3D Tisk - modely, nápady, zkušenosti
- midars
- Věk: 71
- Kontaktovat uživatele:
Re: 3D Tisk - modely, nápady, zkušenosti
Doplněk pro SkyMax 180 MAK knofík pro jemnější ostření
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
- midars
- Kontaktovat uživatele:
Tisk z PC blend na MK4 - drahá zkušenost
.
Pro tisk objímky SkyMax 180 Maksutov jsem se rozhodl použít materiál PC blend. Vytvořil jsem si improvizovaný box z mikrotenové folie, kde se teplota při tisku držela mezi 32 - 33°C. Na doporučovaném saténovém tiskovém plátu to nedrželo a zkroutilo se. Při konzultaci s AI doporučeno použít hladký tiskový plát. Tisk se sice povedl, ale zničil jsem si plát ( povrchová folie se odtrhla).
Úspěšné řešeni:
Improvizovaný Box, satenový tiskový plát a lepící tyčinka Magigoo Pro PC ( není levná, ale opravdu funguje).
Pro tisk objímky SkyMax 180 Maksutov jsem se rozhodl použít materiál PC blend. Vytvořil jsem si improvizovaný box z mikrotenové folie, kde se teplota při tisku držela mezi 32 - 33°C. Na doporučovaném saténovém tiskovém plátu to nedrželo a zkroutilo se. Při konzultaci s AI doporučeno použít hladký tiskový plát. Tisk se sice povedl, ale zničil jsem si plát ( povrchová folie se odtrhla).
Úspěšné řešeni:
Improvizovaný Box, satenový tiskový plát a lepící tyčinka Magigoo Pro PC ( není levná, ale opravdu funguje).
- HonzaStr
- Věk: 49
Ano, PEI fólie je dobrá jedině pro PLA. Pro všechno ostatní používám "hrubě zrnitý" povrch z práškového PEI a tam jsem zatím nikdy nenarazil. Ale pro jemnější zrnité povrchy je např. pro PETG i další přilnavější materiály doporučovaná nějaká oddělující vrstva, aby se to v pohodě odlouplo. Lidi používají takovéhle speciální tyčinky nebo vodičky, podobně by ale měla fungovat i "obyčejná" lepící tyčinka (např. Kores), ale sám jsem to zatím nezkoušel.
Každopádně, tyhle věci jsou často na hranici alchymie
.
Každopádně, tyhle věci jsou často na hranici alchymie
- midars
- Kontaktovat uživatele:
Ono u "normálních" tisků z PLA, PETG tisknu na Zrnitý PEI tiskový plát nebo Saténový tiskový plát bez všech přídavných materiálů. Ale tady jsem narazil i kvůli velikost tisku, kdy jsem byl na milimetr na hraně možné maximální velikosti tisku na MK4. S Magigoo Pro PC žádné deformace a stačí nechat vychladnout a tisk odpadne.
- Přílohy
-
- 20260111_180917527Orez.JPG (177.98 KiB) Zobrazeno 830 x
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavé. PETG tiskneme v pohodě na hrubý plát a je to naprosto perfektní, samo odpadne. Na XL tisknou hoši na Fablabu jedině na zrnitý. Výrobky z PLA krásně drží a po tisku pak jen sesypeš. Co se týče dalších zkušeností, naučili mě tisknout Flex materiál na papírovou pásku, to je geniální trik.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Papirova paska se vraci? Pred 10+ lety, kdyz 3D tisk zacinal, se tisklo na papirovou pasku do vrstvy Koresu....
"Dar Covidu": SW Newton 200/1000, EQ5, setový okulár 10mm a 25mm, Binorum Plossl 4mm, BAADER Hyperiony 5 - 24mm, Roboostření Sesto Senso 2, Filtry Binorum Moon a UHC, BAADER suplik
[under construction]: Radioteleskop 110cm, astrobox
[under construction]: Radioteleskop 110cm, astrobox
Já nevím, tisku jen pla, pla-silk a petg a jen na sklo+3d lack , všechno drží a po vychladnutí odpadne skoro samo. Začínal jsem na Anetě, pak Ender 3v2 a teď mám objednanou Bambuli a ams.
KOWA YF 8x30 II , ES AR 152/988, WO AP 71/418 Zenithstar, Neq-6 Pro, Canon 6D mod.
https://astrofotky.cz/~decmen
https://astrofotky.cz/~decmen
Dlho som premyslal nad stolikom na pocitac pri snimani planet. Vsetko sa mi zdalo bud velke,male,tazke,nestabilne atd., poznate to - nic nieje akurat. Nakoniec som to vymyslel takto. Je to tripod z montaze Synscan AZ, plastovy diel som namodeloval podla spodneho dielu montaze Synscan AZ, vytlacil na 3D tlaciarni, pridal zavitovu vlozku, cele to priskrutkoval na 6mm hrubu preklizkovu dosku vypalenu na laseri a vzniklo z toho toto. Po par mesiacoch pouzivania mozem konstatovat ze ten stolik je teda aspon premna idealne riesenie, je lahky, vyskovo nastavitelny- pri plnom vysunuti je tak akurat na ovladanie v stoje. vojde nan moj notebook, ovladanie ostrenia, na nohe je drziak na povodnu rucku takze don vkladam rucku z N300 Goto(na fotke chyba), vsetko je poruke. Cely stativ aj s doskou sa da odniest jednou rukou.
Mozno to niekoho inspiruje.
Mozno to niekoho inspiruje.
SW 150/600 (146/570), ZWO ASI2600MC DUO, HEQ-5
SW Dobson GoTo 305/1500, ZWO ASI585MC
SW Dobson GoTo 305/1500, ZWO ASI585MC
Vytvořil jsem si nový "PC Box" a když pominu estetiku tak zejména kvůli ochraně konektorů a kabelů do kterých se občas drclo při převozu. Box má 3 patra. V prvním hned pod losmandy lištou je DC hub, druhé patro obsahuje samotný miniPC a ve třetím je nový mini WiFi6 router s USB hubem. Na krycím víku je malý 5V 40x40mm ventilátor, který jsem našel doma jako nevyužitý. Jako materiál jsem použil PETG-GF od Elegoo.
První patro Druhé patro Třetí patro Nákres ve Fusion360
První patro Druhé patro Třetí patro Nákres ve Fusion360
DSLR: ZWO ASI294MM Pro / Fujifilm X-T5
Dalekohled: TS-Optics 8" ONTC809 200/900mm f/4.5
Pointace: ZWO OAG + ZWO ASI120MM Mini
Montáž: EQ-6 SkyScan / Star Adventurer
Astrofotky.cz
Dalekohled: TS-Optics 8" ONTC809 200/900mm f/4.5
Pointace: ZWO OAG + ZWO ASI120MM Mini
Montáž: EQ-6 SkyScan / Star Adventurer
Astrofotky.cz