Alternativní prohlížeč meteo dat z chmi.cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Re: Alternativní prohlížeč meteo dat z chmi.cz
Přesně to co kolega nade mnou popisuje je způsob, jak s modelem pracuji já, např. na wetterzentrale si dokonce lze volit zda chci vidět po 3-6-12-18 h a samozřejmě tam je vývoj hodinu po hodině na kliknutí, si sám vyberu, jaká hodina dopředu mě zajímá. Podobně si klikám na polském modelu. Pouze píšu jako doporučení, protože mě tyhle animovaný modely nikdy moc nechutnaly.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
grapher, MaG.
čtete mi myšlenky.
Já jsem to zatím nechtěl slibovat, ale přehledová bitmapa - plachta se zvolenými výstupy z Aladina (tak jak byla ve staré verzi) mi v mysli leží už od počátku, a rozhodně bude. Nejprve jsem ale musel udělat vizualizaci veličin z GRIBů co jsou v open-datech pro všechny rozumné veličiny, aby bylo do té mapky co dávat. A to už skoro mám, takže to začnu vymýšlet. I pro mě to bylo nejpřehlednější na kouknutí.
Ta animace není od věci, když chceš vidět dlouhodobější vývoj, ale sada mapek je prostě přehlednější.
Další věc je, že plánuju obrázek celkové oblačnosti barevný. Prostě nízká do červena, střední do zelena, vysoká do modra. Pak už bude na první pohled zhruba jasné, co hrozí, i bez překlikávání jednotlivých oblačností nízká/střední/vysoká.
A samozřejmě i zde platí:
černá - 0% oblačnosti - jasno
bílá 100% oblačnosti - zataženo
čtete mi myšlenky.
Já jsem to zatím nechtěl slibovat, ale přehledová bitmapa - plachta se zvolenými výstupy z Aladina (tak jak byla ve staré verzi) mi v mysli leží už od počátku, a rozhodně bude. Nejprve jsem ale musel udělat vizualizaci veličin z GRIBů co jsou v open-datech pro všechny rozumné veličiny, aby bylo do té mapky co dávat. A to už skoro mám, takže to začnu vymýšlet. I pro mě to bylo nejpřehlednější na kouknutí.
Ta animace není od věci, když chceš vidět dlouhodobější vývoj, ale sada mapek je prostě přehlednější.
Další věc je, že plánuju obrázek celkové oblačnosti barevný. Prostě nízká do červena, střední do zelena, vysoká do modra. Pak už bude na první pohled zhruba jasné, co hrozí, i bez překlikávání jednotlivých oblačností nízká/střední/vysoká.
A samozřejmě i zde platí:
černá - 0% oblačnosti - jasno
bílá 100% oblačnosti - zataženo
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Tak už se to rýsuje. Ještě nějaké optimalizace, obrys ČR, vyházet pryč nějaké debug výpisy a zítra to už možná půjde veřejně. Bude to jako alternativa animací, pro ty co byli zvyklí na původní výstup z Aladina na chmi.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Velka parada!
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Psion: Intranet - tam zatím jo, to je nouzové řešení, ale tak to nemusí zůstat (přístupné). Navíc třeba MSG prohlížeč na intranetu už stejně nejde.
Udělal jsem (když už ta data stejně generuju kvůli animaci) trošku modernější variantu mapek, která se přizpůsobuje lépe ploše prohlížeče, a bude fungovat, dokud budou open-data.
Dostanete se na ni buď kliknutím na k tomu určené tlačítko a nebo přímo odkazem: https://hvbo.cz/chmi/alamap.htm
Funkcionalita je podobná jako u starých Aladin map. Navíc se dá volit krok (1 až 3 hodiny), a velikost mapek. Pro jemné displeje (mobily) se hodí 30-40%, pro běžné monitory tak 50-70%, pro velké 4k monitory klidně těch 100%
Celá "plachta" s mapkami se dá posunovat (na dotykových zařízeních prstem, na PC levé tlačítko + tahání myší
Horní a levé záhlaví je fixní, takže se pořád ví, k jakému datu a času se mapka vztahuje. Pro pohodlnost je tam i den v týdnu a přepočet na SEČ/SELČ.
Křížek s polohou se přebírá z prohlížeče MSG/Aladin dat
Otestoval jsem, kde se dalo. Pokud někdo budete mít layout nějak rozbitý, tak reklamace klidně sem.
