Skywatcher Evostar EDX

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
milonda78

Skywatcher Evostar EDX

Příspěvek od milonda78 »

Zdravím všechny astronadšence. Zahraniční e-shopy nabízejí tuto řadu Skywatcheru. Měla by mít optiku z předchozí verze. Podařilo se mi dohledat že jedno ze skel doubletu by mělo být FPL-53 ale nevím jaké je to druhé. Hodně zajímavá je cena až si říkám jestli někde není zakopaný pes. Já uvažuji o novém refraktoru pouze na vizuál. Už jsem si myslel že si pořídím TS APO 102 Photoline ale teď nevím jestli by neměl smysl sw 120 edx. Mohl by mi někdo říct jaký bude rozdíl mezi menším průměrem a ověřenou optikou na jedné straně a větším průměrem tohoto sw na druhé straně? Pro pozorování sluneční soustavy a Messierova katalogu? Děkuji
https://www.astroshop.eu/telescopes/sky ... dx/p,87042
Yarkho
Věk: 44

Re: Skywatcher Evostar EDX

Příspěvek od Yarkho »

Pri pozorovaní DSO bude rozdiel v apertúre pomerne veľký vždy.

Bez znalosti flintového skla nespočítame nič; skúste pohľadať nejaké fotografie napr. na Astrobine.
milonda78

Příspěvek od milonda78 »

Jediné co se mi podařilo dohledat na CN je, že druhé sklo by mohlo být borosilikátové BK7
milonda78

Příspěvek od milonda78 »

Ano, takže výrobcem skla FPL 53 by měla být společnost OHARA a druhé sklo má být BK7 od firmy SCHOTT
milonda78

Re: Skywatcher Evostar EDx

Příspěvek od milonda78 »

milonda78 píše: 11. 02. 2026, 07:52 Zdravím všechny astronadšence. Zahraniční e-shopy nabízejí tuto řadu Skywatcheru. Měla by mít optiku z předchozí verze. Podařilo se mi dohledat že jedno ze skel doubletu by mělo být FPL-53 ale nevím jaké je to druhé. Hodně zajímavá je cena až si říkám jestli někde není zakopaný pes. Já uvažuji o novém refraktoru pouze na vizuál. Už jsem si myslel že si pořídím TS APO 102 Photoline ale teď nevím jestli by neměl smysl sw 120 edx. Mohl by mi někdo říct jaký bude rozdíl mezi menším průměrem a ověřenou optikou na jedné straně a větším průměrem tohoto sw na druhé straně? Pro pozorování sluneční soustavy a Messierova katalogu? Děkuji
https://www.astroshop.eu/telescopes/sky ... dx/p,87042
milonda78

Příspěvek od milonda78 »

Já teď vidím že jsem napsal špatně nadpis, mohl bych poprosit o opravu? Správně má být Skywatcher Evostar EDX, děkuji moc
milonda78

Příspěvek od milonda78 »

Děkuji administrátorovi. No, zjistil jsem že Skywatcher Evostar 120/900 EDX f7,5 má jedno sklo Ohara FPL 53 a druhé by mělo být korunkové sklo BK7 od firmy SCHOTT. Dá se z těchto parametrů poznat jak bude dalekohled ukazovat
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Dalekohled jsem měl. Nebudu zabíhat do číselných a teoretických detailů. Takže k mé praxi... Upřímně řečeno, dalekohled byl skvělý vizuálně, ukazoval úplně v pohodě na planetách do 2D, pak nad 2D obraz trošku měknul, ale byl o něco víc brilantní, než u vedle stojícího tripletu 100 mm od TS s FPL53 (bez lanthanu). Možná to bylo danou kombinací, možná menším průměrem, někdo by mohl namítnout, že více skla udělá taky své. To už je opět teorie.

Problém přišel s DSO a focením, prostě to šlo vše do červena, bylo to vidět hlavně na jasnějších hvězdách. Zajímavé je, že na planetách to nebylo tak markantní ikdyž člověk používá vyšší zvětšení a barevná vada v ED je prostě neúplně korigována.

A bez absolutních problémů je to s ortho okuláry i co se týče rovného pole, logicky, nemá tak velké pole. V tom byl lepší ED 100 mm. Měl kontrast o poznání lepší a i rovnější pole. Údajně pak dokáže vykreslit i FF. Ale to by mohl vysvětlit někdo jiný.

Ale za mě slušný přístroj s dobrým výkonem.

S konkrétním novým typem ale zkušenost nemám. Pouze s Evostar (počítám, že to bude kromě mechaniky hodně podobné, ne - li stejné). Mohu pak soukromně poslat i odkazy na fotografie planet v mém testování.

A co by dalekohledu fakt slušelo, tak menší světelnost třeba f/10. To by bylo pekný pádlo.
Lectorem iustus...
milonda78

Příspěvek od milonda78 »

Děkuju moc, jestli jsem to dobře pochopil tak pro vizuální pozorování jak sluneční soustavy tak i odpovídajících DSO bude v pohodě. A to je to o co mi jde, protože já fotit nebudu vůbec, možná si jen budu afokálně hrát. Já jenom nevím proč je tento dalekohled s průměrem 120 mm prodáván za stejnou cenu jako TS 102 Photoline. Ale možná to bude tím že TS má optiku tak dobrou že umožňuje i to focení.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

ED 120 bych na pozorování planet určitě doporučil. Ještě lepší by ale byl newton 200 f6. Ale ono je pořád něco větší, lepší, míň, nebo víc barevný - názorů je celá řada. Refrák je bezúdržbový a ED celkem rychle temperuje. Chce to hlavně co největší průměr v uvažované třídě a kvalitu optiky. A taky pozorovat.

A ten 102 Photoline je také velmi dobrý. Cena bude taky záležet na použití skel. Ten typ bude SD (FPL 53 a lanthan), nejlepší možná korekce v ED designu.
Lectorem iustus...
milonda78

Příspěvek od milonda78 »

Přesně :) hlavně pozorovat. Já jsem si tu první zprávu ještě jednou přečetl, ty červené hvězdy…to se týká jenom focení? Anebo jsou do červena i při pozorování? To bych nerad…. Děkuju
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Screenshot_2026-02-15-16-27-51-199_com.android.chrome-edit.jpg
Screenshot_2026-02-15-16-27-51-199_com.android.chrome-edit.jpg (715.88 KiB) Zobrazeno 250 x
U pozorování jsem si toho nevšiml. Jen u delších expozic. Dá se to korigovat. A to nebyly úplně jasné hvězdy! U tripletu absolutně bez problémů pokud nešlo o flp 51, to sklo bych vzal jen do hledáčku.
Lectorem iustus...
milonda78

Příspěvek od milonda78 »

No…takže potom se zdá že tu je k mání dalekohled se slušným průměrem, který není ani úplně těžký, je vhodný zejména pro pozorování a je za rozumnou cenu. Takže děkuji👍
milonda78

Příspěvek od milonda78 »

Jojo, vidím ty červené hvězdičky…zajímavé…já jsem nikdy nefotil…že to při delší expozici takhle zčervená. Ještě jednou díky
milonda78

Příspěvek od milonda78 »

Možná by mě ještě zajímalo jaký může být rozdíl v tom druhém skle? Jeden dalekohled má Lanthan a druhý borosilikátové BK7. BK7 bude asi levnější a ne tak sofistikované…?
Odpovědět