Dnes jsem vzal dobsona 200/1200 a šel jsem testovat v Praze na betonový dvůr jak je vidět MARS. Po 35 minutách temperování jsem vzal Barlow 2x a 6mm Ortho okulár a takhle jsem MARS letos ještě neviděl. Sice ještě dalekohledn nebyl zdaleka vytemperován, ale to co jsem uviděl na povrchu mi vyrazilo dech. Při zvětšení 400x krásné detaily albedových útvarů, čepička svítila jako žárovka a spodní okraj lehoulince do modrozelena, povrch nádherně stínován různými odstíny okrové a červenohnědé barvy. Přibližně jsem to viděl takto :
Takže pokud planety, pak jedině v Praze . Za Berounem jsem mimochodem testoval SW ED80, SW ED120, TS 200/800, Newton 200/1000 a Newton 355/1600. Ani jeden se však takovému obrazu ani lehoulince nepřiblížil.
Když se sejdou podmínky, je to jedno, kde pozoruješ
Konečně si ale vybavuju, jak jsem viděl Mars s MIlanem u něj na dvorku v roce 2003 koncem srpna (28.). Taky si vybavuju nejen ty tmavé oblasti, ale i detaily v nich podobně, jak naznačuješ tou fotografií. To se musí zažít, normálně jsem jej takto už pak nikdy neviděl, ale letos se chystám k Milanovi znovu.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
MaG napsal: Když se sejdou podmínky, je to jedno, kde pozoruješ
Konečně si ale vybavuju, jak jsem viděl Mars s MIlanem u něj na dvorku v roce 2003 koncem srpna (28.). Taky si vybavuju nejen ty tmavé oblasti, ale i detaily v nich podobně, jak naznačuješ tou fotografií. To se musí zažít, normálně jsem jej takto už pak nikdy neviděl, ale letos se chystám k Milanovi znovu.
"Peru" se s pozorováním a focením planet již druhý rok a to, že jsou v Praze skvělé podmínky už říkám hodně dlouhou dobu. Nicméně jsem tvrdošíjně pozoroval u Berouna, Znojma, Jihlavy - ale výsledky špatné. Mám i odzkoušeno že ve třech dnech jsem pozoroval v Praze a Berouně Jupitera a ten rozdíl byl neuvěřitelný. Jednu noc u Berouna jsem si myslel, že se mi hnulo zrcadlo, jaký rozdíl to byl!! Takže tohle není výkřik ze dne na den, ale konečný výsledek mnohaměsíčních pozorování.
Psion napsal: ... Za Berounem jsem mimochodem testoval SW ED80, SW ED120, TS 200/800, Newton 200/1000 a Newton 355/1600. Ani jeden se však takovému obrazu ani lehoulince nepřiblížil.Testoval si ich sucasne?
Ahoj,
může to být tím, že v Praze je velké světelné znečištění? Tím se předpokládám snižuje světelnost objektu a zvyšuje jeho kontrast... Objekt pak není "přesvícený" kotouček, ale ukazují se na něm i uvedené detaily... asi kravina... ???
Radous napsal: Ahoj,
může to být tím, že v Praze je velké světelné znečištění? Tím se předpokládám snižuje světelnost objektu a zvyšuje jeho kontrast... Objekt pak není "přesvícený" kotouček, ale ukazují se na něm i uvedené detaily... asi kravina... ??? Rozdiel je aj v extinkcii, zoslabeni svetla atmosferou. Plno prachu a polutantov fuj - Bratislava je na to nie je o nic lepsie - strasna diera
"Peru" se s pozorováním a focením planet již druhý rok a to, že jsou v Praze skvělé podmínky už říkám hodně dlouhou dobu. Nicméně jsem tvrdošíjně pozoroval u Berouna, Znojma, Jihlavy - ale výsledky špatné. Mám i odzkoušeno že ve třech dnech jsem pozoroval v Praze a Berouně Jupitera a ten rozdíl byl neuvěřitelný. Jednu noc u Berouna jsem si myslel, že se mi hnulo zrcadlo, jaký rozdíl to byl!! Takže tohle není výkřik ze dne na den, ale konečný výsledek mnohaměsíčních pozorování.
Prosím tě Psione popiš nám přesně podmínky pozorování.Jak byl vysoko Mars,celkový seing jak přímého okolí,tak i oblohy,nějaké rušení světel až po světelné znečištění.Co zvětšení,bylo stejné i stejné okuláry?Pozoroval jsi pokaždé mezi domy,nebo i někde na trávníku?Na kopci,v dolíku.
Z pár věcí nelze usuzovat ,že se v Praze na planety kouká líp.Chce to místa ozkoušet doslova naráz během několika desítek minut.Podmínky se můžou v čase dosti měnit.
Je dobré mít u sebe i jiný přístroj a testovat podmínky současně. Obvzlášť je ve výhodě ten,kdo má montáž s pohonem.Neutíkává vám to během pár sekund ze zorného pole jako mě.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
"Peru" se s pozorováním a focením planet již druhý rok a to, že jsou v Praze skvělé podmínky už říkám hodně dlouhou dobu.A v Praze kde - ono to má skoro 40 km v průměru (možná jsem to trochu přehnal, ale 30 určitě). Dá se lokalita upresnit?
1. Dalekohledy SW ED80, SW ED120 a Newton 200/1000 jsem testoval současně. Pak Newton 355/1600 a SWED80 současně a nakonec TS200/800, ED80 a Proximus 100/1000 současně.
2. Zdůrazňuji, že mluvím o podmínkách pro pozorování planet - ne DSO!!
3. Těžko říci, čím to je, že obraz je mnohem lepší a stabilnější než jinde a ani to moc nechápu.
4. Podmínky posledního pozorování byly takové : MHV 4.5, Mars byl cca 55° nad obzorem, Pozoroval jsem na betonohliněném plácku, mezi baráky vysokými 12 metrů (vypadá to jako v polokomíně). Nedovedu si představit, že by obraz byl v ED80 špatný v ED120 skvělý a v Newtonu 200/1200 mizerný, vždy byl ve všech dalekohledech poměrně mizerný a vždy to bylo pozorování na travnaté louce, či zahradě. V Praze jsem si mohl dovolit zvětšení v Newtonu 200mm 400x, jinde max. 250x, u ED80 200x.
5. Pozoroval jsem prakticky v centru Prahy - Nusle.
Máš nějakou hypotézu, nebo dokonce teorii, proč tomu tak je?
Přiznám se že ne, ale chystají se do Prahy na to podívat přední světoví astronomové, snad na něco přijdou
Hlásím, že dnes na Vysočině byly podmínky pro pozorování Marsu velmi dobré, při zvětšení 210x byl obraz v mém Maku 90 klidný a ostrý. Jen tomu chybělo trochu více kontrastu. Že by pražský smog fungoval podobně jako filtry typu KONTRAST BOOSTER ? ;D
V Praze není ten bělavý atmosferický zákal jako v polabí. Za poměrně pokročilého rána 6:40 (tento týden) jsem rozeznal v Počernicích 3 hvězdy pásu Oriona! Obloha je mnohem častěji modrá, v Neratovicích bílá, vzácněji pak modro-bílá.