ZWO Camera ASI AIR - efektivni zvětšení dosahu WIFI

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Vabra

ZWO Camera ASI AIR - efektivni zvětšení dosahu WIFI

Příspěvek od Vabra »

Ahoj,

občas fotím někde z penzionu, kde není šance mít vždy pokoj s oknem mířícím přímo k montáži s dalekohledem a tak lítám celou noc kontrolovat co mi to venku fotí. Zvláště teď v zimě na horách je to výživné s oblékáním/obouváním...

Kamera ASI 2600 Air nemá možnost ethernetu, ale má pouze malou WIFI anténku se slabým dosahem vlastního WIFI AP.

Přemýšlím nad nejjednodušší metodou jak ten dosah nějak podstatně zvýšit.

Napadá mě řešení pomocí WIFI Extenderu/repeateru, ale ty se dělají prakticky výhradně ve formě krabičky do zásuvky, kdežto já přemýšlím nad mobilním rešením někde v prostoru mezi dalekohledem a oknem, napájeným ideálně z USBC powerbanky (v horším případě na 12V DC).

Nebo nějaký cestovní WIFI router/access point, ke kterému připojit ASI ve station módu.Ale u nich se bojím malých vestavěných antén a tím pádem malého dosahu (např https://www.alza.cz/cudy-ac1200-wi-fi-v ... 352049.htm).

Poslední co mě napadlo je vyměnit přiloženou za nějakou silnější WIFI anténu, ideálně na nějakém delším kablíku, aby se dala umístít i několik metrů od vlastního AIRu, ale nevím zda by dlouhý kablík k větší anténě nebyl víc na škodu než k užitku... (např. https://www.alza.cz/sectron-r36-2-4-5-g ... 951904.htm)

Řešil tady někdo podobný problém a vyřešil jej?
Díky za nakopnutí.

Pavel
Pavel Vabrousek
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: ZWO Camera ASI AIR - efektivni zvětšení dosahu WIFI

Příspěvek od MMys »

To chce směrovou anténu s vyšším ziskem, logperiodickou/yaggi, nebo panelovou... A hodit na vysunutý fotostativ do větší výšky od země a namířit na místo, kde jsi.

třeba: https://www.alza.cz/sectron-lte-wifi-st ... 216683.htm

možná by stačilo i tohle:
https://www.alza.cz/panelova-antena-pan-9-d126602.htm

nebo raději tahle panelová s vyšším ziskem:
https://allegro.cz/produkt/panelova-ant ... 3384918300

Pár metrů správného kabelu není problém.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
juh

Příspěvek od juh »

Doma to riešim starým repeaterom, tuším od TP Link, ktorý sa dá napájať 12V. Aj v dnešnej dobe sú bežne dostupné repeatery napájateľné 12V, alebo aj cez USB. Treba sa len riadne popozerať po internete.

Námatkovo, zopár zariadení ktoré majú aj funkciu repeater/extender:
GL.iNet GL‑SFT1200 Opal Travel Router
GL.iNet GL‑SFT1200 Opal Travel Router
TP‑Link TL‑WR802N Mini Travel Router
Shadow GL-AR300M16-Ext
Všetky MIkrotiky s WiFi sa dajú nakonfigurovať ako repeater, ale u nich je to komlikované tým, že to nie je user friendly, beží to na distribúcii Linuxu s názvom RouterOS.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nemyslím si, že tohle řešení s vestavnými pidi anténkami bude moc fungovat. Pokud je někde v penzionu za jednou, nebo spíš více zdmi, bez přímého výhledu na sestavu, tak to bude mizérie taky. Soudě podle toho, jak mi fungovala (nebo spíš nefungovala) wifi v mém větším domě, dokud jsem neudělal mesh.

Pokud už něco, tak router s odnímatelnou anténou (třeba ten Shadow, nebo cokoli jiného, co lze použít jako repeater a má odnímatelné antény), a dát tam jednu tu směrovou, s vyšším ziskem. Tím by odpadl kabel mezi ASI Air a anténou, celou sestavu router-směrová anténa, by mohl mít nachystanou na stativu. Po příjezdu na místo postavit, namířit, zapnout, a je to.

No a nebo pak jednu prasárnu (ale to je trochu o hubu - mimo platné normy) obousměrný zesilovč 2.4GHz mezi ASI Air a anténu, výkonem stovky mW až jednotky W + směrová anténa. Ale i tohle může narazit na to, že ve zpětném směru vysílá z notebooku, tabletu opět malá anténka, které ty zdi prostě neprostřelí, a jakýkoli zesilovač, repeater u ASI Air-u stejně bude ten signál lovit z bordelu s mizerným poměrem S/N. Zkušenots s mým AP-čkem co mám na sestavě s AM05+RASA. Prostě limitující je anténa v notebooku.

