A už jsi pro to něco udělal? Napsal jim aspoň mail, že se ti to nelíbí? Nespoléhej na to, že si oni budou někde hledat zpětnou vazbu, musíš tomu jít naproti.
Alternativní prohlížeč meteo dat z chmi.cz
Re: Alternativní prohlížeč meteo dat z chmi.cz
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Jdu na to 
Skywatcher 80/400
TS APO 80/560 AZ4
Dobson SW 200/1200
A hlavně : Astro Cabinet 90
TS APO 80/560 AZ4
Dobson SW 200/1200
A hlavně : Astro Cabinet 90
Já jim už psal před pár dny, odpověď žádná.
Petr
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
- midars
- Věk: 71
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem psal konkrétně k meteogramům.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Stačí si přečíst FAQ, ma se posílat zpětná vazba, ale nebudou na to odpovídat. Mají teď starosti to uchodit a pak budou přidávat funkcionality. Stejně tak je tam napsáno že není reálně provozovat starý a nový web současně.
- Honza Ebr (honza42)
Martine bomba, dej vědět až bude v tom ten Aladdin, to je snad ještě důležitější. Doufám, že tam máš nějakou kapacitu připojení, já to ukazuju, kde chodim 
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Aladin je ve slušném základu (oblačnost celková, nízká, střední, vysoká, teplota a srážky) skoro hotovej. Jakmile to bude zralý k vystavení, tak dám vědět. A postupně to budu doplňovat dle přání.
Je to na hostingu v serverovně jedné Hradecké firmy na páteři, tak to snad bude OK. A hlavně, cache snímků je na tom mém serveru, a objem dat není nic extrémního, a navíc se to z chmi tahá jen jednou, když se změní výstupy za novější. (už jen kvůli CORS, přímý link na chmi data je nerealizovatelný)
Je to na hostingu v serverovně jedné Hradecké firmy na páteři, tak to snad bude OK. A hlavně, cache snímků je na tom mém serveru, a objem dat není nic extrémního, a navíc se to z chmi tahá jen jednou, když se změní výstupy za novější. (už jen kvůli CORS, přímý link na chmi data je nerealizovatelný)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Hodně smutná situace... svět se v zádel dávno obrátil a krásně dokumentuje tu přízemnost myšlení, mít vše hned teď a pokud možno bez práce. Tímhle stylem to bude za chvilku jen meteogram s ikonkama sluníčka a mráčků jako pro blbý, proč ne.
Martine opravdu skvělá práce už teď a klaním se veřejně tvému počinu pro astronomii velmi kvalitnímu, ikdyž Aladina (potažmo chmi web) dávno neberu ve svých předpovědích v potaz.
Martine opravdu skvělá práce už teď a klaním se veřejně tvému počinu pro astronomii velmi kvalitnímu, ikdyž Aladina (potažmo chmi web) dávno neberu ve svých předpovědích v potaz.
Lectorem iustus...
- Honza Ebr (honza42)
Když Aladdna nebereš v potaz, jakej model používás? Já jsem nedávno zjistil, že Aladina umí zobrazovat Windy, která má několik dalších modelů, a takhle to lze strašně pružně porovnávat - a když jsem to zkoušel, tak mi ten Aladin teda obvykle přišel nejpřesnější.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
To je naprosto jednoduchý, žádný. Potom co jsem si instaloval svoji meterologickou stanici jsem zjistil, že jakékoliv modely jsou mi vlastně k ničemu a sleduji svoji předpověď spolu s dalšími v síti (okolí) a beru v potaz nejbližších cca. a max. 10 hodin dopředu a přitom data mám 7 let v archivu zpětně. Aladina prostě vědomě dlouhodobě nepoužívám, ikdyž je pravda, že ve Windy, které občas zhlédnu v rámci celého zobrazení řekněme ve formátu Evropa, ten Aladin používá. Stejně v něm sleduji spíše to co mi meteostanice není schopna dát, tj. vrstvy v rámci 9000 metrů a výše (vítr, jetstream atd.. kvůli seeingu, neosvědčil se mi ani Meteoblue, ani YR.no - taky Aladin).
Lectorem iustus...
