Ty myslíš kalibračné snímky .. tie niesu robené tá foto je bez kalibračných snímok .. ja stále spravím pár fotiek zložím a pozriem či mám dobre zaostrené a znepokojilo ma že ten kruh tam je ..pri starej som to tam nemal vôbec aj keď som spravil pár fotiek a zložil proste bola čistá bez bieleho kruhu … myslel som že myslíš nesprávnu vzdialenost reduktora od kamery … reduktor je tam lacný DSO 0,5x .. ale kruhy mi nerobil na 178c ale tá mala menší čip
Vadné expozice, artefakty, detaily
Re: Problém biely kruh
Re: Problém biely kruh
Ale asi bych tenhle reduktor vynechal- je určen na daleko menší čipy a ani tak není moc použitelný.Nic s ním navíc nezískáš
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Re: Vadné expozice, artefakty, detaily
Ahoj,mohl by někdo poradit,co způsobuje takové hala kolem hvězd?
Mám sestavu Samyang 135mm f2,Asi585mc pro a filtry Optolong L-Extreme.Na jednotlivých snímcích jsou vidět jen u těch jasnějších hvězd.Po složení vylezou skoro všude.Filtr mám před senzorem,ale je jedno kam ho umístim,jestli před nebo za rotátor.Hala to dělá stále.Na druhé fotce je senzor nejdál co ho můžu dát.Když přidám prodloužení 5mm tak už nezaostřím.
ZWO AM3,SW Evoguide 50ED + rovnač,Samyang 135mm/f2,ASI 294 mc ...
- Dansemacabre
Halo ti způsobuje Optolong L-extreme v kombinaci s f2 objektivem. Budeš muset pořádně zaclonit, nebo pořídit variantu filtru určenou pro f2, jinak se toho nezbavíš. Dělalo mi to úplně stejně, s Optolong L-ultimate je halo v porovnání s tímhle nepatrné. Můžeš se toho zbavit přes Star X-terminator v Pixi a pak healing brush v Photoshopu na snímku bez hvězd. Je to ale strašná práce, pořídil jsem kvůli tomu nakonec jiný filtr.Jirka V. píše: ↑19. 01. 2026, 13:09 Ahoj,mohl by někdo poradit,co způsobuje takové hala kolem hvězd?
IMG_1053.jpeg
Mám sestavu Samyang 135mm f2,Asi585mc pro a filtry Optolong L-Extreme.Na jednotlivých snímcích jsou vidět jen u těch jasnějších hvězd.Po složení vylezou skoro všude.Filtr mám před senzorem,ale je jedno kam ho umístim,jestli před nebo za rotátor.Hala to dělá stále.Na druhé fotce je senzor nejdál co ho můžu dát.Když přidám prodloužení 5mm tak už nezaostřím.
IMG_1027.jpeg
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
- Dansemacabre
A taky se připojím s dotazem, na který jsem zatím nenašel uspokojivou odpověď. Kamera ASI 2600 mi dělá tenhle čtvercový rastr na single snímcích. Je to tam bez ohledu na nastavení gainu i bez ohledu na délku expozic. Co to způsobuje?
(vlevo přirozený single, vpravo jsem zvýšil kontrast, aby to lépe vylezlo)
- Přílohy
-
- rastr.jpg (417.79 KiB) Zobrazeno 219 x
Ale právě že L-extreme je pro takhle světelné systémy.A dělá to,ikdyž zaclonilm na f4.Né tak výrazně samozrmejmě,ale po složení to vyleze i tak.A dělá to i s f5 Evoguide 50ED
A jaký filtr jsi nakonec koupil?
ZWO AM3,SW Evoguide 50ED + rovnač,Samyang 135mm/f2,ASI 294 mc ...
Je to vidno aj v tých dátach čo si dával na stiahnutie do Pixinight témy? Lebo v nich som to nevidel.Dansemacabre píše: ↑23. 01. 2026, 14:00 A taky se připojím s dotazem, na který jsem zatím nenašel uspokojivou odpověď. Kamera ASI 2600 mi dělá tenhle čtvercový rastr na single snímcích. Je to tam bez ohledu na nastavení gainu i bez ohledu na délku expozic. Co to způsobuje?
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
- Dansemacabre
Kdyby byl určený pro takhle světelné systémy, nezačnou vyrábět jeho f/2 variantu:
https://www.optolong.com/cms/document/d ... d/276.html
Pořídil jsem Optolong L-ultimate, to je skutečně ultimátní řešení pro barevné kamery.
Kalibrací to naštěstí zmizí, takže mě to trápit nemusí. Zajímá mě, proč se to tam objevuje, když na jiných ASI kamerách jsem to neměl.