Zdravím všechny na foru. Chci přejít z EQ 5 na EQ 6 ale zjistil jsem že se vyrábí ve dvojím provedení. NEQ-6 Pro s klasickým kovovým převodem a nebo NEQ-6 R s ozubeným řemenem. Máte s nima zkušenost? Ta R-ková je prý přesnější a tiší při nájezdech, ale mám vítr z toho řemenu. Jak dlouho může vydržet. Dá se případně nějak napnout? A dá se koupit a vyměnit za pár let? U šneku a ozub. kola se dá případná vůle dotáhnout ale u řemenu? A ještě na okraj, máte nějakou zkušenost s firmou ATC? Tam mají tyto montáže nejlevnější, ale já je mám na druhém konci republiky, tak že doprava pošta. A veškerou techniku mám ze Supry od p.Zahájského tak jsem na vážkách.
Děkuji za info. Mirek
Porovnání Sky-Watcher NEQ-6 PRO SynScan a Sky-Watcher GNEQ-6 R PRO SynScan
Porovnání Sky-Watcher NEQ-6 PRO SynScan a Sky-Watcher GNEQ-6 R PRO SynScan
Newton 200/1000 Celestron EQ5 . Omni XLT 150/750, Tasco Refr.50/600 a Triedr 20x60
Re: Porovnání Sky-Watcher NEQ-6 PRO SynScan a Sky-Watcher GNEQ-6 R PRO SynScan
Zdravím, mal som CGEM (čo je generická EQ6 s Celestron logom) ktorá používala mosadzné ozubené kolesá ako prevod motor - os šneku. Teraz mám CGX (EQ6 ale šneky sú na pružinách, nie statické) ktorá používa pásové prevody. Pár postrehov:
- ozubené kolesá sú síce "bezúdržbové" ale kvôli výrobe zameranej na cenu niesú na týhto montážach zrovna presné - vždy budú produkovať backlash, ktorý je závislý na polohe šenkového kola a motora. Čiastočne pomôže PEC tuning. Ako bonus, montáž pri pohybe znie ako mlynček na kávu.
- pásy sú nielen nastaviteľné ale aj vymeniteľné (a lacné), plus majú naozaj dlhú životnosť a presné nastavenie rozostupu šnek - motor nieje až tak kritické, keďže sú mierne flexibilné. Myslím, že SW NEQ6-R používa bežné 2GT pásy zohnateľné všade na internete.
V skratke, ozubené kolesá sú v praxi to horšie riešenie. Určite by som sa nebál pásov. Inak doporučil by som počkať, kým sa tu na fóre objaví nejaká použitá EQ6 motnáž - za plnú cenu tieto montáže nestoja, hlavne v kontexte strain-wave montáží.
- ozubené kolesá sú síce "bezúdržbové" ale kvôli výrobe zameranej na cenu niesú na týhto montážach zrovna presné - vždy budú produkovať backlash, ktorý je závislý na polohe šenkového kola a motora. Čiastočne pomôže PEC tuning. Ako bonus, montáž pri pohybe znie ako mlynček na kávu.
- pásy sú nielen nastaviteľné ale aj vymeniteľné (a lacné), plus majú naozaj dlhú životnosť a presné nastavenie rozostupu šnek - motor nieje až tak kritické, keďže sú mierne flexibilné. Myslím, že SW NEQ6-R používa bežné 2GT pásy zohnateľné všade na internete.
V skratke, ozubené kolesá sú v praxi to horšie riešenie. Určite by som sa nebál pásov. Inak doporučil by som počkať, kým sa tu na fóre objaví nejaká použitá EQ6 motnáž - za plnú cenu tieto montáže nestoja, hlavne v kontexte strain-wave montáží.
Mam eq6r uz nekolik let a na remeny jsem nepotreboval sahnout. Nevim, proc by se mel roztrhnout nebo menit. Remen nesmi byt napnuty "na krev". Ale da se to poladit posuvem priruby s motorem. Pokud se to pouziva na foceni, tak je to prakticky neznicitelna vec. Kazdopadne remeny se daji sehnat v pohode na netu.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek
montaz: EQ6R
montaz: EQ6R
Děkuji za info. V pondělí se jdu na R kouknout a asi i rovnou koupit. Dík Mirek
Newton 200/1000 Celestron EQ5 . Omni XLT 150/750, Tasco Refr.50/600 a Triedr 20x60