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Nojo, ale tímhle nezjistíš, jak bude za 4 hodiny na 70km vzdáleném místě třeba v Orlických horách. Hlavně jestli a jaká tam zhruba hrozí skladba oblačnosti. To je pro nás astronomy asi nejdůležitější funkce.
Jinak dneska asi vypustím Aladina. Jsou tam sice nějaké nedodělky, ale ty se dorazí za pochodu.
Jinak dneska asi vypustím Aladina. Jsou tam sice nějaké nedodělky, ale ty se dorazí za pochodu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Zdravím,
taky jsem byl z nového webu ČHMÚ frustrovaný. Totálně. Používal jsem stránky Aladina jako nástroj „vše v jednom“ pro plánování výletů na kole a v tom novém „moderním a responzivním“ provedení se to prostě používat nedá. Tak jsem si pro vlastní potřebu vytvořil malý userscript pro Violentmonkey / Tampermonkey, který z toho inovovaného Aladina udělá opět použitelný pracovní nástroj.
Výsledkem je skrytí balastu, který zbytečně zabírá místo na obrazovce, a možnost přepínat mezi veličinami bez otravného rolování. Druh mapy, její polohu a přiblížení, průhlednost i zobrazení hranic nad mapou lze uložit tlačítkem SAVE a zpětně načíst tlačítkem APPLY. Tlačítko ON/OFF slouží jako přepínač do původního zobrazení a zpět.
Skript nijak nezasahuje do dat ani výpočtů – všechny úpravy probíhají výhradně na straně prohlížeče. Je to jen rychlá úprava / workaround, nikoli alternativa k Aladinovi a už vůbec ne konkurence projektu, který tu chystá Martin nad surovými daty (to je úplně jiná liga).
Primárně je to určené pro PC, na mobilu to smysl nemá.
Dávám to volně ke stažení zde:
https://mix.9e.cz/Uloz/CHMI/CHMI_New_Al ... ak.user.js
Testováno na Windows 11 (Edge) a ano… i na Windows XP (Supermium).
Vždy pro rozlišení 1680x1050px.
Použití je samozřejmě na vlastní riziko – pokud ČHMÚ web znovu výrazně změní, může se to rozbít.
Jestli to někomu pomůže, budu rád. Do budoucna by se daly doladit ještě drobnosti (např. šířka pole s legendou). Láká mne také podobná úprava stránky s radarem, ale to až někdy příště.
Milan (MIX)
taky jsem byl z nového webu ČHMÚ frustrovaný. Totálně. Používal jsem stránky Aladina jako nástroj „vše v jednom“ pro plánování výletů na kole a v tom novém „moderním a responzivním“ provedení se to prostě používat nedá. Tak jsem si pro vlastní potřebu vytvořil malý userscript pro Violentmonkey / Tampermonkey, který z toho inovovaného Aladina udělá opět použitelný pracovní nástroj.
Výsledkem je skrytí balastu, který zbytečně zabírá místo na obrazovce, a možnost přepínat mezi veličinami bez otravného rolování. Druh mapy, její polohu a přiblížení, průhlednost i zobrazení hranic nad mapou lze uložit tlačítkem SAVE a zpětně načíst tlačítkem APPLY. Tlačítko ON/OFF slouží jako přepínač do původního zobrazení a zpět.
Skript nijak nezasahuje do dat ani výpočtů – všechny úpravy probíhají výhradně na straně prohlížeče. Je to jen rychlá úprava / workaround, nikoli alternativa k Aladinovi a už vůbec ne konkurence projektu, který tu chystá Martin nad surovými daty (to je úplně jiná liga).
Primárně je to určené pro PC, na mobilu to smysl nemá.
Dávám to volně ke stažení zde:
https://mix.9e.cz/Uloz/CHMI/CHMI_New_Al ... ak.user.js
Testováno na Windows 11 (Edge) a ano… i na Windows XP (Supermium).
Použití je samozřejmě na vlastní riziko – pokud ČHMÚ web znovu výrazně změní, může se to rozbít.
Jestli to někomu pomůže, budu rád. Do budoucna by se daly doladit ještě drobnosti (např. šířka pole s legendou). Láká mne také podobná úprava stránky s radarem, ale to až někdy příště.
