Jupiter
Re: Jupiter
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc , C11" 280/2800 mm
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
...včera večer...seeing mierne lepší ako naposledy...a teplota výrazne nižšia...
C 9.25 + ASI678MC
C 9.25 + ASI678MC
- Dobsonaut
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj všichni, minulá noc k 6. lednu měla občas překvapivě dobré seeing - což bych podle větrných/povětrnostních map vůbec nečekal!
Navíc přišla docela vhodná doba pro průchod GRS. Stát venku u dalekohledu skoro 4 hodiny při teplotě kolem -16 stupňů, to už člověk musí mít rád - ale doufám, že to stálo za to!
Technická sestava:
20" ICS Dobson f/16 (4x Televue Powermate), manuální sledování („Joghurtpower“, jak se u nas hezky říká!
) ZWO ADC, mono kamera ZWO ASI 462 MM s filtrem Baader R-RGB a barevná kamera PlayerOne Uranus-C s IR/UV blok filtrem
Celkem jsem pořídil kolem 620 GB dat, nakonec jsem ale některá videa vyřadil. Použilo se 10 barevných videí a 6 mono videí, každé s délkou 2 minuty. Snímky (Autostakkert) byly pomocí WinJupos derotovány na časové úseky s dobrým seeingem (pokud jsem to mohl odhadnout podle kvality snímků...). Bohužel se seeing přesně uprostřed průchodu GRS výrazně zhoršil, ale na začátku a ke konci byl dobrý – určitě II podle Antoniadiho stupnice, což se mi v zahradě moc často nestává.
Kamera Uranus-C (IMX585) má z výroby velmi silný zelený kanál, takže jsem barvy nakonec v Registaxu opravil pomocí 'Auto Balance'.
To, že GRF vypadá relativně jasně, je způsobeno tím, že pro luminanční kanál byla použita mono snímek s červeným filtrem. V tuto chvíli je to jediný workflow, který u mě funguje docela dobře a který zvládnu časově i na svém 'analogovém Dobsonu'…
Možná se mi ještě podaří nějak vytvořit krátkou animaci, ale na dnes už mám dost!
Navíc přišla docela vhodná doba pro průchod GRS. Stát venku u dalekohledu skoro 4 hodiny při teplotě kolem -16 stupňů, to už člověk musí mít rád - ale doufám, že to stálo za to!
Technická sestava:
20" ICS Dobson f/16 (4x Televue Powermate), manuální sledování („Joghurtpower“, jak se u nas hezky říká!
Celkem jsem pořídil kolem 620 GB dat, nakonec jsem ale některá videa vyřadil. Použilo se 10 barevných videí a 6 mono videí, každé s délkou 2 minuty. Snímky (Autostakkert) byly pomocí WinJupos derotovány na časové úseky s dobrým seeingem (pokud jsem to mohl odhadnout podle kvality snímků...). Bohužel se seeing přesně uprostřed průchodu GRS výrazně zhoršil, ale na začátku a ke konci byl dobrý – určitě II podle Antoniadiho stupnice, což se mi v zahradě moc často nestává.
Kamera Uranus-C (IMX585) má z výroby velmi silný zelený kanál, takže jsem barvy nakonec v Registaxu opravil pomocí 'Auto Balance'.
To, že GRF vypadá relativně jasně, je způsobeno tím, že pro luminanční kanál byla použita mono snímek s červeným filtrem. V tuto chvíli je to jediný workflow, který u mě funguje docela dobře a který zvládnu časově i na svém 'analogovém Dobsonu'…
Možná se mi ještě podaří nějak vytvořit krátkou animaci, ale na dnes už mám dost!
- Přílohy
-
- Jupiter_20ZDob_f16_P.Maier_2026-01-05.06_2149_0004.jpg (369.72 KiB) Zobrazeno 839 x
Parádní detaily - skoro bych ani některým nechtěl věřit, že jsou reálné 
A při té teplotě ten čas je výkon i kdyby se při tom měl jen popíjet grog, natož ovládat dobsona a fotit. Gratulace !
A při té teplotě ten čas je výkon i kdyby se při tom měl jen popíjet grog, natož ovládat dobsona a fotit. Gratulace !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Fakt parádní!!! Gratuluju.
