M45
Re: M45
Parádní práce. To rozlišení dvoj a vícehvězd a detaily i některých maličkých galaxiích jsou úžasné.
Přesně takovou fotku chci udělat.
Aktuálně mám rozfoceno jako večerní objekt, ale třeba včerejší seeing mi na Kvildě nedovolil FWHM pod 4".
Tobě se muselo podařit vychytat nejméně dvakrát menší seeing...
paráda.
Přesně takovou fotku chci udělat.
Aktuálně mám rozfoceno jako večerní objekt, ale třeba včerejší seeing mi na Kvildě nedovolil FWHM pod 4".
Tobě se muselo podařit vychytat nejméně dvakrát menší seeing...
paráda.
Pavel Vabrousek
-
Zdeněk Vojč
- Kontaktovat uživatele:
Pánové děkuji vám všem za uznání. Seeing jsem kontroloval, a pokud to šlo nad 1.5, tak jsem to balil. Při integraci nechávám spočítat váhu v subrameselektoru, aby to bralo více lepší fwhm. Samozřejmě BTX a spol hodně pomůžou.
TS APO 150/1050, Flat Ricardi 0.75x, ZWO ASI6200MM, Astrodon E series, Astrodon 3.5 HA, OIII, EQ8 mount,remote-controlled observatory
Kdybych to mel balit pri seeingu, ktery zpusobi FWHM >1.5", tak bych nevyfotil nikdy nic. Jak presne meris tech 1.5"?
Pokud mi asiair indikuje FWHM <2px (pri 3.76um a ohnisku 500mm to odpovida 3") tak to beru za velmi dobry vysledek na jednotlivem nezpracovanem snimku. Pod 2px se pak dostanu az s pomoci BXT...
Pokud mi asiair indikuje FWHM <2px (pri 3.76um a ohnisku 500mm to odpovida 3") tak to beru za velmi dobry vysledek na jednotlivem nezpracovanem snimku. Pod 2px se pak dostanu az s pomoci BXT...
Pavel Vabrousek
-
Zdeněk Vojč
- Kontaktovat uživatele:
Máš pravdu – špatně jsem se vyjádřil. Nemyslel jsem seeing 1,5″ (FWHM), ale guiding RMS v PHD2. Konkrétně jde o Total RMS ~ 1,5″.
A to už se mi v praxi začne promítat do hvězd – jsou větší/„koláčkovité“, hlavně u delších expozic.
Seeing hodnotím zvlášť podle FWHM na subech a to používám i pro váhování snímků.
A to už se mi v praxi začne promítat do hvězd – jsou větší/„koláčkovité“, hlavně u delších expozic.
Seeing hodnotím zvlášť podle FWHM na subech a to používám i pro váhování snímků.
TS APO 150/1050, Flat Ricardi 0.75x, ZWO ASI6200MM, Astrodon E series, Astrodon 3.5 HA, OIII, EQ8 mount,remote-controlled observatory
Jak jsem se už zmínil použival jsem Plejády jako takový příjemný večerní objekt na temperaci optiky, rozběhnutí guidingu atd.
A protože takových večerů bylo za poslení měsíc několik, tak jsem se dostal na slušných 11h expozic a to už se vyplatilo zpracovat.
Lehký ořez: Celý snímek ve 4000px a techicko-taktická data na astrofotkách:

Plné zoomovatelné rozlišení na: https://app.astrobin.com/u/Vabra?i=dzp6vs#fullscreen
A protože takových večerů bylo za poslení měsíc několik, tak jsem se dostal na slušných 11h expozic a to už se vyplatilo zpracovat.
Lehký ořez: Celý snímek ve 4000px a techicko-taktická data na astrofotkách:
Plné zoomovatelné rozlišení na: https://app.astrobin.com/u/Vabra?i=dzp6vs#fullscreen
Pavel Vabrousek
Ahoj,
velice pěkné...s malou výtkou za mě. Opět platí co už jsem psal u M42...hvězdy bych zpracoval malinko citlivěji, aby tam zůstalo více z jejich ,,gausovského,, profilu.
David
velice pěkné...s malou výtkou za mě. Opět platí co už jsem psal u M42...hvězdy bych zpracoval malinko citlivěji, aby tam zůstalo více z jejich ,,gausovského,, profilu.
David
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, Pegasus Falcon Rotator v2, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/