Slabé komety

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
martbad

Re: Slabé komety

Příspěvek od martbad »

Obávám se, že tohle vysvětlení pánovi stačit nebude, píše totiž na všechny strany a od všech už mu bylo několikrát řečeno, že vizuelní pozorování této komety není možné. Teď objevil astroforum... Je taky zavádějící tvrzení, že byl na hvězdárně v JH odmítnut, nýbrž se mu snažili marně vysvětlit, co jste mu napsali i tady, že takto slabou kometu (navíc v hadonoši, který je ted pres den) neni možné vizuelně pozorovat.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Максим píše: 11. 01. 2026, 17:22 Prosím, pomozte mi spatřit kometu C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS). Už více než rok si ji velmi přeji vidět – alespoň na vteřinu či ještě kratší okamžik, klidně jen jako malý bod, a mít jistotu, že je to opravdu ona. Nezáleží mi na tom, jak bude vypadat, nemám žádné další podmínky ani požadavky. Bydlím v Dačicích. Mám vlastní dalekohled F30070 , který byl sice opraven, ale nejsem si jistý, zda je zcela v pořádku. Na hvězdárnách mi bohužel bylo odmítnuto pozorování – třikrát jsem byl na hvězdárně v Jindřichově Hradci a bylo mi odmítnuto i jen pokusit se dalekohled na kometu nasměrovat.Prosím, pomozte nám jako rodině (tři až pět osob) spatřit kometu C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) . Bylo by případně možné pozorovat ji společně s někým zkušenějším?
Myslel jsem si, že musí jít o nějakou sázku s kamarády, když mi kolega vyprávěl, že jste za každou cenu rozhodnut kometu vidět. Na druhé straně, asi bych vás neodmítl a jen vás přesvědčil se kouknout na jiné moc pěkné objekty a komety, kterých bylo vidět třeba koncem roku několik. Inu kometu 2023 A3 vám ale opravdu nikdo neukáže :-D
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Максим píše: 11. 01. 2026, 17:22 Na hvězdárnách mi bohužel bylo odmítnuto pozorování – třikrát jsem byl na hvězdárně v Jindřichově Hradci a bylo mi odmítnuto i jen pokusit se dalekohled na kometu nasměrovat.
Ano, snažil jsem se všemožně vysvětlovat a možná nejen já (+ chodily také emaily), že tato kometa prostě vidět není a už nebude. Evidentně marně. Na podzim byly vidět večer snadno tři komety, ale to už je také pryč. Prostě si to chce vzpomenout dříve, když jsou vidět.
Максим

Příspěvek od Максим »

s průměrem čočky menším než přibližně 2 m (přesný průměr závisí na několika pozorovacích podmínkách) — a kde se takové observatoře nacházejí?
Максим

Příspěvek od Максим »

přibližně 2 m (přesný průměr závisí na několika pozorovacích podmínkách) — a kde se takové observatoře nacházejí?
juh

Příspěvek od juh »

Максим píše: 12. 01. 2026, 17:33 s průměrem čočky menším než přibližně 2 m (přesný průměr závisí na několika pozorovacích podmínkách) — a kde se takové observatoře nacházejí?
Nech sa páči, zoznam observatórií s najväčšími ďalekohľadmi sveta (s priemerom objektívu 3m a viac):
List of largest optical reflecting telescopes

a potom ešte zhruba prvá pätina stránky (teleskopy s priemerom od 2m do 3m):
List of large optical telescopes

Všetko sú to vedecké observatóriá, kde ak budete písať, tak sa vám buď ani neozvú, alebo vás tentokrát určite odmietnu.
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

Velikost zrcadla je jedna věc, další otázka je, kolik těch teleskopů s průměrem přes dva metry je vůbec konstruovaných tak, aby umožňovaly vizuální pozorování.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Odpověď je: málo, nebo žádný.

Řešení vidím pouze dvě:

- vemte někdo Maxima, namiřte dalekohled na cokoliv na obloze (nějakou "kulovku", nebo tak něco), postavte ho k dalekohledu a řekněte: "to je ta kometa, máme štěstí, že je tak hezky vidět, to jsem ani nečekal". A bude. Lžu sice lidem nerad, ale někdy to holt jinak nejde.

- přestaneme na něj reagovat a on půjde někam jinam. Případně ho můžeme přesměrovat, např. na C.N. (ať si taky užijí).

