SkySafari
SkySafari
Michal tu měl před pár dny výborný nápad a to vytvořit pro tento úžasný program samostatné vlákno!
Takže já s mírným zpožděním pracovní hektický konce roku realizuji...
Užívejme k diskuzi, upozorněním a výměně zkušeností.
Vzhůru do hvězdného safari!
Pro ty, kteří ještě neměli tu čest:
SkySafari je nejlepší (tvrdí 9 z 10 astronomů, včetně mě) SW planetárium pro mobilní zařízení. Dle cenové verze umí i řídit montáže a komunikovat s kamerami.
Takže já s mírným zpožděním pracovní hektický konce roku realizuji...
Užívejme k diskuzi, upozorněním a výměně zkušeností.
Vzhůru do hvězdného safari!
Pro ty, kteří ještě neměli tu čest:
SkySafari je nejlepší (tvrdí 9 z 10 astronomů, včetně mě) SW planetárium pro mobilní zařízení. Dle cenové verze umí i řídit montáže a komunikovat s kamerami.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Re: SkySafari
Shrnutí současného stavu:
Aktuálně rozšířená verze SS je 7:
- lze koupit ve variantách Pro (999,- ), Plus (249,-) či "basic" (199,-) - vše v Kč v AppStore
- těch 999,- za Pro je nyní akční cena
- na Android bývají ceny mírně nižší
Zcela nová je verze SS 8, která vyšla cca před měsícem:
- nyní pouze na iOS a ve verzi Pro za 999,- Kč (30% zaváděcí sleva)
- na Android je slibována za cca 2 měsíce
- levnější varianty než Pro zatím nejsou, ale předpokládám, že budou
- výrobce stále drží model jednorázové ceny za verzi a nepřešel na model subskripce, což mu je ke cti!
Mac/PC - SkySafari je nyní pouze na mobilní OS, ale jsou varianty:
- verze 7 a 8 lze bez problémů pustit na macOS s procesory Silicon (tzv. M1 a dále)
- na Mac s Intelem byla přímo verze SS 6 (mám jí nainstalovanou i na M4 a funguje)
- více než plnohodnotnou variantou pro Mac/PC je software Starry Night od stejné firmy
Aktuální weby firmy:
https://skysafariastronomy.com
- nový web přímo pro SS8, postupně jej doplňují o nové informace
https://simulationcurriculum.com/index.html
- původní web firmy Simulation Curriculum, kde lze najít mnohem více věcí a informací
Aktuálně rozšířená verze SS je 7:
- lze koupit ve variantách Pro (999,- ), Plus (249,-) či "basic" (199,-) - vše v Kč v AppStore
- těch 999,- za Pro je nyní akční cena
- na Android bývají ceny mírně nižší
Zcela nová je verze SS 8, která vyšla cca před měsícem:
- nyní pouze na iOS a ve verzi Pro za 999,- Kč (30% zaváděcí sleva)
- na Android je slibována za cca 2 měsíce
- levnější varianty než Pro zatím nejsou, ale předpokládám, že budou
- výrobce stále drží model jednorázové ceny za verzi a nepřešel na model subskripce, což mu je ke cti!
Mac/PC - SkySafari je nyní pouze na mobilní OS, ale jsou varianty:
- verze 7 a 8 lze bez problémů pustit na macOS s procesory Silicon (tzv. M1 a dále)
- na Mac s Intelem byla přímo verze SS 6 (mám jí nainstalovanou i na M4 a funguje)
- více než plnohodnotnou variantou pro Mac/PC je software Starry Night od stejné firmy
Aktuální weby firmy:
https://skysafariastronomy.com
- nový web přímo pro SS8, postupně jej doplňují o nové informace
https://simulationcurriculum.com/index.html
- původní web firmy Simulation Curriculum, kde lze najít mnohem více věcí a informací
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Já jsem si dnes dal menší dárek k Vánocům a tu verzi 8 Pro si koupil a nainstaloval.
Budu sem postupně psát tipy a zkušenosti...
První dojmy:
- lehce předělaná grafika, taková mírně "kulatější", tenčí fonty, na iPhone 16 Pro je trochu líp čitelná
- po prvním spuštění ihned dotaz na migraci nastavení z SS7 - perfektně to přetáhlo i definice pro připojení montáže či uložené okuláry
- profil nastavení je nutné po zalogování do LiveSky explicitně načíst z těch, co máte uložené (tedy doporučuji nejdříve v SS7 uložit aktuální nastavení do profilu, pokud nemáte)
- podrobnější katalogy objektů a platesolving nutné manuálně stáhnout přes menu Setting -> On-Demand Data
- instalace a spuštění na Macu bez problémů
Co se chystám dále zkoušet:
- běžnou práci v aplikaci
- porovnat pečlivě nastavení - očekávám, že s novými funkcemi v SS8 mohou být nějaká navíc či odlišná
- prozkoumávat nové funkce (mimo tu část pro kamery, jelikož žádné nemám)
- spojení s dalekohledem přes SkyPortal a SkyFi (nasucho doma, když počasí nepřeje)
Budu sem postupně psát tipy a zkušenosti...
