Prosím poraďte
Re: Prosím poraďte
Už nepotřebuji, stahnul jsem si z astrofotky.cz nějaký snímek od MilANa s ještě trochu menším FOV a vzalo mi to (dokonce z blbého jpg) 
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
- Dansemacabre
Pořídil jsem si autofocuser ZWO EAF, bohužel dost zlobí a já netuším, jestli je vadný hardware, software, nastavení, nebo uživatel. Provozuji jej přes Asiair na C 9.25 redukovanou na cca 1500mm ohnisko s dodatečným okulárovým výtahem (origo ostření je nechané pro manuální užití)
Nastavení: expozice zaostření 1 sec, step 150, nastavený backlash.
Autofocuser si udělá bez problému první (hrubou) křivku, u druhé (na přesné ostření) ale začnou body buď lítat nahoru dolů, nebo zůstanou v rovině a proces selže. Zaostření se podaří na jeden pokus z pěti, trvá to neskutečně dlouho a nemůžu jej nechat zapnutý přes noc, jinak ráno přijdu a najdu jen hromadu rozmazaných expozic. Kde může být problém?
(na krátkém ohnisku to fungovalo bez problémů)
Nastavení: expozice zaostření 1 sec, step 150, nastavený backlash.
Autofocuser si udělá bez problému první (hrubou) křivku, u druhé (na přesné ostření) ale začnou body buď lítat nahoru dolů, nebo zůstanou v rovině a proces selže. Zaostření se podaří na jeden pokus z pěti, trvá to neskutečně dlouho a nemůžu jej nechat zapnutý přes noc, jinak ráno přijdu a najdu jen hromadu rozmazaných expozic. Kde může být problém?
(na krátkém ohnisku to fungovalo bez problémů)
- Přílohy
-
- IMG_0839.png (289.51 KiB) Zobrazeno 616 x
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
- Dansemacabre
Přišel jsem na to po rozebrání celého okulárového výtahu. Problém nebyl v EAF, ale samotném v mechanismu ostření okulárového výtahu. Byla v něm trochu povolená osa, která se napojuje na mechanismy posuvu a z druhé strany se na ni chytá právě to EAF. Celé ostření tedy střídavě buď prokluzovalo, nebo se posouvalo skokově. U hrubého posuvu se to na křivce neprojevovalo tolik, měl jsem tedy celou dobu za to, že je to problém v jemném pohybu toho strojku. Po dotažení správných šroubků to šlape jak hodinky.
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
- mirkovacik
- Věk: 54
Ahojte,
ako fotíte - LRGB alebo iba RGB? Ak LRGB, aký pomer expozícií L/R/G/B?
A aký je názor k použitiu CLS CCD namiesto L?
Dík.
m.
ako fotíte - LRGB alebo iba RGB? Ak LRGB, aký pomer expozícií L/R/G/B?
A aký je názor k použitiu CLS CCD namiesto L?
Dík.
m.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
To je dost individuální závislé na podmínkách i objektu.
U slabých duchařin fotím L minimálně jako RGB dohromady, a pak součem RGB ještě udělám syntetické L a váženým průměrem ho přidám k L
pokud je to třeba jasnější spojitý objekt (plejády, jasnější galaxie) tak L nefotím a nafotím raději pořádně RGB.
Pokud fotím mlhoviny, tak kombinuji RGB v množství dle záměr (pro hvězdy a případné reflexní mlhoviny, molekulární oblaky) s úzkopásmeme (Ha, OIII) pro snímek v reálných barvách.
Pro SHO L nefotím.
CLS-CCD místo L je docela zoufalost, hodně to zabije galaxie. To už raději nejaký multibandpass (IDAS LPS-P2, optolong L Pro) co vyblokuje nejhorší peaky ze SZ. To funguje pěkně (zatím, pokud ještě převažují HPS výbojky).
U slabých duchařin fotím L minimálně jako RGB dohromady, a pak součem RGB ještě udělám syntetické L a váženým průměrem ho přidám k L
pokud je to třeba jasnější spojitý objekt (plejády, jasnější galaxie) tak L nefotím a nafotím raději pořádně RGB.
Pokud fotím mlhoviny, tak kombinuji RGB v množství dle záměr (pro hvězdy a případné reflexní mlhoviny, molekulární oblaky) s úzkopásmeme (Ha, OIII) pro snímek v reálných barvách.
Pro SHO L nefotím.
CLS-CCD místo L je docela zoufalost, hodně to zabije galaxie. To už raději nejaký multibandpass (IDAS LPS-P2, optolong L Pro) co vyblokuje nejhorší peaky ze SZ. To funguje pěkně (zatím, pokud ještě převažují HPS výbojky).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM