Seřízení polárního hledáčku

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
MilAN
Věk: 77

Re: Seřízení polárního hledáčku

Příspěvek od MilAN »

Aby hledáček správně fungoval, je potřeba umístit kříž tak, aby byl v ose otáčení RA osy. Tím nastavením se eliminují veškeré odchylky ( nesouosost hledáčku s mechanikou, nesouosost kříže s hledáčkem). Kříž musí být v ose a toho se dosáhne těmi imbusy /červíky. Zrovna tak je to s nastavením hledáčku na dalekohledu ( jen tam se manipuluje s celým hledáčkem a kříž je pevný)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

duchman píše: 01. 08. 2023, 00:53 Jestli to tedy ted jiz chapu spravne, musim temi imbusy nastavit stred krize ne doprostred, nybrz trochu bokem a to tak, aby pri otaceni ra osy montaze sledoval pohyb zaberu (respektive pohyb mnou zvoleneho mista na zaberu, napriklad spicky komina).
Obvykle používaný postup je namířit ho přímo na nějaký výrazný bod, otočit RA osou o 180° a pak upravit polohu středu doprostřed mezi místo, kde je po otočení, a tím výrazným bodem, na který mířil původně, protože tam by mělo být to místo, podle kterého se to celé otáčí. Tenhle postup pak podle potřeby opakovat tak dlouho, dokud střed při otáčí nezůstává dostatečně přesně na místě, většinou stačí tak dvě až tři iterace.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Heavy
Věk: 51

Příspěvek od Heavy »

Zdravím, chtěl bych si zkontrolovat seřízení polárního hledáčku.
Našel jsem k tomu i hezké videjko..
https://www.youtube.com/watch?v=G34fzcqwdIc
Akorát nějak nechápu jak tohle provedu na Astrotrac TT320. Snažil jsem se hledat, ale neuspěl jsem. POkud to tu někde je ,tak prosím o nasměrování.
Tomas
Dob SW 200/1200; Plossl 25,10; HR Planetary 6mm; BAADER 4.5mm Morpheus 76°; Canon 77D
cybery

Vyosení polárního hledáčku

Příspěvek od cybery »

Zdravím všechny
Při centrování kříže v polárním hledáčku zjišťuji, že se v kruhu pohybuje celý obraz.
Pohledem do otvoru montáže vypadá objektiv polárního hledáčku menší než průměr závitu v montáži. Je jasné, že hledáček není v ose montáže.
Prosím o radu jak postupovat při seřízení či reklamaci?
IMG_20260306_180410889.jpg
IMG_20260306_180410889.jpg (2.17 MiB) Zobrazeno 558 x
IMG_20260306_180336362.jpg
IMG_20260306_180336362.jpg (1.19 MiB) Zobrazeno 558 x
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyosení polárního hledáčku

Příspěvek od biker.fm »

Podival by jsem se nekde kolem uchyceni hledacku, mely by tam byt 3 sroubky/cerviky. Pomoci nich pak nastavis poladni hledacek do osy.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Ale polární hledáček nemusí být přeci v ose, ale musí s ní být paralelní
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Jo jasne, asi jsem se spatne vyjadril.

cybery

Příspěvek od cybery »

Jedná se o SW EQ5 pro GoTo a pod krytem převodů jsem ještě nebyl a jinde červíky nevidím, navíc je hledáček šroubovací, takže provedu demontáž. Trochu mě mate to s osou a paralelou. Podle mě musí být hledáček v RA ose, jinak mě to nedává smysl. Každopádně závit v otvoru montáže je i v úrovni objektivu polárního hledáčku, jako by tam chyběl mezikroužek nebo se jedná o jiný hledáček. Díky za rady, budu dál laborovat.
Mimochodem AI radí zkontrolovat kompatibilitu nebo mezeru vyřešit omotáním teflonovou páskou. 🤨 Bastlit to fakt nechci a nevěřím, že neexistuje technické řešení.
Zatím díky
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Polární hledáček má červíky u okuláru a seřizuje se jimu ohnisková destička se značkou
cybery

Příspěvek od cybery »

To je právě to co mi nejde, když se celý obraz pohybuje v kruhu. Skleněnou destičku nastavit do středu není až takový problém, pokud je osa hledáčku v RA ose. Ověřil jsem to zhruba i při ustavení montáže. Polárka se nedrží ve vyznačeném troj kruhu a v delším časovém úseku je nemožné přesně zaměřit okem neviditelné objekty.
Ok zatím děkuji.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Důvod, proč má polární hledáíček seřizování destičky tví v tom, aby ve výsledku střed destičky ležel na polární ose montáže. Proto se seřizuje a proto i návod, jak to udělat . Objektiv nemusí svým středem být na ose, zrovna take nemusí být kolmo k ose - to má vliv pouze na kvalitu obrazu ( a samozřejmě, stále se bavíme o velikosti odchylky, která v tomto případě přichází v úvahu).
Jarous1
Věk: 54

Příspěvek od Jarous1 »

Mno, mám tedy montáž od Celestronu a k jejímu polárnímu hledáčku byl "návod" takový, že jsem se z něj vůbec nedozvěděl, že se dá tím jeho "okulárem" zaostřit, aby byla destička správně vidět... A to, že se mi to v rukách může (a také, že se mi to hned stalo) i celé rozpadnout, tam také nebylo ani slovo :roll: Jo, jak se tím ustavuje montáž jsem z toho jakžtakž vydedukoval, ale jak se ovládá ten samotný krám, ani slovo...
Pak jsou lidi akorát za blbce, když to vidí poprvé v životě a neví jak se s takovou věcí zachází :oops:
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars, ZWO Seestar S50
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Doporucuji najit si navod na youtube.com a nestesovat si.

cybery

Příspěvek od cybery »

Samozřejmě že seřízení skleněné destičky s osnovou uvnitř polárního hledáčku tam není pro nasirani lam.🤨 Rozhodně hodlám tuto disciplínu zvládnout, jen studijních materiálů je málo. Když jsem to šteloval poprvé, bylo jasné o co jde, jen se nedaří b obraze najít střed. Zní to neuvěřitelně, ale tak se mi to jeví. Červíky jsou stejně dlouhé, takže střed hledáčku se dá zhruba udělat podle nich, ale bohužel jeden je moc ven, dva moc dovnitř, pak jeden spadl dovnitř i se sklíčkem, no mazec.
Zatím díky všem za rady a účast, dost to pomáhá při práci a dokud na to nepřijdu, zřejmě tu budu "chvíli prudit.👍
MilAN

Příspěvek od MilAN »

To seřízení se dělá ve dne a hlavně za pomocí návodu, který je přikládán ke každé montáži. Určitě NE podle častých nesmyslů na YT ani konstrukcí, které vytvoří AI. Vždyť návod tvoří v podstatě 3 věty textu :

1/ namířit montáž ( i pomocí seřizovacích šroubů pro nastavení azimutu a výšky) na např. špičku střechy, komín, hromosvod středovou značkou v polárním hledáčku
2/ otočit polární osou o 180°
3/ pomocí červíku v polárním hledáčku posunout středovou značkou do místa v 1/2 vzdálenosti mezi původní a novou polohou objektu, na který mířime

Pro kontrolu můžeme opakovat a zpřesnit, je-li to třeba.
Odpovědět