Udělal jsem (když už ta data stejně generuju kvůli animaci) trošku modernější variantu mapek, která se přizpůsobuje lépe ploše prohlížeče, a bude fungovat, dokud budou open-data.
Dostanete se na ni buď kliknutím na k tomu určené tlačítko a nebo přímo odkazem: https://hvbo.cz/chmi/alamap.htm
Funkcionalita je podobná jako u starých Aladin map. Navíc se dá volit krok (1 až 3 hodiny), a velikost mapek. Pro jemné displeje (mobily) se hodí 30-40%, pro běžné monitory tak 50-70%, pro velké 4k monitory klidně těch 100%
Celá "plachta" s mapkami se dá posunovat (na dotykových zařízeních prstem, na PC levé tlačítko + tahání myší
Horní a levé záhlaví je fixní, takže se pořád ví, k jakému datu a času se mapka vztahuje. Pro pohodlnost je tam i den v týdnu a přepočet na SEČ/SELČ.
Křížek s polohou se přebírá z prohlížeče MSG/Aladin dat
Otestoval jsem, kde se dalo. Pokud někdo budete mít layout nějak rozbitý, tak reklamace klidně sem.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Tahle verze mapek kdy levý sloupec a horní menu je pořád připnuté a člověk hned vidí na jakou mapu a jaký čas se kouká už je velmi dobře pojaté řešení. Tak to klobouk dolů. To už bude zajímavé i na použití, minimálně pro porovnání s mapy.meteo.pl, jak se kdo zrovna trefuje. Tohle se ti moc povedlo. Takoví lidí by měli pracovat na webech - děkuji.
Jestli mohu ještě poprosit, pokud by to lidem uživatelsky nevadilo a bylo by jednoduše programovatelné, přimlouvám se přesunout mapy srážek k mapám celkové oblačnosti, abych při rolování viděl oboje najednou, tahle se mi na obrazovku ani po zmenšení nevejdou.
edit. koukám, žes na to myslel pomocí zatržítek... přesto pokud by to nevadilo, prosím přihoď srážky blíž, abych nemusel něco mít vypnuté.
Jestli mohu ještě poprosit, pokud by to lidem uživatelsky nevadilo a bylo by jednoduše programovatelné, přimlouvám se přesunout mapy srážek k mapám celkové oblačnosti, abych při rolování viděl oboje najednou, tahle se mi na obrazovku ani po zmenšení nevejdou.
edit. koukám, žes na to myslel pomocí zatržítek... přesto pokud by to nevadilo, prosím přihoď srážky blíž, abych nemusel něco mít vypnuté.
Martin Gembec, Astronomické události
@MMYS Děkuju děkuju děkuju a je3t2 jednou děkuju 
Tez si pridavam s velkymi diky! Zaplata lepsi originalu! To se hnedtak nevidi!
Pavel Vabrousek
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
MaG:
srážky jsou teď hned za oblačností, to je otázka prohození dvou řádků v konfiguračním souboru. Dej si ale Ctrl+F5
srážky jsou teď hned za oblačností, to je otázka prohození dvou řádků v konfiguračním souboru. Dej si ale Ctrl+F5
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Kdyz zaskrtnu "Vse", zobrazi se mi vse (oblanost, strazky, vitr, teplota, vlhkost). Odskrtnu Vse a zobrazi se mi jen maly sedy obdelnik vlevo. Musim F5 aby se mi zobrazily mapky, tlacitko Prekreslit nefunguje (tedy funguje kdyz mam zaobrazene pouze Nizka,Stredi,Vysoka oblacnost). Linux, FF 146.0.1
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Když zaškrtneš vše, zobrazí se vše, když odškrtneš vše, nezobrazí se nic. To je úmysl, ne chyba. Slouží to kde zrušení všeho, když si chceš třeba zapnout jen jednu věc, abys to nemusel rušit postupně. Na staré verzi to bylo stejně, tak jsem to zachoval.
