Dalekohled pro pozorování okolí

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
macabe1
Věk: 38

Dalekohled pro pozorování okolí

Příspěvek od macabe1 »

Zdravím,
potřeboval bych poradit s výběrem dalekohledu. Dle recenzí předběžně uvažuji s 10x50. Jsem naprostý laik, budu to využívat s děckama pro sledování přírody. Cena do 8000Kč
Poradili byste mi s výběrem dle zkušeností?

Děkuji
Martin
dvader
Věk: 59

Re: Dalekohled pro pozorování okolí

Příspěvek od dvader »

Zvažte zvětšení 8x - lépe se udrží v ruce.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
macabe1
Věk: 38

Příspěvek od macabe1 »

menší zvětšení je lepší?
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Cim vetsi zvetseni, tim vetsi problem udrzet triedr v ruce aby se obraz nehybal. Do zvetseni 8x je to celkem v pohode udrzet v ruce, 10x je uz spise se o neco oprit a mit "pevnou zakladnu".
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

No, on ten průměr také na pozorování přírody ve dne je celkem zbytečný a vede jen k větší váze n dalekohledu. . Za mě do přírody ( ne na noční myslivost) 8x30(32) až 8x40(42)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

..přesně tak..

-nejlepší ve své třidě :

https://www.dalekohledy.cz/binokular-kowa-bd-ii-8x32-xd

Trochu přes limit, ale doporučuju... Velmi široké pole

- o třídu horší, ale pořád velmi dobrý :

ttps://www.dalekohledy.cz/binokular-kowa-sv-8x32-ii

Pokud by se uvažovalo také o občasném kouknutí na hvězdnou oblohu, či zvěř za šera :

https://www.dalekohledy.cz/binokular-de ... d-linearni
Yarkho
Věk: 44

Příspěvek od Yarkho »

Ako píšu kolegovia, na pozorovanie za dňa plne postačuje priemer 30-32mm. Za dňa je priemer objektívu triedru je efektívne obmedzený priemerom zornice oka - väčší objektív vedie k väčšej výstupnej pupile ("priemer výstupu svetla do oka"). Navyše, i rozdiel 600g (ťažšie 32mm) vs 800g (ťažšie 42mm) je dosť citeľný, a to najmä pri dlhšom používaní v teréne.

Na pozorovanie "univerzálne", t.j. občas za šera, prípadne na oblohu (základná orientácia, kométy) je vhodný priemer 42mm. Do väčšieho priemeru choďte, pokiaľ viete, čo a prečo potrebujete. Napríklad 10x, lebo 8x je Vám málo; 50mm+ na slabšie nebeské objekty, prípadne 12x na rozlíšenie menších otvorených hviezdokôp.

Doporučil by som Vám ešte zájsť do predajne, kde si trieder vyskúšate. Nejde totiž len o optiku, ale i o to, ako Vám sedí do ruky a "na oči" - tu sú medzi triedrami veľké rozdiely, ktoré sú navyše individuálne.

Kowu BD II 8x32 i Deltu Forest III 8x42 môžem s plným svedomím doporučiť (cez oba som sa viackrát pozeral).
kavka
Věk: 70

Příspěvek od kavka »

