CzSky
Re: CzSky
Zdravím . Mám dotaz .
Proč se mi při exportu do PDF na mapě už nezobrazuje zorné pole zvoleného okuláru ?
Dříve to fungovalo a bylo to velmi přínosné pro vyhledávání .
Jinak je tedy CzSky naprosto úžasná záležitost .
Díky !
Proč se mi při exportu do PDF na mapě už nezobrazuje zorné pole zvoleného okuláru ?
Dříve to fungovalo a bylo to velmi přínosné pro vyhledávání .
Jinak je tedy CzSky naprosto úžasná záležitost .
Díky !
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Zdar, tohle mě uteklo a je to opravený. Další novinka jsou textury planet a Měsíce , parametry driftu Rudé skvrny jsou převzaté ze SkytechX.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Ladine, chcem nahlásiť chybu:
zoom pomocou touchpadu je hrozne citlivý. Bleskovo mi to zväčšé/zmenší zorné polw , až moc na detail a je veľmi ťažké urobiť len jemné priblíženie. Toto si pred nedávnom opravoval v obrázkovom režime a keď do neho prepnem, tak to zoomuje krásne, plynulo. Testoval som na Linuxe aj na Macbooku s rovnakým výsledkom.
zoom pomocou touchpadu je hrozne citlivý. Bleskovo mi to zväčšé/zmenší zorné polw , až moc na detail a je veľmi ťažké urobiť len jemné priblíženie. Toto si pred nedávnom opravoval v obrázkovom režime a keď do neho prepnem, tak to zoomuje krásne, plynulo. Testoval som na Linuxe aj na Macbooku s rovnakým výsledkom.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Je to opravene, dik za report!armichael píše: ↑08. 03. 2026, 22:46 Ladine, chcem nahlásiť chybu:
Perfektné, funguje to. Vďaka!
A pokračujem v reportoch
Medzičasom som skúšal ovládanie klávesnicou. Na Linuxe v pohode. Mac proste musí byť iný
Pohyby šípkami po mape bez problémov, ale zoom nie. Na klávesnici nemá pgup-down a v iných programoch používam klávesovú skratku Option+šípka hore/dolu. V CzSky to zase len hýbe mapou. Naviac Cmd+šípky spustí ťažko zastaviteľný samočinný pohyb mapy. Trochu zbytočné... asi.
A pokračujem v reportoch
Medzičasom som skúšal ovládanie klávesnicou. Na Linuxe v pohode. Mac proste musí byť iný
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
Zdar, shift+sipky jsou ted vyhrazeny na rychly pohyb v mape, co jako alternativni zoom '-' a '=' ?armichael píše: ↑09. 03. 2026, 21:44 Perfektné, funguje to. Vďaka!
A pokračujem v reportoch
Medzičasom som skúšal ovládanie klávesnicou. Na Linuxe v pohode. Mac proste musí byť inýPohyby šípkami po mape bez problémov, ale zoom nie. Na klávesnici nemá pgup-down a v iných programoch používam klávesovú skratku Option+šípka hore/dolu. V CzSky to zase len hýbe mapou. Naviac Cmd+šípky spustí ťažko zastaviteľný samočinný pohyb mapy. Trochu zbytočné... asi.
'-' a '=' bude fajn. Tie ssom si tipnul vyskúšal a nič nerobia, ale ak ich dáš ako alternatívy, tak mne osobne budú sedieť 
Řeším pár dní to, aby ovládnání na mapách (vyhledávání, předchozí/další/PIN v levém detailu) neukončovalo režim celé obrazovky, což bylo otravný na mobilech. Hodně věcí funguje a doporučuju se mrknout na prohlížení (tlačitko předchozí/další v detailu objektu) objektů Messierova maratónu - supr věc na příští dny:
https://www.czsky.cz/dso-list/16/chart? ... 14&fsz=180
https://www.czsky.cz/dso-list/16/chart? ... 14&fsz=180
Pro AI fajnšmekry .... CzSkY poskytuje nově MCP server, který připojíte do svého AI agenta přes URL https://www.czsky.cz/mcp. Zatím není OAuth, jen Bearer. Přístupový token se vygeneruje ve správě účtu - záložka MCP token. MCP server poskytuje zatím informace o objektech, kometách a uživatelském wishlistu. Typický dotaz pak může vypadat:
- jak je vidět M31 v různých dalekohledech?