Milan (MIX)
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
MMys: to naprosto chápu, ale jak i ty sám víš, seeing je pro mne veličina velmi lokální, takže ostatní modely (spíše by se hodilo říct ukazatele bez numerických předpovědí, které si nedokážu vydedukovat ze své lokální situace) používám jen pro sledování, jak jsem psal těch vrstev nad 9000 metrů.
Záleží na druhu pozorování a ochotou dojíždět za tmou. Při pozorování planet stačí mít díru v oblačnosti. A to Aladin pro mne prostě spolehlivě neukáže. Na to mi stačí aktuální snímky z Eumetsat a predikce, řekněme "selským rozumem".
Záleží na druhu pozorování a ochotou dojíždět za tmou. Při pozorování planet stačí mít díru v oblačnosti. A to Aladin pro mne prostě spolehlivě neukáže. Na to mi stačí aktuální snímky z Eumetsat a predikce, řekněme "selským rozumem".
Lectorem iustus...
- palkog
- Věk: 33
- Kontaktovat uživatele:
Povodny web je dostupny na: https://intranet.chmi.cz/ Sice je otazne do kedy...
Web, Astrofotky
- SW 200/1000, SW ED 72/420, Coronado PST
- EQ-5Pro, StarAdventurer
- Canon 600D, 6D, ASI224MC, Neptune-C II
- 18-55mm, 28-80mm, Tamron 70-300mm, Zeiss Pancolar 50mm, Zeiss Sonnar 180mm, Takumar 135mm; Samyang 8mm fisheye, 14mm, 20mm, 500mm
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem vypustil doplněnou verzi prohlížeče, kde je společně MSG i Aladin (a výhledově tam bude i nové MTG - Meteosat 3. generace)
https://hvbo.cz/chmi/msg.htm
Aladin zatím není bez chybičky, ale to už dokopu za chodu. Co to tedy umí ?
Ve stejném prohlížeči animovat data z MSG i Aladina.
1) berou se výsledky posledního Aladin výstupu, ty předchozí zatím nezobrazuji (a asi to ani neplánuji)
2) Zobrazená data jsou z nové přesnější verze Aladina počítané v gridu 1km, ale oblast výpočtu je o něco menší než u předchozího modelu počítaného na rastru 2.3km
3) animaci dělám ze surových dat počítaných po jedné hodině. Verze na chmi měla vyhlazení, asi nějaký průměr (nebo sumu u srážek) po 3h kroku. Možná to doplním, pokud by byl zájem (jako variantu, to zase tak složité výpočetně není)
4) doplnil jsem povinné ozdrojování a Copyright
A teď resty (to určitě nehlaste):
1) nepamatují se v sušenkách odděleně počty animovaných snímků pro MSG a Aladina, což je opruz, ale to zrovna doplňuji
2) Po reloadu dat má jít MSG na poslední snímek (je to historie) a Aladin na první snímek (je to předpověď) tam mám chybu a ne a ne ji naít
3) doplním asi ještě vítr a vše další co jste zmiňovali u MSG i Aladina
https://hvbo.cz/chmi/msg.htm
Aladin zatím není bez chybičky, ale to už dokopu za chodu. Co to tedy umí ?
Ve stejném prohlížeči animovat data z MSG i Aladina.
1) berou se výsledky posledního Aladin výstupu, ty předchozí zatím nezobrazuji (a asi to ani neplánuji)
2) Zobrazená data jsou z nové přesnější verze Aladina počítané v gridu 1km, ale oblast výpočtu je o něco menší než u předchozího modelu počítaného na rastru 2.3km
3) animaci dělám ze surových dat počítaných po jedné hodině. Verze na chmi měla vyhlazení, asi nějaký průměr (nebo sumu u srážek) po 3h kroku. Možná to doplním, pokud by byl zájem (jako variantu, to zase tak složité výpočetně není)
4) doplnil jsem povinné ozdrojování a Copyright
A teď resty (to určitě nehlaste):
1) nepamatují se v sušenkách odděleně počty animovaných snímků pro MSG a Aladina, což je opruz, ale to zrovna doplňuji
2) Po reloadu dat má jít MSG na poslední snímek (je to historie) a Aladin na první snímek (je to předpověď) tam mám chybu a ne a ne ji naít
3) doplním asi ještě vítr a vše další co jste zmiňovali u MSG i Aladina