Když je zobrazeno nic (obdélník je prázdná tabulka - buňky mají padding, takže má nenulovou velikost), tak ani tlačítko překreslit nic neudělá
Tlačítko "Překreslit" slouží primárně k vytahání nových snímků ze serveru (cache-busting technika), pokud už tam jsou, aby nešly z cache prohlížeče. Jinak timestamp aktuální datové sady vyprší za 3 hodiny od poslední návštěvy. Výpočet nových dat z Aladina je po 6 hodinách, takže pokud tam nelezete každou chvíli, tak se nové snímky většinou stáhnou samy. A navíc funguje i Ctrl+F5 které refresh vynutí taky.
Resp, chceš tím říci, že tlačítko "Překreslit" fakt funguje jen když máš nízká/střední/vysoká a když toho máš více nebo méně (prostě jinou kombinaci) tak nefunguje ? To mi ověř, ale netuším jak by takováhle chyba mohla vzniknout.
Tlačítko překreslit neslouží jenom k refreshi obrazovky, ta se udělá při každém za/odškrtnutí.
Jdu to tlačítko přejmenovat na "aktualizovat data". Tohle je matoucí.
Když je zobrazeno nic (obdélník je prázdná tabulka - buňky mají padding, takže má nenulovou velikost), tak ani tlačítko překreslit nic neudělá
Resp, chceš tím říci, že tlačítko "Překreslit" fakt funguje jen když máš nízká/střední/vysoká a když toho máš více nebo méně (prostě jinou kombinaci) tak nefunguje ? To mi ověř, ale netuším jak by takováhle chyba mohla vzniknout.
Tlačítko překreslit neslouží jenom k refreshi obrazovky, ta se udělá při každém za/odškrtnutí.
Jdu to tlačítko přejmenovat na "aktualizovat data". Tohle je matoucí.
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Jo aha, ted uz chapu jak to funguje a diky za vysvetleni.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
Jeste me napadlo, ze by bylo skvele, kdyby bylo mozne si nastaveni ulozit at do susenek nebo jako unikatni odkaz, s tim ze by proste zobrazil vzdy to same. Ale to je jen detail.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Do sušenek se to ukládá, tedy na stejném stroji by si to mělo pamatovat nastavení. Jak prohlížeč, tak přehledové mapky. Nepamatuje ? Pak je tam chybka. Zkusil bych vypnout případné blokátory šmírování a zkontrolovat povolené sušenky, případně dát na hvbo.cz vyjímku. Pokud to nepomůže, mám chybu já.
Co ještě plánuju udělat je url s parametry, aby se dalo voláním ovlivnit, co se zobrazí prímárně, bez ohledu na aktuální sadu cookies.
Pak už je vygenerování personalizovaného odkazu hračka.
Jinak další plány do budoucna (ale to už půjde pomaleji, musím se věnovat zase i jiným věcem)
Meteosat:
jakmile bude třetí generace (MTG) v open-datech, tak přidat.
Aladin:
zobrazení oblasti, kde jsou srážky ve formě sněhu
kumulované srážky, ne jen diference
Radar:
sloučená data odrazivost z obou radarů (chtěl bych to generovat rovnou z HDF5, ne promítat ty maličké hotové PNG):
MAX_Z - klasika, to ukazují všude, ale moc to nevypovídá o tom, jak skutečně prší
PseudoCAPPI_2km - odrazivost ve výškové hladině 2k, lepší odhad srážek co spadnou na zem, než MAX_Z (to ukazuje i vodu, co nikdy na zem nespade)
ERGE1h - odhad hodinových srážek
Co ještě plánuju udělat je url s parametry, aby se dalo voláním ovlivnit, co se zobrazí prímárně, bez ohledu na aktuální sadu cookies.
Pak už je vygenerování personalizovaného odkazu hračka.
Jinak další plány do budoucna (ale to už půjde pomaleji, musím se věnovat zase i jiným věcem)
Meteosat:
jakmile bude třetí generace (MTG) v open-datech, tak přidat.
Aladin:
zobrazení oblasti, kde jsou srážky ve formě sněhu
kumulované srážky, ne jen diference
Radar:
sloučená data odrazivost z obou radarů (chtěl bych to generovat rovnou z HDF5, ne promítat ty maličké hotové PNG):
MAX_Z - klasika, to ukazují všude, ale moc to nevypovídá o tom, jak skutečně prší
PseudoCAPPI_2km - odrazivost ve výškové hladině 2k, lepší odhad srážek co spadnou na zem, než MAX_Z (to ukazuje i vodu, co nikdy na zem nespade)
ERGE1h - odhad hodinových srážek