- mám M31 na wishlistu?
- co mám na wishlistu?
V budoucnosti by do MCP mohl přijít pozorovací deník a plánovač. Takže pokud už někdo experimentuje s Open Claw, tak typický usecase by byl
WhatsApp:
1. Vytvoř mi na dnešní den plán na pozorování na Jizerce
2. přidej do plánu M31, M33 a NGC891
3. přidej do plánu 10 galaxií z wishlistu, které jsou viditelné mezi 22:00 až 2:00 a jsou alespoň 10st nad obzorem.
4. přidej do plánu 3 planetárky, které jsem ještě neviděl, mají maximálně 14mag a jsou viditelné mezi 22:00 až 2:00 a jsou alespoň 10st nad obzorem.
5. přidej 3 viditelné komety
- jak je vidět M31 v různých dalekohledech?
- mám M31 na wishlistu?
- co mám na wishlistu?
V budoucnosti by do MCP mohl přijít pozorovací deník a plánovač. Takže pokud už někdo experimentuje s Open Claw, tak typický usecase by byl
WhatsApp:
1. Vytvoř mi na dnešní den plán na pozorování na Jizerce
2. přidej do plánu M31, M33 a NGC891
3. přidej do plánu 10 galaxií z wishlistu, které jsou viditelné mezi 22:00 až 2:00 a jsou alespoň 10st nad obzorem.
4. přidej do plánu 3 planetárky, které jsem ještě neviděl, mají maximálně 14mag a jsou viditelné mezi 22:00 až 2:00 a jsou alespoň 10st nad obzorem.
5. přidej 3 viditelné komety
Naposledy upravil(a) ladin dne 13. 04. 2026, 16:12, celkem upraveno 2 x.
- jantichy
- Věk: 46
- Kontaktovat uživatele:
To je super. Těším se na další rozšiřování, hlavně na ten plánovač a pozorovací deník – až to bude umět nejen číst, ale i měnit/zapisovat věci, vytvořit mi nějaký plán pozorování, logovat odpozorované objekty apod., tak to bude super!
(Jinak pro ostatní, co to budou taky zkoušet - wishlist:read je zatím jediný existující a používaný scope, tak nemudrujte nad tím, co jiného by se tam ještě mohlo zadat.)
(Jinak pro ostatní, co to budou taky zkoušet - wishlist:read je zatím jediný existující a používaný scope, tak nemudrujte nad tím, co jiného by se tam ještě mohlo zadat.)
Brandýs nad Labem | Praha | Planetum | Štefánikova hvězdárna | Hvězdárna Ďáblice
Celestron C9.25 | Sky-Watcher AZ-EQ6 | ASIAIR Plus | ZWO ASI533MC Pro | Další vybavení
Společná pozorování | Sdílený kalendář úkazů | Česká lokalizace Stellaria
Celestron C9.25 | Sky-Watcher AZ-EQ6 | ASIAIR Plus | ZWO ASI533MC Pro | Další vybavení
Společná pozorování | Sdílený kalendář úkazů | Česká lokalizace Stellaria
Ahoj Ladine.
Máš to CzSky moc vymazlené, ale otázka zní - budeš vůbec ještě někdy pozorovat, nebo už jenom programuješ?
Vždycky jsem se těšil na tvoje reporty. Ale teď už tady píšu skoro sám.....
Petr
Máš to CzSky moc vymazlené, ale otázka zní - budeš vůbec ještě někdy pozorovat, nebo už jenom programuješ?
Vždycky jsem se těšil na tvoje reporty. Ale teď už tady píšu skoro sám.....
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra APM 140/980 SD APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
Vizuální astronomie sahá dál, než si většina lidí myslí – ale jen málokdo je ochoten jít tak pomalu, systematicky a dlouho.
Refra APM 140/980 SD APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
Vizuální astronomie sahá dál, než si většina lidí myslí – ale jen málokdo je ochoten jít tak pomalu, systematicky a dlouho.