Zážitky z pozorování
Re: Zážitky z pozorování
Zdravím. No tak já pozoruji kousek od vesnice a všude kolem máme lesy, takže o nějaké to prase nebo "štěkající" lišku tu není nouze. Zrovna tuhle jsem slyšel jednu a asi dost naštvanou. Podle řevu běžela hooodně rychle lesem, až jsem si říkal, jestli si nenabije čumák. Jednoznačně největší zážitek ale byla sova, která to vybrala snad jen metr od mé hlavy, už jsem ucítil i závan větru. Být myš, už je po mně 
Drbohlavson 400/2000, MS MTO-11 10/1000 a pár prcků
Se zvěří je občas zábava.
Už se mi stalo, že se srnec přiblížil na odhadem 15-20m a pak velmi hlasitě zařval (netuším, jakým slovem ten zvuk jinak popsat).
Zrovna jsem se maximálně soustředil na něco na hranici viditelnosti v okuláru.
Velmi nepřijemné vtáhnutí zpátky do reality
Už se mi stalo, že se srnec přiblížil na odhadem 15-20m a pak velmi hlasitě zařval (netuším, jakým slovem ten zvuk jinak popsat).
Zrovna jsem se maximálně soustředil na něco na hranici viditelnosti v okuláru.
Velmi nepřijemné vtáhnutí zpátky do reality
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Já mám se zvěří spíše příjemné zážitky, tedy spíš jde o to, že mi nevadí (pokud mi neskočí před auto
). Třeba v Podyjí před lety si pamatuji na troubení jelenů. Naposledy jsem v Krkonoších poslouchal jeleny téměř každou pozorovací noc. A kolem chodila poloochočená liška, která chodí místním na jídlo pro kočky a na lidi si zvykla. Když jsme ráno vylézali ze spacáků, Slunce už hřálo a liška šla kolem nás na 2 - 3 metry. Zastavila se a chvíli jsme na sebe navzájem koukali. Pak šla zcela v klidu dál.
Noční život mám rád i s nočním životem. Tak snad mi to nepokazí nějaké prase
.
Noční život mám rád i s nočním životem. Tak snad mi to nepokazí nějaké prase
- Ondra_z_hor
Re: Astronomický humor
Stalo se vám že jste celou noc fotili galaxie přes mlhovinovy filtr? Nejhorší ze mě to napadlo když jsem začínal fotit, zkontrolovat filtr ale pak jsem na to nějak zapomněl..
Nevím do jakého vlákna tento povzdech dát, tak pokud existuje vhodnější, prosím o přesunutí.
Ano, stalo
tri noci som fotil galaxie s l-extreme filtrom. Pred fotenim som si nachystal uv/ir, ale samozrejme na vymenu nedoslo. Chybu som si vsimol az pri stahovani dat.
Já jsem jednou na jaře pozoroval skoro polovinu noci s polarizákem, který jsem si zapomněl natočený ve filtrovém kole z denního pozorování planet…
A celou dobu jsem se divil, jaká je ta obloha světlá, DSO slabé a nekontrastní, když se pouhým okem ta obloha nezdála vůbec špatná!
Přišel jsem na to až okolo jedné, když jsem si chtěl dát UHC filtr a kolem pootočil…
A celou dobu jsem se divil, jaká je ta obloha světlá, DSO slabé a nekontrastní, když se pouhým okem ta obloha nezdála vůbec špatná!
Přišel jsem na to až okolo jedné, když jsem si chtěl dát UHC filtr a kolem pootočil…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Nejste sami.
Několik hodin jsem před pár měsíci věnoval testování nového CLS filtru, abych na konci noci zjistil, že jsem tam místo něj dal polarizák...
Kupodivu mě to potěšilo, protože s tím "CLS" bylo vidět nevysvětlitelně špatně - takto bylo jasné, co se stalo
K těm špatně natočeným newtonům - nedokážu pochopit, že při natáčení není nikomu divné, že část mířící do oblohy není průhledná a část mířící do země ano. A nebo jim to divné je, ale dělají to schválně, protože typický divák newtonův dalekohled nezná...
Několik hodin jsem před pár měsíci věnoval testování nového CLS filtru, abych na konci noci zjistil, že jsem tam místo něj dal polarizák...
Kupodivu mě to potěšilo, protože s tím "CLS" bylo vidět nevysvětlitelně špatně - takto bylo jasné, co se stalo
K těm špatně natočeným newtonům - nedokážu pochopit, že při natáčení není nikomu divné, že část mířící do oblohy není průhledná a část mířící do země ano. A nebo jim to divné je, ale dělají to schválně, protože typický divák newtonův dalekohled nezná...
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Mňa jednu noc potešilo, keď som po hodinovom nastavovaní montáže s Newtonom vykonal finálne zaostrenie na cielený objekt, správne zaostril, vymenil okulár za zrkadlovku, nastavil sekvenčné fotenie intervalometrom a nechal všetko bežať do úsvitu. A až ráno na druhý deň som si všimol, že som zabudol dole zložiť Bahtinovú mriežku.
Hold, človek sa učí.
Hold, človek sa učí.
Dob 200/1200 | SW 150PDS | MC 90/1250 | EQ5m | CG5GT | EOS 550D | EOS 600Dm
- alex
- Věk: 67
- Kontaktovat uživatele:
Mám úžasný okulár Celestron Ultima MX - vyzerá ako teleobjektív. Raz pri pozorovaní s rodinou nasadil na M13 a - nevedel som zaostriť... a nevedel a nevedel... Nasadený bol do 2" úchytu, ten okulár ale má vnútorný adaptér aj na 1,25" uchytenie, kde som ale zabudol krytku
čo som zistil až doma.
alex
alex
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz
Priesvitná krytka, však.. Poznám 
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Myslím, že se mi to jednou povedlo s Morpheem.
Jinak mi trvalo dost dlouho, než jsem odboural svůj rituál na začátek pozorování: postavit, polární ustavení, alignment, montáž najede na první hvězdu, vycentrovat v hledáčku, kouknu do okuláru, tam tma, aha, sundat kryt objektivu.
Jinak mi trvalo dost dlouho, než jsem odboural svůj rituál na začátek pozorování: postavit, polární ustavení, alignment, montáž najede na první hvězdu, vycentrovat v hledáčku, kouknu do okuláru, tam tma, aha, sundat kryt objektivu.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah