Mám kúpiť novú NEQ5 alebo počkať na inzerát? Mám čas iba 1 deň na rozhodnutie

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Marekbit

Mám kúpiť novú NEQ5 alebo počkať na inzerát? Mám čas iba 1 deň na rozhodnutie

Příspěvek od Marekbit »

Dobrý deň, neviem sa v jednej veci už dlho rozhodnúť a mám čas iba 1 deň,
situácia je taká, že potrebujem novú montáž, minimálne 9 kg payload kapacita aby potom dlhší
čas nemusel kupovať ďalšiu, a mám 2 možnosti:

1. Kúpim NEQ5 z polárnym hľadáčikom z astroobhchod.sk v zľave za 463e (11,250kc)
2. Počkám, kým niekto nehodí inzerát

Keďže mám budget 700e (mám ešte iba 15, chcem si ušetriť aj na iné veci), tak by som rád uvítal možnosť 2,
keďže môže byť aspoň o 100e nižšia cena ako v obchodoch, ale v astroobchode je zľava zhruba 6% a tá montáž z taďiaľ je
úplne nová, aj so statívom (ktorý momentálne nepotrebujem), ale tá zľava je iba do 12.1.2026, a ak sa to vyšplhá späť na
440e, tak to už aj z hľadáčikom bude príliš blízko limitu môjej comfort zóny (niečo okolo 500e),

mám podľa vášho kolektívneho názoru kúpiť novú montáž alebo počkať na nejaký inzerát?
dvader
Věk: 59

Re: Mám kúpiť novú NEQ5 alebo počkať na inzerát? Mám čas iba 1 deň na rozhodnutie

Příspěvek od dvader »

S touhle montáží na 9 kg zapomeň…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Marekbit

Re: Mám kúpiť novú NEQ5 alebo počkať na inzerát? Mám čas iba 1 deň na rozhodnutie

Příspěvek od Marekbit »

Prečo?, inak pre info, môj current teleskop je zhruba 3 kg aj z fotakom, takze to by malo zniest
Fester
Věk: 44

Příspěvek od Fester »

Pretoze pre fotograficke ucely ked vydelis vyrobcom udavanu hodnotu /2 tak to je realne maximalne zatazenie.
SW 150/600 (146/570), ZWO ASI2600MC DUO, HEQ-5
SW Dobson GoTo 305/1500, ZWO ASI585MC
Marekbit

Příspěvek od Marekbit »

Z praktických skúseností to ja tak nevidím, potrebujem len upgrade od CG3 (eqvivalent EQ2), a 80% framov pri foteni som sice musel vyhodit, ale zvysok sa dal, takze podla mna 2.5x viac payload kapacita a lepsia vyrobna kvalita ako celestron to asi unesie, predsa len, 3 kg nie je taka velka hmotnost, a polovica fotografickeho payload kapacity NEQ5 (7.5 kg na fotografiu, 9-10 kg je na vizual) je okolo 3.75 kg, to je o kusok viac nez moj setup
Standa

Příspěvek od Standa »

Rozhodovat se v časovém pressu není lehké... Rozdíl mezi uvedenými montážemi co se týče nosnosti moc velký není. Píšete o "current teleskopu", předpokládám tedy, že v budoucnosti jej možná vyměníte. Pokud to takto plánujete, a byl bych na vašem místě, počkal bych na inzerát a současně šetřil na lepší montáž, která mi vydrží na "více dalekohledů". Snížíte tím i 80% "ztrátovost" snímků a potěšení z astrofotografie/pozorování bude o dost větší.

Vše dobré,

Standa
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
Marekbit

Příspěvek od Marekbit »

Dakujem za radu, myslite ale ze niekto preda EQ6R pod 1000e?
Este je tam ale aj zvazenie toho, ze to ma byt aj "travel mount", pretoze som v meste a chodievam inde kvoli svetelnemu znacisteniu,
a tento teleskop je apochromat 80/480 aj s field flattenerom, takze pochybujem ze budem buducich 5 rokov upgradeovat na nieco tazsie :lol:

No, asi ste tu dlhsie, ako casto pripadnu inzeraty na taketo montaze(EQ6) ?
Standa

Příspěvek od Standa »

Máte pravdu v tom, že ceny astro-optiky/mechaniky jsou pro amatérské použití "astronomické". Začal jste s CG-3 montáží a víte co umí a co s ní dokážete. Co chcete umět/vyfotit za 5 let? Kam se chcete posunout? Od toho bych se odpíchl a tomu bych podřídil i budoucí techniku. Nevím kolik vám je, ale s věkem je každý nesený kilogram čím dál tím těžší. Astrotechnika (pokud vám nespadne ze skály do jezera) vydrží dlouho. Nyní jsou k dispozici montáže na jiném principu než NEQ5, jsou lehčí se stejnou nosností. Avšak o něco dražší.

Určitě si můžete pořídit NEQ5, to je na vás. Uvidíte, jaký to bude posun oproti CG-3 a třeba zjistíte, že vám stačí nebo že to není takové, jaké jste si to představoval. To zatím nevíme. Nebo můžete zajet na nějakou astroakci, kde se lidé setkávají s dalekohledy (v ČR je to například dovolená s dalekohledem). Tam máte možnost na vlastní oči vidět jiné montáže, pohovořit s účastníky a třeba i přemluvit někoho, že byste si zkusil s jeho soustavou/montáží udělat snímek. A pak už více víte do čeho jdete. Nebo zkuste kontaktovat hvězdárnu ve vašem okolí. Většinou mají nějakou EQ-N montáž (N=5, 6) pro cesty na tábory a mohl byste si ji u nich vyzkoušet.

Astronomie/astrofotografie je pro vás koníčkem, a měla by vás tedy spíše těšit. Opravdu nespěchejte. To za "pár ušetřených euro" nestojí. Nyní máte rozpočet 700e, kolik můžete mít za rok?

Vše dobré,

Standa
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
2wheels1man

Příspěvek od 2wheels1man »

Ja som začínal tento rok a "klasická" montáž HEQ5 PRO ma veľmi rýchlo omrzela.. Je tažká a nedokázal som s ňou mať dobrý guiding... Akokoľvek som ladil ozubenia.. Na jednej strane veľká vôľa, na druhej malá..

Tiež som si povedal, že kúpim HEQ5 a nie NEQ5, aby som mal už "poriadnu" montáž..
Úplne prvú som kúpil EQ5 bez pohonu a tá išla hneď naspäť :D .

Ak to máš mať aj na cesty tak jednoznačne harmonická montáž. Čína je veľmi cenovo dostupná a majú veľký výber.
Ak si trocha zručný a nebojíš sa opraviť si veci sám.
Ak by si mal ešte troška väčší rozpočet, tak môžeš pozrieť JUWEI 14 a tú už nebudeš musieť nikdy meniť..

NEQ5 nemá ani GOTO, ani guiding.
Odpovědět