší problémy než jet streamy.
@KpS S tím větším průměrem uvidím... snad se povede už v nejbližším roce. Je to ale dost velký výdaj a uvidíme co bude.
Jinak jsem opravil ty mapky z C8 a zvedl kontrast tak, aby to vyniklo lépe. Škoda, že nemám delší řadu před a ještě po tom období, protože počasí nepřálo a teď znovu nepřeje. Někdy ale zkusím postahovat a namapovat snímky z ALPO, abych vidět detailněji vývoj těch konvektivních systémů třeba otočku po otočce za několik týdnů. Ty systémy musí být fakt něco, když to je takhle vidět i odsud na ty stovky mega km.
Co je ale z jeho fotek jasné je to, že tam u moře má mnohem lepší seeing než my v naší zatuchlé vnitrozemské díře, kde interakce proudění s komplexním terénem a četné inverze dělají pěkný bordel na tom seeingu
@KpS S tím větším průměrem uvidím... snad se povede už v nejbližším roce. Je to ale dost velký výdaj a uvidíme co bude.
Jinak jsem opravil ty mapky z C8 a zvedl kontrast tak, aby to vyniklo lépe. Škoda, že nemám delší řadu před a ještě po tom období, protože počasí nepřálo a teď znovu nepřeje. Někdy ale zkusím postahovat a namapovat snímky z ALPO, abych vidět detailněji vývoj těch konvektivních systémů třeba otočku po otočce za několik týdnů. Ty systémy musí být fakt něco, když to je takhle vidět i odsud na ty stovky mega km.
Na odkazovaném snímku jsou opravdu nepravděpodobné struktury (brázdy), těžko říci, jakým filtrem se mohou vytvořit nebo tak zvýraznit. Nicméně, pravda je, že snímek obsahuje drobné detaily o kterých se mi ani nezdá, holt “dobrej oddíl”…ano, náš seeing je zjevně robustnější.