Astro/neastro rada

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Stanislavxyz

Re: Astro/neastro rada

Příspěvek od Stanislavxyz »

Ale on to ještě neulomil úplně- na natloukání bitů (nebo raději použití těch vytahováků), je ještě čas. Jak už zde zaznělo- zakontrovat dvě matice, nebo (podle mě lepší) tam jednu našroubovat a shora přivařit, prolít "WDčkem", nebo něčím podobným, nechat zavzlínat a pak zkusit povolit. Možná, jak psal Martin, nahřát.

Až se to utrhne komplet, pak teprve nastupují další metody.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Miloš Žák
Věk: 45

Příspěvek od Miloš Žák »

Díky všem za rady! Takže zkusím následující: Proliju WD, ohřeju a zkusím vyšroubovat. Nicméně nechám si to až mezi svátky, abych si nekazil vánoce víc, než už se povedlo :-)
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

No na druhou stranu muzes ted zkusit a zradostnit svatky ze se to povedlo :-)
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Miloš Žák

Příspěvek od Miloš Žák »

Takže...MilaNův nápad nepomohl. Šroubky jsou z bláta. Prolil jsem to WD, nahřál. Dvě matičky proti sobě nezafungovaly, spodní vyšroubovala tu horní i se závitem. Zkusil jsem jeden šroub odvrtat, ale nemaje solidního náčiní jsem nejdřív zlomil vrták a pak dojebal díru, při pokusu odvrtat zlomený vrták.

Uznávám tedy, že jsem nemehlo a poptávám jednotlivce či firmu, která mi, samozřejmě za úplatu, utrhané šroubky vyndá. Já na to nemám ani ruce, ani nervy. A lůžko pro zrcadlo jsem jako díl našel jen na Skywatcher do 200mm...

Díky předem všem, kdo by mi chtěl pomoci.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Budu po klausovsku citovat sám sebe:
Stanislavxyz píše: 23. 12. 2025, 11:47 (...) Jak už zde zaznělo- zakontrovat dvě matice, nebo (podle mě lepší) tam jednu našroubovat a shora přivařit, (...)
Ale to už je teď jedno.

Odkud jste? Jak vypadá ta "dojebaná" díra- je závit v háji? Byl by problém, kdyby tam byl o číslo větší šroub, nebo se to bude muset zavařit a vyvrtat a vyřezat závit nový?
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Miloš Žák

Příspěvek od Miloš Žák »

Stanislavxyz píše: 07. 01. 2026, 14:50 Odkud jste? Jak vypadá ta "dojebaná" díra- je závit v háji? Byl by problém, kdyby tam byl o číslo větší šroub, nebo se to bude muset zavařit a vyvrtat a vyřezat závit nový?
Jsem z Havlíčkova Brodu. Dojet autem není problém. Ta díra se asi bude muset zvětšit a buď zavařit, jestli to teda půjde, materiál je asi nějaká slitina hliníku, nebo vyvložkovat. Na ostatní šrouby jsem se už raději vybodnul.
PavKa

Příspěvek od PavKa »

Jestli je to železo (ocel, nerez) v hliníku, a vytáhnutí je již beznadějné, jde také odleptat vlažnou kyselinou dusičnou s trochou kyseliny sírové. Jeden šroub trvá podle teploty 15-45 minut.
vla

Příspěvek od vla »

Nebo udělat vedle jinou.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pošli mi to, upnu to do CNC a vyfrézuju ten zlomenej vrták i zbytek šroubu pryč, zbylý závit šroubu se pak rozpadne a vysype se ven. Dokázal jsem párkrát úspěšně vyfrézovat karbidovou frézou i zlomenej závitník, a ten je podstatně tvrdší, než nějakej vrtáček. To půjde. Případně se to dá obfrézovat okolo šroubu, vznikne větší díra, do té se zalisuje zpět váleček, vložka, a díra vyvrtá a vyzávituje znova.

Akorát záleží, jak je ten šroub zašroubovanej hluboko. Víš to ? nebo porovnej s ostatními. Jestli je to M4, tak musím frézovat 3mm frézou, a tu mám nejdelší 12mm (myšleno funkční břit, pak je rozšíření na 4mm dřík). Pokud by byl hlouběji, musím si objednat delší nástroj.

Ještě ale pošli foto, jak to vypadá.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
KpS
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Je to už tak čtyřicet let, zadřel a ulomil jsem v nerezu M3 závitník. Na umístění té díry záleželo. V Řeži byly dílny dobře vybavené a když jsem s tím přišel za známým, tak řekl, že to vyjiskříme. Trvalo to necelou hodinu. Závitník zmizel, nerez zůstala nepoškozená. Težko říci, jestli dnes takové vybavení někde mají.
Karel
dablik
Věk: 47

Příspěvek od dablik »

Vyjiskreni je taky dobre reseni. Je to bezny postup i dnes. Jen najit nekoho, kdo ma vyjiskrovacku. Ja tedy kontakt mam, ale je to v Praze.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R
Miloš Žák

Příspěvek od Miloš Žák »

Takže akce utrhané šrouby je skončena. Díky Martinovi Myslivcovi za rychlou a perfektní opravu. Jen pro info ve zkratce: Martin šrouby odfrézoval, původní plastové držáky nahradil novými, přišroubovanými do nových děr, vedle původních. Vycentrování zrcadla udělal nylonovými šrouby a zrcadlo přidržuje ze předu 4mm černě eloxovaná clona. Vypadá to super a funguje to skvěle.
Martine díky!

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Odpovědět