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
Fantastické
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Krásný Jupiter...byl bych na takový snímek také pyšný ! Gratulace
David
David
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, Pegasus Falcon Rotator v2, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Pridavam sa ku gratulacii. Ten priemer (a samozrejme seeing) robi svoje a detaily mas velmi pekne. Jedina skoda su tie farby (mozem ti pomoct so spracovanim aj tychto snimkov).
- midars
- Věk: 71
- Kontaktovat uživatele:
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
No to teda..Dobsonaut píše: ↑07. 01. 2026, 00:47 Ahoj všichni, minulá noc k 6. lednu měla občas překvapivě dobré seeing - což bych podle větrných/povětrnostních map vůbec nečekal!
Navíc přišla docela vhodná doba pro průchod GRS. Stát venku u dalekohledu skoro 4 hodiny při teplotě kolem -16 stupňů, to už člověk musí mít rád - ale doufám, že to stálo za to!![]()
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc , C11" 280/2800 mm
To je fakt nádhera, gratuluji. Takový seeing jsem ještě neviděl.
Refraktor 6" F/15 (objektiv Jaegers) , Celestron C-80ED, Newton 300/1200 GSO a 152/600 TS, Canon EOS20D, EOS650D, EOS6D modifikovaný, Triedr 20x80
- Dobsonaut
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý večer, moc díky za pochvalu.
Čím větší a těžší je dalekohled, tím pečlivěji zvažuješ, jak často a kam s ním vyjíždět. A ve 95 % nocí u nás se teoretický výkon optiky stejně těžko využije naplno.
Z deseti nocí možná zažiju jednou Seeing, který stojí za to pro focení planet. Dá se jen snažit každou příležitost nějak využít – i kdyby jenom proto, abys procvičil a vyzkoušel nové věci.
Hlavní je, že je to zábava a že se člověk k cíli posouvá pořád kousíček po kousíčku.
Pozdravy,
Peter
Upřímně řečeno, já to bohužel taky moc často nevidím – a kdo ví, jak dlouho potrvá, než zase budu mít doma takové podmínky. Myslím, že poslední podobnou fotku Jupitera jsem sem dal přibližně před rokem...
Čím větší a těžší je dalekohled, tím pečlivěji zvažuješ, jak často a kam s ním vyjíždět. A ve 95 % nocí u nás se teoretický výkon optiky stejně těžko využije naplno.
Z deseti nocí možná zažiju jednou Seeing, který stojí za to pro focení planet. Dá se jen snažit každou příležitost nějak využít – i kdyby jenom proto, abys procvičil a vyzkoušel nové věci.
Hlavní je, že je to zábava a že se člověk k cíli posouvá pořád kousíček po kousíčku.
Pozdravy,
Peter
...zo včera večera. Seeing stále zhruba na rovnakej úrovni ako predchádzajúce jasné noci.
C 9.25 + ASI678MC
C 9.25 + ASI678MC
Pro Dobsonaut: Úžasný Jupiter.
Manuálně sledovat 2 minuty s 8m ohniskem je náročné.
Máš na to nějakou speciální metodu?
Mám 16" GSO dobsona a manuálně bych si netroufal.
Fotím pohybem ROI na čipu na nepohyblivém dalekohledu.
Manuálně sledovat 2 minuty s 8m ohniskem je náročné.
Máš na to nějakou speciální metodu?
Mám 16" GSO dobsona a manuálně bych si netroufal.
Fotím pohybem ROI na čipu na nepohyblivém dalekohledu.
Murphyho zákon seeingu: Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
- Dobsonaut
- Kontaktovat uživatele:
@aquarius:
Díky!
1. Dobsonova mechanika, tedy rockerbox a hlavně výšková kola (!), by měla běžet co nejjemněji a bez trhnutí.
Když se Dobson dá hezky hladce pohybovat, můžeš - podle toho, jestli planeta stoupá nebo klesá na jihu - jen konstantním tlakem nebo tahem v určitém směru udržet planetu pěkně a klidně uprostřed obrazu!
Pravidelně mažu ložiska výškových kol i spodní otočnou desku autovým voskem.
(Prosím, nepoužívej toho moc a NIC jiného, protože by se tím dal dalekohled znečistit a v nejhorším případě by mohlo něco schytat i optika.)
2. Snaž se kameru vždy upevnit v okulárním výtahu co nejvíce rovně a stejně. Jinak se budeš muset pořád učit nové pohyby nebo způsobuje to zmatení při sledování, protože se objekt na obrazovce pohybuje nečekaným směrem.
