Vinětace NEWT

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Bamboos

Vinětace NEWT

Příspěvek od Bamboos »

Zdravím,
dostalo se mi pod ruky zrcadlo 203/750 + 70mm. Tak si tu zkouším v NEWTonu různý kombinace a vychází mi, že by tam bylo lepší 56mm s nižším výtahem než to 70mm. Jsem v tomhle totální amatér a jsem rád, že jsem vůbec pobral +- co kam zadat. :)
Takže otázka zní jestli mám dokoupit menší zrcátko nebo tam nacpat tu 70mm. Je mi jasný, že bude potřeba i komakorektor...
Přílohy
2b.jpg
2b.jpg (363.61 KiB) Zobrazeno 1287 x
2.jpg
2.jpg (264.83 KiB) Zobrazeno 1287 x
1b.jpg
1b.jpg (366.85 KiB) Zobrazeno 1287 x
1.jpg
1.jpg (270.91 KiB) Zobrazeno 1287 x
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: Vinětace NEWT

Příspěvek od MMys »

Jenže komakorektor vše zásadně mění, a Newt na to nejde už moc použít. Musíš si namalovat v měřítku dalekohled, komakorektor a jeho polohu vůči ohnisku bez korektoru (to předepisuje výrobce komakorektoru). Zasunout komakorektor co nejhlouběji, aby ještě nelezl do svazku paprsků (typicky tak max. 1cm do tubusu - záleží jak ho máš nadimenzovaný) a pak přizpůsobit sekundár krajním paprskům na vstupní čočce komakorektoru. Větší sekundár už nemá význam, protože širší svazek už nevleze do komakorektoru.

Jak to pak bude vinětovat je už pouze a jen otázka konstrukce korektoru. Ty jako konstruktér newtona nemůžeš udělat více, než že nadimenzuješ sekundární zrcátko aby pokrylo celou vstupní čočku korektru.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Bamboos

Příspěvek od Bamboos »

Děkuji za radu a chtěl jsem se ještě zeptat jestli existuje nějaký jiný podobný software pro návrh teleskopu jako ten NEWT.
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Mel Bartels má na svojich stránkach niečo podobné: https://www.bbastrodesigns.com/NewtDesigner.html
výhodou je, že sa dá prepnúť z debilných jednotiek na metrické :-) a všetky hodnoty sa prepočítajú. Avšak ten prvý program mi príde prepracovanejší pokiaľ ide o názorný grafický výstup.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

No, a pokuid nemáš žádný program, tak je to vždy jen otázka jednoho pravoúhlého trojúhelníka :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bamboos

Příspěvek od Bamboos »

Tak tohle mě teď fakt rozesmálo, ale je to tak. :D :D
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Bamboos píše: 17. 12. 2025, 09:35 Děkuji za radu a chtěl jsem se ještě zeptat jestli existuje nějaký jiný podobný software pro návrh teleskopu jako ten NEWT.
Pro řešení s komakorektorem tak maximálně už nějaký návrhový SW pro optiku (OSLO, ZEMAX) stačí free verze. Ale pokud jsi s tím nikdy nedělal, tak to bez trošku detailnějšího studia nebudeš umět nastavit.

Každopádně nejjednodušší řešení je libovolný CAD systém, nebo jeho analogová náhrada (tedy tužka, trojúhelník a papír) a se znalostí pravidla že úhel dopadu se rovná úhlu odrazu celý model nakreslit. Stačí pro krajní paprsek jdoucí okrajem vstupní čočky korektoru. A podle něj nadimenzovat sekundár, a přidat tak 5-10mm na jeho velikosti.

Tady je jen pro představu ukázka. Ty to samozřejmě nebudeš mít s řezem reálného dalekohledu. Zajímá tě z toho pouze krajní zelený a červený paprsek, jdoucí okrajem vstupní čočky korektoru. Namaluješ si pouze plochu primárního a sekundárního zrcadla, a vstupní čočku korektoru třeba jako úsečku ekvivaletní průměru vstupní čočky a k tomu geometrii chodu paprsků na zrcadlech.

Na tomto obrázku je vidět, že 140mm sekundár o chlup nestačí, ve finále je v dalekohledu 150mm.

Model samozřejmě neřeší chod paprsků komakorektorem (je to jako by tam nebyl) ale jen dimenzování velikosti sekundáru a vzájemnou polohu členů, aby vinětace byl minimální (sekundár pokryje svazkem celou vstupní čočku korektoru). A paprsky nevinětovaly ani na vstupu do tubusu. Víc už udělat nemůžeš.
Přílohy
N500_rez.JPG
N500_rez.JPG (2.62 MiB) Zobrazeno 860 x
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Bamboos

Příspěvek od Bamboos »

Tak nakonec tam dám to 70mm a k tomu už mám skoro hotový 3" výtah a držák na sekundár. Takže už zbývá jen primár, přepážky a ten zbytek. Moc děkuji za vaše rady a snad bude vše fungovat jak má. :)
Odpovědět