10x50 je pro čistě denní turistiku zbytečně velký průměr. Pro takový účel považuji za optimální 8x30. Pokud by se mělo jednat o univerzálnější dalekohled, se kterým se podíváte i za soumraku nebo na hvězdnou oblohu, tak by těch 10x50 splnilo svůj účel lépe. Vyzkoušel jsem do přírody řadu binokulárů od 2,3x40 po 20x60 a nejvíce mi nakonec vyhovuje starý Jenoptem 10x50, který se dá sehnat už kolem 5 500 Kč. Zorným polem a optickou kvalitou předčil srovnatelně drahé současné dalekohledy obdobných parametrů. Je tu ale riziko koupě z druhé ruky. Já ho podstoupil a nelituji. Mohou samozřejmě odradit váha a rozměry. Moderní přístroje vyšší cenové kategorie jsou kompaktnější a lehčí.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Rozmery a vaha, dulezite parametry. Kazdych nekolik deka navic se casem pronese a v batohu taky neni nikdy dost volneho mista navic. Jestlj jde ale o kratkou "odpoledni" prochazku do lesa, pak vahu a rozmer asi nema cenu resit. Co je ale taky dulezite, ergonomie. Tedy jak se mi pres bino kouka, jake mam pohodli, jestli mi "netaha" oci, jak se mi bino (ne)dobre drzi v ruce pri pozorovani, ... Co z toho plyne ? Zajit do obchodu a vyzkouset na vlastni oci a koukat binem dele nez jen par sekund, divat se na ruzne cile v ruznych vyskach. No a podle toho se pak rozhodnout.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
johny723

Příspěvek od johny723 »

Mam binokulary docter 8x21, meostar 7x42, docter 8x56 ED/OH, TS 15x70 a APM MS ED 25x100. K tomu cinsky Svbony monokular 8x32 a meopta tga 75 zoom 20-60. Kazdy je dobry na nieco ine. Na dlhe vylety pesi alebo bicykel lahucky svbony 8x32 alebo docter 8x21. Ak nosim rupsak tak meostar 7x42. Ak idem na posed do lesa alebo na vysoky kopec tak meopta tga 75. Ak idem v noci na mliecnu drahu tak docter 8x56. Ak mam niekde dlhsiu chvilu na jednom mieste bez dlhej chodze tak TS 15x70 ale to chce sediet a 25x100 uz iba so stojanom a preto je iba na chate. Univerzalnemu sa najviac priblizuje meostar 7x42. Univerzalny znamena akceptovatelny kompromis v sirokom spektre pouzitia. Na pozeranie prirody cez den by som odporucal format 8x32 alebo 10x42. Kowa 8x32 je vynikajuci dalekohlad. Maly lahky kvalitny s dobrym obrazom a na sledovanie prirody cez den posluzi cele roky.

Neznamena to ze je treba mat vela dalekohladov. Pri dobrom vybere staci bohate aj jeden ale vzdy je treba ratat s nejakym obmedzenim. A ako tu uz parkrat padlo najprv vyskusat a az potom kupovat
Tomáš Lehocký

Příspěvek od Tomáš Lehocký »

Dobrý deň

Vyskúšal som niekoľko binokulárov a monokulárov. Pri výbere zohladnite toto:

1: Ak nosíte okuliare (do dialky) tak vzdialenosť výstupenj pipili minimálne 18mm, ideálne 20 a viac mm (ale to sa v nižších triedach nerobí). To posledné čo chcete je dávať si dole okuliare pri každom kuknutí. Respektýve inak uvidíte tunelové vydenie. Aj ked okuliare nenosíte tak 18mm vzdialenosť je konfortnejšia. nešúchate mihalnicami o šošovku. Hodne záleží od toho ako hlboko máte oči v lebke. Je totiťž výhodné ďalekohlad oprieť o obočie. máte ho potom čiastočne stabilizovaný. Očnice sa síce dajú vysunúť ale ak je krátka pipula tak môže vzniknúť tunelový efekt alebo naopak ak potrebujete kvoli vzdialenosti pipul dostať dalekohlad bližšie k oku tak budete šúchať mihalnicami o šošovku.

2: Pri zväčšení 8x máte pri pozorovaní z ruky ďaleko stabilnšejší obraz. Tým Vám razantne stúpa rozlišovacia schopnosť dalekohladu. Inak povedané ked sa obraz nechveje váš zrak (a mozog) je schopný v obraze rozoznať ovela viac detajlov. Najlepšeie sa to ukazuje keď máte 10x v ruke a 10x na statíve. V tedy pochopíte ten rozdiel. Keďže statýv obvikle na výlety človek nenosí tak jednoznačne odporúčam zväčšenie 8x. Realne v ňom uvidíte z ruky viac ako pri zväčšení 10x

3: Navyše pri zväčšení 8x nieje taký velký "tlak" na optiku a menej sa prejavujú chyby optiky.

