Zdravím s prosbou o radu. U mého čtvrtého dalekohledu z aliexpresu mám problém, který je řešitelný podle mého názoru mechanickou opravou doma a v záloze mám samozřejmě místní servisy dalekohledu. Vracet dalekohled do Číny je ekonomický nesmysl vzhledem k ceně dalekohledu. Dalekohled je ale natolik opticky výborný v rámci své hmotnostní kategorie, že bych ho ani číňanovi nevracel. Takže Reasur (Yuesen) 8x25 Apo Guardian. Optika je v pořádku, ale není správně nastavená dioptrická korekce. Mám 1 dioptrií a zaostřeno mám jen v krajní poloze dioptrického kolečka. AI mi něco poradila, ale obecně umělák píše plno nesmyslů, polopravd a zjednodušení. Když jsem nic konkrétního nevygooglil sám, AI to taky nedokáže. Fotky dalekohledu napoví víc. Myslím si, že pomocí ysoprophylu(alkoholu) musím odstranit krytku dioptrického kolečka a hned za ní bude nějaké štelovátko. Nedělal jste to někdo? Každá rada je dobrá, případná fotka podobného štelovátka ideální. Jak jsem psal, když se mi to nepodaří, objetuji peníze na servis, ale obávám se, aby nestál, jak ten dalekohled. Možná je to jen nějaká prkotina. Děkuji moc za případné rady.
P.s. Na krabici je odkaz na nefunkční webové stránky a servisní tel. kontakt, který není na whatsup. Podle výrobce z krabice jsem rovněž webové stránky nedohledal. Žádný mail, kam mohu poslat dotaz, jsem tedy nezjistil.
Nastavení dioptrie dalekohledu
-
perlufanda
Nastavení dioptrie dalekohledu
- Přílohy
-
- IMG_20260202_191107.jpg (1.44 MiB) Zobrazeno 206 x
-
- IMG_20260202_190920.jpg (1.83 MiB) Zobrazeno 206 x
-
- IMG_20260202_190950.jpg (2.24 MiB) Zobrazeno 206 x
-
- IMG_20260202_191047.jpg (2.26 MiB) Zobrazeno 206 x
-
- Screenshot_2026-01-19-21-00-17-359_com.alibaba.aliexpresshd.jpg (156.94 KiB) Zobrazeno 206 x
Re: Nastavení dioptrie dalekohledu
Vyzera to ako inspirovane od docter 8x21. Zasiel by som s tym do obchodu s polovnickymi potrebami a tam urcite povedia kde urobia servis dalekohladov
-
perlufanda
Jo, pár firem jsem vygooglíl sám, ale může to být prkotina (nebo taky ne), ale než to někam pošlu, chtěl bych to nastavit sám, ať mně to ve finále nestojí jak Zeiss Victory Pocket a spol.
- alex
- Věk: 67
- Kontaktovat uživatele:
Sorry za blbú otázku, ale ani strieborné skrutky v strede binokuláru Ti nestačia? Typujem že predná je práve na zostrenie, zadná na fixovanie sklonu/vzidalenosti tubusov (na nastavenie šírky očí).
Totiž to čo máš vyťahnuté je len očnica (clona na oči), nevidím, že by sa Ti pohol/vysúval okulár.
alex
Totiž to čo máš vyťahnuté je len očnica (clona na oči), nevidím, že by sa Ti pohol/vysúval okulár.
alex
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz