Aj keď už dosť neskoro dovolím si vložiť prvý príspevok k tejto téme. Zhruba od polovice Novembra až takmer do konca Decembra boli u nás len 3 noci keď sa dalo ako tak pozorovať, inak samá hmla a oblačnosť. Prvé pozorovanie Jupitera som urobil 28.12.2025. Obloha bola síce jasná, ale seeing bol dosť mizerný a navyše pofukoval mierny vietor. Obraz sa dosť vlnil, ale našli sa okamihy, keď sa aspoň na chvíľu ukľudnil a Niečo sa dalo odpozorovať. Dva hlavné pásy (NEB,SEB) boli samozrejme jasne viditeľné aj keď až na pár tmavších oblastí v nich nebolo takmer nič vidieť. Prekvapila ma prázdnosť rovníkovej oblasti, len v náznakoch sa dali vytušiť dva slabé výbežky (festúny) z NEB smerom k rovníku. Oproti minulej opozícii to je dosť slabé. Pod SEB bola pekne viditeľná časť STB(alebo SSTB?), ktorý sa tiahol od východného okraja asi do 2/3 planéty. Najzreteľnejší bol v strednej časti. Južná polárna oblasť sa javila tmavšia. Nad NEB bol viditeľný jeden tmavší pás a tmavšia bola aj severná polárna oblasť.
Jupiter 2026
Jupiter 2026
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
Re: Jupiter 2026
Druhé pozorovanie Jupitera prebehlo 4.1.2026. Podmienky boli výrazne lepšie ako pri predchádzajúcom pozorovaní. Po zaostrení mi hneď udrel do oka výrazný svetlý rift v NEB tiahnuci sa od južného okraja krížom na východ až k severnému okraju. Jeho celkovú dĺžku som odhadol na takmer polovicu priemeru disku planéty. Za riftom bola viditeľná tmavšia oblasť v tvare akejsi vlnky. Celkovo bol NEB dosť členitý, na okrajoch zúžený a výrazne tenší ako SEB. Z NEB vybiehali do rovníkovej oblasti 3 výbežky z ktorých bol najzreteľnejší ten najvýchodnejší. V rovníkovej oblasti sa dali vytušiť náznaky rovníkového pásu. SEB bol širší, ale bez nejakých výraznejších detailov. Pod SEB Boli z východnej strany zreteľne viditeľné časti STB a SSTB, ktoré smerom na západ slabli. Polárne oblasti boli opäť iba tmavšie bez ďalších detailov.
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
Hezké kresby.
Na ten průměr dalekohledu dobré detaily.
Petr
Na ten průměr dalekohledu dobré detaily.
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Měsíc Europa se rozzářil vlevo od Jupitera, přesto že byl od tří Galileovských nejslabší. Nádherný výstup čtvrtého měsíce zpoza stínu Jupitera jsem pozoroval Zerochromátem 200 mm 27. ledna ve 21:05 SEČ. Doporučuji si tyto výstupy pohlídat.