4: Pokiaľ by ste chcel časom zvýšiť použitelnosť vášho bina na pozorovanie vo väčšej dialke tak dnes už každý dobrý výrobca ponúka 2x násobič. Ten sa nasadí na očnicu a máte z toho monokulár 16x. Má to zmysel pri kvalitnejšej optike. Pri lacákoch nie. Robí to Meopta, Vortex, Opticron. Opticron to dokonca robí so sadou nadstavcou rôznych priemerov.

5: Pri zväčšení 8x ja osobne neakceptujem menšie zorné pole než 7,5 stupna (ideálne viac ako 8st). Zorné pole je klúčové na pozorovanie prírody. Napríklad chyťiť do obrazu bežiacu srnku alebo letiaceho vtáka z malým zorným polom je náročné.

6: Priemer objektývu odporúčam 32,36 alôebo 42mm. S rastúcim priemerom rastie aj dĺžka a hmotnosť ďalekohladu. Teda zhoršuje sa "zbalitelnosť" a klesá ochota vziať ho zo sebou na každú aktivitu. Ako sa hovorý najlepší foťák je ten ktorý máte pri sebe. Dnes teda často foťák v mobile. Preto mám napríklad monokulár Vortex Solo 8x36. Ten nostím neustále u seba (aj do práce). Napozoroval som s ním nespočet dravcov a zvery. Mám naňho aj 2x násobič a teda je z neho 16x36 (tu už ale utrpela kvalita obrazu), Zver je aktývna hlavne ráno a podvečer. Z tohto uhla pohladu má zmysel uvažovať o priemere 42mm. 50mm by som vôbec neriešil pokial nechcete pozorovať až do súmraku z posedu so statývu.

7: Pri priemeroch 32 / 36 mm a zväčšení 8x sa dá akceptovať kvalitná achromatická optika (teda bez ED). Pri priemeroch 42 mm a prípadne v kombinácii s 10x zväčšením už by som jednoznačne volil ED.

8: Pokial sa ste limitovaný cenou tak by som radšej obetoval zväčšenie a priemer (teda vzdal by som sa zväčšenia 10x a priemeru 42mm) v prospech väčšieho zorného pola, dobrej výstupnej pipuly (18+ mm) a prítomnosti ED optiky (aj keď len základné ED)

9: Inak treda mám vyskúšané použitie 2x násobiča na binokuláre na pozorovanie mesiaca a planét. Samozrejme so statývom. Na jupitery v pohode rozoznáte Galileove mesiace. Na saturne ak je v dobrej polohe vidieť pás (bez detajlov). Mesiac je zážitok aj s bežným binom. s ED binom a 2x násobičom (teda 16x zväčšenie, prípadne 20x) je to super zážitok.

Ak by som mal vyberať konkrétne bino tak za zváženie stoí:

S lacnejších:
Flat Field ED Binoculars SA205 8x42 | Svbony 206E
https://www.svbony.com/products/sa205-8 ... bak4-prism

8x zvečenie, 20mm eyerelief, 7,7st pole (kompromis - ale je to flatfield)

Z ostatných cenovo dostupnejších značiek:
Meopta, Vortex, Docter, Kowa.

Vortex DIAMONDBACK® HD 8X42 je dobrý začiatok. Ale nieje to ED takže použitie toho násobiča bude limitované.
https://www.meraj.sk/vortex-diamondback-hd-8x42/

Ja osobne mám zlú skúsenosť s Delta Optical. 2x olupujúce sa vyčiernenie v nútri. Ale je to len moja skúsenosť na jednom Ďalekohlade.
--
Tomáš Lehocký
Odpovědět