Pak už jen regulérní spoj - dvě pořádná AP s anténami proti sobě, a dvě lokální propojené sítě. Jedna u ASI Air, druhá v pokoji v penzionu.

To je prostě na zralé vyzkoušení.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

Alebo ešte kúpiť aj 5G wifi modem https://www.alza.cz/mikrotik-sxtsq-5axd-d12948877.htm a zostava potom môže byť aj za kopcom.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
ok1in
Věk: 65
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ok1in »

juh píše: 16. 01. 2026, 01:00 Všetky MIkrotiky s WiFi sa dajú nakonfigurovať ako repeater, ale u nich je to komlikované tým, že to nie je user friendly, beží to na distribúcii Linuxu s názvom RouterOS.
Což ale není žádný problém, protože existuje utilita Winbox, která je klikací ;)
Kup si dvoupásmového Mikrotika a máš vystaráno. Pokud chceš mít 100% řešení, použij malé AP pro připojení kamery a druhé se sektorovou anténou jako AP pro NTB. Pak nebudeš mít nikde problém. Jedinou nevýhodou Mikrotiku je standardní napájení 24V, ale na 12V už chodí taky...
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Samo ZWO doporučuje tady (https://www.zwoastro.com/2020/04/29/asi ... k-updated/) používat pro zvětšení dosahu primárně externí "domácí" WIFI síť, byť je omezena na straně Airu 2,4GHz (což vrací do hry staré, jednoduché jednorychlostní routery).

To mi dává asi malinko větší smysl, než jedna supersměrová anténa, neboť to omezí nutnost "přímé" viditelnosti mezi pokojem a dalekohledem náhradou za nezávislou viditelnost WIFI AP z obou míst (tj. možnost vidět za jeden roh). Oproti anténě to má zase nevýhodu, že je to další bazmek vyžadující stativ na rozumné umístění a napájení v poli...

Takže by se hodil malý ideálně USB-C PD napájený WIFI Router s možností alespoň jedné externí antény (aby se to daly případně obě metody kombinovat). V případě napájení na 12V nezbyde než to rozchodit přes 12V trigger kablík z PD powerbanky.

Kdyby měl někdo dobrý tip na vhodný router skladem na Alza, tak sem s ním, než se nám v neděli na pár nocí vyjasní a já pojedu lovit fotony zase někam na Šumavu...
Pavel Vabrousek
juh

Příspěvek od juh »

Všetky MIkrotiky s WiFi sa dajú nakonfigurovať ako repeater, ale u nich je to komlikované tým, že to nie je user friendly, beží to na distribúcii Linuxu s názvom RouterOS.
Což ale není žádný problém, protože existuje utilita Winbox, která je klikací...
Viem, len som tým chcel upozorniť na to, že u mikrotikov sa to nerobí na jedno kliknutie ako u routrov, ktoré sa konfigurujú cez WEB rozhranie, alebo na stlačenie nejakého tlačidla.
Kdyby měl někdo dobrý tip na vhodný router skladem na Alza, tak sem s ním, než se nám v neděli na pár nocí vyjasní a já pojedu lovit fotony zase někam na Šumavu...
Ak sa neobjavia odkazy na iné, vyskúšané typy routrov, tak napríklad tieto (v dnešnej dobe by mala mať väčšina ponúkaných routrov možnosť konfigurácie ako repeater/extender):
- TP-Link Séria Archer
- Tenda AC10
- Cudy AC1200 (hľadať medzi routrami, nie extendermi)
- Cudy AX3000
- Mercusys MW301R
- Mercusys MW302R
- ...
Spôsob prepnutia do režimu repeater/extender je v dokumentácii k danému zariadeniu

Doma mám postavenú sieť na zariadeniach od Mikrotiku, takže okrem TP-Link a Mikrotik nemám overené repeatery iných výrobcov.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

decka, a vy nekdo vite o routeru s napajenim na 12V??? [nehledal jsem, ale nejak pochybuji, ze by takovy vyrobek "existoval"] :D

---
nechci odklanet od tematu (a krast Vabrovi jeho vlakenko) :D nicmene, byt vim hodne - nebojim se zeptat :D - me by zajimalo, jak Vy, decka, dnesni moderni astro-fotici, kteri maji rotator s wifi, focuser s wifi, PC s wifi, vsechno s wifi (ovladac AM5 ma taky wifi - dokonce server), tak me by zajimalo, jestli vsechna ta zarizeni maji vlastni server (napr. focuser) nebo jdou jen nakonfigurovat jako klient, ze se lognou do lokalni site? protoze pak bych zvazil si proste vozit s sebou na pole krome teplomeru a vlhkomeru krabicku, ve ktere bude mini zdroj, router, ... vsechny tyhle picicindy v jednom boxu s jednim tlacitkem ON :-) a nemusel bych resit to jak mi onehdy nesel wifi AP z NUC PC - proste bych neresil AP softwarove v PC ale proste vzal rovnou router s napajenim a vytvoril si lokalni sit pro vsechna zarizeni kolem auta a montaze...
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Konihlav píše: 16. 01. 2026, 13:46 decka, a vy nekdo vite o routeru s napajenim na 12V??? [nehledal jsem, ale nejak pochybuji, ze by takovy vyrobek "existoval"] :D
Za posledních 25 let IMHO většina domácích WIFI routerů fungovala s 12V DC zdrojem a měla RP-SMA externí antény cca 5dB.
Jenom profesionální zařízení měla PoE většinou někde od 24-70V.