3. Ideálně využiješ čas, kdy je planeta co nejvíc na jihu. To nejenže slibuje nejlepší podmínky pro pozorování, ale podle mě to taky hodně usnadňuje ruční sledování. Kvůli Dobsonově mechanice je bohužel také obtížné sledovat objekty nad 70 stupňů nebo blízko zenitu. („Dobson´s hole“ :-/)
4. Postarej se o vlastní stabilní a pohodlný postoj. Vedle sebe mám "Astro-židli", na které je taky laptop. Tam se můžu podle potřeby trochu podepřít druhou rukou... (Podívej se na přiložený obrázek)
5. Speciální úchopy na předním tubusu jsou hodně důležité: Na horních koncích Dobsonových tyčí mám velké kulaté úchopy, které se dobře drží.
Nejdůležitější a nejkritičtější je pak ještě zaostření: Tady by si člověk měl opravdu dát čas, dokud si není úplně jistý. Zobrazení planety v Live View by mělo být ideálně na 100 % (ve FireCapture se dá jedním klikem krátce přepnout), jinak totiž není možné spolehlivě rozpoznat ostrost, pokud planeta vypadá zmenšená.
Nastav si obrazovku laptopu co nejpohodlněji, aby ses mohl snadno věnovat ostření na dalekohledu a zároveň dobře sledovat Live View.
Jinak to prostě zkus a hned to nevzdávej! Klidně mi můžeš napsat i soukromou zprávu.
Hodně štěstí!
Díky!
Dělám to docela pragmaticky, ale pár věcí bych rozhodně doporučil:
1. Dobsonova mechanika, tedy rockerbox a hlavně výšková kola (!), by měla běžet co nejjemněji a bez trhnutí.
Když se Dobson dá hezky hladce pohybovat, můžeš - podle toho, jestli planeta stoupá nebo klesá na jihu - jen konstantním tlakem nebo tahem v určitém směru udržet planetu pěkně a klidně uprostřed obrazu!
Pravidelně mažu ložiska výškových kol i spodní otočnou desku autovým voskem.
(Prosím, nepoužívej toho moc a NIC jiného, protože by se tím dal dalekohled znečistit a v nejhorším případě by mohlo něco schytat i optika.)
2. Snaž se kameru vždy upevnit v okulárním výtahu co nejvíce rovně a stejně. Jinak se budeš muset pořád učit nové pohyby nebo způsobuje to zmatení při sledování, protože se objekt na obrazovce pohybuje nečekaným směrem.
3. Ideálně využiješ čas, kdy je planeta co nejvíc na jihu. To nejenže slibuje nejlepší podmínky pro pozorování, ale podle mě to taky hodně usnadňuje ruční sledování. Kvůli Dobsonově mechanice je bohužel také obtížné sledovat objekty nad 70 stupňů nebo blízko zenitu. („Dobson´s hole“ :-/)
4. Postarej se o vlastní stabilní a pohodlný postoj. Vedle sebe mám "Astro-židli", na které je taky laptop. Tam se můžu podle potřeby trochu podepřít druhou rukou... (Podívej se na přiložený obrázek)
5. Speciální úchopy na předním tubusu jsou hodně důležité: Na horních koncích Dobsonových tyčí mám velké kulaté úchopy, které se dobře drží.
ROI aktivuji až těsně před nahráváním. Pro nalezení používám plné rozlišení. Teprve když si budu jistý a budu moci planetu dobře držet, aktivuji ROI. Ale rám jen co nejmenší, jak je to nutné a jak to pomáhá fps.
Nejdůležitější a nejkritičtější je pak ještě zaostření: Tady by si člověk měl opravdu dát čas, dokud si není úplně jistý. Zobrazení planety v Live View by mělo být ideálně na 100 % (ve FireCapture se dá jedním klikem krátce přepnout), jinak totiž není možné spolehlivě rozpoznat ostrost, pokud planeta vypadá zmenšená.
Nastav si obrazovku laptopu co nejpohodlněji, aby ses mohl snadno věnovat ostření na dalekohledu a zároveň dobře sledovat Live View.
Jinak to prostě zkus a hned to nevzdávej! Klidně mi můžeš napsat i soukromou zprávu.
Hodně štěstí!
- Přílohy
-
- IMG_5776_web.jpg (318.17 KiB) Zobrazeno 149 x