Řešíme tady kvadraturu kruhu...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
juh

Příspěvek od juh »

mike píše: 13. 01. 2026, 11:47 Velikost zrcadla je jedna věc, další otázka je, kolik těch teleskopů s průměrem přes dva metry je vůbec konstruovaných tak, aby umožňovaly vizuální pozorování.
Napríklad Haleov ďalekohľad na Mount Palomare mal v minulosti klietku (kabínku, alebo ako to inak nazvať) v primárnom ohnisku, pomocou ktorej boli umožnené vizuálne pozorovania. Ale už dávno je to prerobené komplet na elektroniku.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

To je sice pravda.Tam se dalo pointovat. Problém je, že ve všecjh případech platí, že omezením je průměr pupily ok. Dejme tomu, že je 7 mm , potom ale vychází odpovídající zvětšení, abychom využily celé zrcadlo - na cca 700x. Jinak využijemem jen odpovádající část jeho průměru.
On tenhle tazatel to měl ve 2 vláknech, to ve které bylo daleko více vyjádření a zdůvodnění, bylo smazáno. Ale to není v tomto případě podstatné a ani to není škoda- na jeho dotaz existovala a existuje jednoduchá odpověď- neuvidíš už tuto kometu v ničem. A proč- myslím tazatele vůbec nezajímá. A nechápe, že ve fyzice neplatí : když se chce, jde všechno )
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Stanislavxyz

juh píše: 13. 01. 2026, 12:42 Napríklad Haleov ďalekohľad na Mount Palomare mal v minulosti klietku (kabínku, alebo ako to inak nazvať) v primárnom ohnisku (...)
Už vidím, jak do "klietky" nastupuje Maxim i s rodinou (která má 3 - 5 členů, asi jak to zrovna přijde), aby použili zvětšení 700 x a pokochali se pohledem na kometu... Toto už je jasný "astrohumor" vážení.

No nic, pojďme dál. Jestli se chce Maxim s rodinou podívat na něco na obloze dalekohledem a nemá to daleko k nám, na Hanou, rád ho uvítám (to myslím naprosto vážně). Jen tu kometu 19 mag. můj 4" "refrák" asi fakt nezvládne...
juh

Příspěvek od juh »

Nebol to návod pre uzívateľa Максим, ale odpoveď na položenú otázku, aj keď rozumiem tomu, že vaša predstava patrí skôr do vláklna s astrohumorom.
Ale aby to tu neznelo úplne skepticky, ak by to niekoho zaujímalo, vizuálne pozorovania sa pre verejnosť dajú dohodnúť od 1. 3. 2026 (podľa kalendára pre rezervácie po 1. 4. 2026) na 60-palcovom (1.5 m) a 100-palcovom (2.5 m) teleskope observatória Mount Wilson. Odkaz na stránku pre rezerváciu pozorovania: Telescope Reservations Mount Wilson Observatory (cena $2,500 pre skupinu do 20 osôb za 1/2 noci pozorovania na 100" teleskope)

Edit: Treba si preštudovať aj podmienky, napríklad 1/2 noci sa dá dohodnúť len po súmraku, pred svitaním sa 1/2 noci nedá dohodnúť ...
Naposledy upravil(a) juh dne 13. 01. 2026, 15:37, celkem upraveno 4 x.
Stanislavxyz

Samozřejmě, ad absurdum jsem to poposunul já.

Mimo jiné- ta cenovka na Mount Wilson není tak hrozná (pochopitelně pro někoho z okolí, pokud připočtu letenku do nás, už se to krapet prodražuje).
Максим

Příspěvek od Максим »

(„To je kometa, měli jsme štěstí, že je tak dobře vidět.“)
Mně stačí ji spatřit doslova alespoň na vteřinu nebo i méně, alespoň na okamžik, klidně jen jako nepatrnou tečku. Nezáleží na tom, jak bude vypadat. Nemám žádné požadavky ani žádné podmínky.
Jan77
Věk: 49

Příspěvek od Jan77 »

Tady mě napadá už jen to přísloví o házení hrachu na zeď...
Vizualista Dobson ES 12" f5, SW Skymax 150/1800 f12, EQ5, Rysova AZ-dvojmontáž
-----------------------------
Ten pohled nahoru se nikdy neomrzí!
Odpovědět