První dojmy:
- lehce předělaná grafika, taková mírně "kulatější", tenčí fonty, na iPhone 16 Pro je trochu líp čitelná
- po prvním spuštění ihned dotaz na migraci nastavení z SS7 - perfektně to přetáhlo i definice pro připojení montáže či uložené okuláry
- profil nastavení je nutné po zalogování do LiveSky explicitně načíst z těch, co máte uložené (tedy doporučuji nejdříve v SS7 uložit aktuální nastavení do profilu, pokud nemáte)
- podrobnější katalogy objektů a platesolving nutné manuálně stáhnout přes menu Setting -> On-Demand Data
- instalace a spuštění na Macu bez problémů
Co se chystám dále zkoušet:
- běžnou práci v aplikaci
- porovnat pečlivě nastavení - očekávám, že s novými funkcemi v SS8 mohou být nějaká navíc či odlišná
- prozkoumávat nové funkce (mimo tu část pro kamery, jelikož žádné nemám)
- spojení s dalekohledem přes SkyPortal a SkyFi (nasucho doma, když počasí nepřeje)
V nastaveních mnoho nového není…
Location je mírně graficky vylepšené.
V Appearance jsou nově barevná schémata, verzi SS7 odpovídá schéma Deep Space.
Je trošku jinak udělané menu:
SS7 měla menu posouvatelné, takže to, co se nevešlo na obrazovku, bylo “za rohem”. SS8 má menu pevné a co se nevejde, se zobrazí ve svislém menu, které se zobrazí po kliknutí na ikonku Menu.
Na webu popisovaná vylepšení v SS8 se týkají hlavně práce s kamerami, obrázky a plate solvingem. To jsou věci, které nepoužívám a nedokáži ohodnotit.
Location je mírně graficky vylepšené.
V Appearance jsou nově barevná schémata, verzi SS7 odpovídá schéma Deep Space.
Je trošku jinak udělané menu:
SS7 měla menu posouvatelné, takže to, co se nevešlo na obrazovku, bylo “za rohem”. SS8 má menu pevné a co se nevejde, se zobrazí ve svislém menu, které se zobrazí po kliknutí na ikonku Menu.
Na webu popisovaná vylepšení v SS8 se týkají hlavně práce s kamerami, obrázky a plate solvingem. To jsou věci, které nepoužívám a nedokáži ohodnotit.
Tak mne napadá, změnilo se v SS8 nějak proexponování stahovaných "DSS image"?
Ve verzi SS5 byly slabé objekty ještě rozumně viditelné, od ver. SS6, (včetně v.7) už byly neviditelné. Typicky třeba PN ARO 121 (Jones-Emberson 1).
Ve verzi SS5 byly slabé objekty ještě rozumně viditelné, od ver. SS6, (včetně v.7) už byly neviditelné. Typicky třeba PN ARO 121 (Jones-Emberson 1).
18'' OnStep GoTo DocTelescope, SW GoTo FlexTube 12", -
Ok.: Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic..., SX el.FW, Bino MaxBright® II
Ok.: Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic..., SX el.FW, Bino MaxBright® II
Koukám na to a to ARO 121 je v SS7 i SS8 stejné. Ale přijde mi na té mapě dobře koukatelné, jak v barvách, tak v červené…
Tak ta zdroj. data pro DSS image asi ponechali. To ARO 121 je ještě vyjimka, že na vlastni mapě je vidět tvar, bohužel u mnoha dalších už to pak neplatí (ARO 195 - Jones 1, a pod...).
Jones 1 nemá žádný obrázek…
Vďaka za toto vlákno Martine!
A mám otázku, mohol by si prosím pozrieť bližšie na ten platesolving, keďže tú appku už máš? Zaujímalo by ma či je to ekvivalent StarSense, alebo aký je vlastne účel tejto funkcie.
A mám otázku, mohol by si prosím pozrieť bližšie na ten platesolving, keďže tú appku už máš? Zaujímalo by ma či je to ekvivalent StarSense, alebo aký je vlastne účel tejto funkcie.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Ahoj Michaeli,
odpovím jen teoreticky podle toho, co jsem vyčetl v dokumentaci:
SS má v sobě galerii obrázků, jsou součástí standardních databází, ale lze přidávat vlastní. U nich si SS pomocí platesolvingu dokáže umístit fotku správně do mapy včetně velikosti a orientace.
Využití pro navigaci se zatím nikde nezmiňuje…
odpovím jen teoreticky podle toho, co jsem vyčetl v dokumentaci:
SS má v sobě galerii obrázků, jsou součástí standardních databází, ale lze přidávat vlastní. U nich si SS pomocí platesolvingu dokáže umístit fotku správně do mapy včetně velikosti a orientace.
Využití pro navigaci se zatím nikde nezmiňuje…
Teď jsem si zkusil na iPhone importovat svojí fotku oblohy souhvězdí Štíra s trochou okolí…
Solving trval několik minut a proběhl úspěšně. Poté lze v galerii u obrázku zapínat/vypínat jeho zobrazování na mapě.
Solving trval několik minut a proběhl úspěšně. Poté lze v galerii u obrázku zapínat/vypínat jeho zobrazování na mapě.
Tak vyšlo SS8 i pro Android. https://skysafariastronomy.com/products/skysafari-8-pro
Nie je mi jasné,ako spustím kameru a či ide len o jej ovládanie alebo aj o live obraz. Zatiaľ sa mi to nepodarilo.Dúfam,že snímky zo seestaru budú môcť byť databázou pre plate solve.
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,SW MAK 127/1500,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,SW AZGTi , Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
Môj problém je v tom,že sa neviem pripojiť so SkySafari8 pro k montáži cez Ascom iba cez WifiScope. Kameru v SkySafari nevidím , hoci mi kamera aj montáž funguju napríklad na Ascome so SharpCapom vo Windowse bez problémov . Nevie niekto poradiť?
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,SW MAK 127/1500,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,SW AZGTi , Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30