Tek nejak předpokládám, že i ty dnešní stolní WIFI routery většinou fungují s 12DC zdrojem, jen ty antény se přestaly dělat v oddělitelném provedení na RP-SMA konektory a jsou buďto pouze interni, nebo sice externí ale neoddělitelné bez standardniho konektoru...
Pavel Vabrousek
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Vabra píše: 16. 01. 2026, 15:30 jen ty antény se přestaly dělat v oddělitelném provedení na RP-SMA konektory a jsou buďto pouze interni, nebo sice externí ale neoddělitelné bez standardniho konektoru...
To sice jo, ale většinou je stále uvnitř na desce nějaký IPEX konektor, takže stačí koupit SMA konektor s kablíkem zakončeným správným IPEX konektorem, vyvrtat někde do škatulky díru, většinou v místě původní pevné antény, a našroubovat tam SMA-čko.

Samozřejmě padá záruka, ale vzhledem k ceně těch zařízení to není katastrofa, většinou když umřou, tak stejně po záruce.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Vabra: no jo vidis, to me nikdy nenapadlo se podivat, co z toho zdroje leze do routeru :D (jsem holt koni hlava, nebo osli, obcas) a ted to vypojovat nebudu, bych byl bez netu :D a me to tu startuje strasne dlouho :D diky

pro nas, co fotime s laptopem na debilnich windows bysme ale stejne jeste museli provest upgrade OS z typickych windows neco (home?) na ty co umoznuji remote desktop (coz mam vyzkouseno ze z android mobilu funguje), nebo to resit zase nejakym 3rd party SW, coz je dalsi PITA.

proste jako negativista (realista) optimalni reseni nevidim :D zato vidim spoustu uskali :D
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Konihlav píše: 16. 01. 2026, 13:46 decka, a vy nekdo vite o routeru s napajenim na 12V??? [nehledal jsem, ale nejak pochybuji, ze by takovy vyrobek "existoval"] :D
Upřímně, do debaty nemám jak přispět, aby to pomohlo, ale je třeba říct, že bohužel jediný dostupný zesilovač WiFi byl Xiaomi, mám ho doma a stačí na něj 5V powerbanka... https://access-pointy.heureka.cz/xiaomi ... /#prehled/

A pokud jde o WiFi routery, ty jsou přece běžně na 9 nebo 12 V :-) Ale jako na potvoru se k nim dodávají adaptéry na 230 ...
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
juh

Příspěvek od juh »

... pro nas, co fotime s laptopem na debilnich windows bysme ale stejne jeste museli provest upgrade OS z typickych windows neco (home?) na ty co umoznuji remote desktop
Windows rovnako umožňuje "remote desktop", len je jeho nastavenie o niečo komplikovanejšie. Pod Linuxom je to pár príkazov, alebo klikov.
... A pokud jde o WiFi routery, ty jsou přece běžně na 9 nebo 12 V :-) Ale jako na potvoru se k nim dodávají adaptéry na 230 ...
Sú s rôznym napájaním, zväčša od 5 do 48 volt (812.11af od 44 do 57 V). Aj keď sú k nim adaptéry na 230 V, tak samotné napájanie je riešené cez klasický jack konektor (zväčša 2.1/5.5 s "+" pólom uprostred) a v takom prípade predsa nemôže byť problém napichnúť ho na iný zdroj, napr. pri napájaní 12 V rovno na autobatériu. Len treba dodržať správnu polaritu. Pri inom napájaní sa dá použiť DC-DC konvertor / menič napätia.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Tak jsem poridil jednoduchy viceucelovy cestovni router TP-Link TL-WR3002X s napajenim pres USBC.
Prvni noc jsem jej nakonfiguraval jako prosty WIFI extender a zkouska probehla na vybornou.

Kdybych si nechtel jit kontrolovat kabelaz behem meridian flipu, o ostreni pomoci bahtinovky, tak jsem mohl po ustaveni fotit celou noc, aniz bych musel vylezt z postele.

Je sice pravda ze dnes mam dalekohled na 25m sikmeho vyhledu z okna, takze kdybych se s mobilem z okna vyklonil trochu ven, tak bych ASI Air signal chytil i primo na mobil. Ale i tak bylo elegantnejsi, ze byl za oknem na mrazu router a ne ja s mobilem... ;)
Pavel Vabrousek
Odpovědět