Alternativní prohlížeč meteo dat z chmi.cz

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Alternativní prohlížeč meteo dat z chmi.cz

Příspěvek od MMys »

"Don't Panic" ;)

Je to rána pro nás astronomy, tohle je pro nás nepoužitelné, hlavně v terénu, hlavně Aladin, úplně zmizel model rozdělený na nízkou, střední, vysokou oblačnost. S tou mapkou v pozadí je to dost nepřehledné, ztrácí se to důležité - vlastní data. Uživatelsky je to podle mne krok zpátky. i MSG je horší. Na mobilu v terénu prakticky nepoužitelné, appka taky k prdu. Pro úplně laickou veřejnost, co chce hezké obrázky sluníček, mráčků, kapiček, asi OK. Ale nám co od toho chceme víc, to těžce nevyhovuje. Tedy rozhodně mě ne. Prohlížeč meteo-dat má být prohlížeč, ne pouťová omalovánka.

Mimochodem, teď jim to lehlo úplně. Nebo to jde zoufale pomalu.

Předělávat to nikdo nebude, vedení si stojí za tím, že je to krok vpřed. Ale hlavu vzhůru.

Dobrá je jedna věc: https://opendata.chmi.cz/ (a ta běží dál, asi je na jiném serveru)
tedy otevřené veřejné sady dat, na která máme nárok ze zákona. V nich je toho hodně, včetně všech vrstev z MSG a produktů Aladina, v maximálním rozlišení. Když mě ten průser s názvem nový web na některých zařízeních potkal koncem minulého týdne, nelenil jsem, a napsal jsem za jedno odpoledne a večer vlastní prohlížeč, náhradu za zrušený JSMSGview prohlížeč. Ta náhrada je v podstatě hotová, a běží na mém webu na adrese:

https://hvbo.cz/chmi/msg.htm

Prozatím jsem implementoval to pro nás nejnutnější, tedy noční a 24h mikrofyzikální produkt, denní VIS-IR kompozit a airmass.
Nejde o obšlehnutou kopii JSMSGview, je to napsané zgruntu znova. Ovládání je asi úplně jasné, na výběr je záběr (CZ + okolí, střední Evropa, Evropa) a ty 4 produkty.
Netáhl jsem za sebou ani ten jejich drop-down box s natvrdo vybranými městy a jejich souřadnicemi, ale pro výběr lokace pro zobrazení křížku v mapě používám univerzálnější cestu - Nominatim (modul z OpenStreetMap) pro geolokaci různých míst. Na rozdíl od fixního seznamu, tohle funguje kromě měst i na kopce a různá jiná místa, a funguje to i v okolních státech, takže budete mít v mapě křížek i pro lokace v Polsku, Rakousku a podobně (hodí se při výjezdech mimo čr)
Funguje to tak, že po napsání do pole město, se při nejednoznačném zadání objeví nový dropdown box "Vyber" s patnácti pravděpodobnými názvy k výběru.

Zbytek už jsou jen ovládátka pro animaci snímků a tlačítko pro okamžitý reload aktuálních dat ze serveru chmi.

Layout je gumový, přesýpací pro úzkou variantu nastojato (mobil) a naležato (PC, tablet).

Tak můžete testovat, používat, a pokud naleznete nějaký problém, pište zatím sem. Možná tomu pak založím vlastní vlákno.

----------------------------

Nyní pracuju na Aladinovi. Což je podstatně prekérnější situace. Zatímco u MSG jsou v open-datech už zpracované snímky, tak od Aladina jsou tam surové výstupy z modelu, v binárním GRIB formátu, nikoli už vizualizované bitmapy. Takže jsem musel naprogramovat GRIB dekodér algoritmy na převod do vizuální podoby, a zakomponovat do podobného frontendu, jako má MSG.
Na tom se momentálně pracuje. Jelikož to nejde dělat v php+JS, ale vyžaduje to prostě skutečný server, kde lze použít třeba Python nebo spustil libovolný binární kód, systémový nástroj a podobně, tak jsem zrušil svůj jednoduchý hosting pro hvbo.cz a pronajal si místo toho VPS server, kde si můžu pouštět co chci :-)
Bohužel nepřežil stěhování můj web (zřejmě ob moc verzí jiná verze php + asi blbě nastavená práva na adresáře po překopírování mezi servery), takže web mi nyní neběží (ale to vem čert, to o vánocích opravím).

Důležité je, že už běží backend pro Aladina, který periodicky každých 5 minut kontroluje, jestli už chmi nasypalo nové výsledky z modelu (počítají se 4x denně) a pokud ano, spustí se konverze na bitmap dle zadaných pravidel, měřítek veličin a podobně. Toto je funkční. Dále jsem začal rozšiřovat zobrazovač MSG dat, aby zobrazoval i výstupy z Aladina. Vývojová verze pro představu (s neaktuálními daty z Aladina, staženými jednorázově, s aktualizací kvůli vývoji nyní stopnutou) je v dočasném adresáři zde:

https://hvbo.cz/chmi2/msg.htm

Není to ještě hotové. Chybí geolokační křížek, mapka má blbou geometrii, nezobrazuje se čas a legenda s hodnotami teploty, srážek atd, ale to už jsou prkotiny, kostra je hotová, teď to jen doladit. Jede to v max. rozlišení počítaných dat 1km a po jedné hodině (na chmi zveřejňovaný aladin jel po 3h). Nahoře si musíte přepnout produkt na Aladin, a počet snímků nastavit až na 72.

U tohoto bastlu mi zatím žádné chyby nehlaste, jsou tam, vím o nich. Budu to průběžně tvořit, a ve vhodném okamžiku to překlopím do živého prohlížeče společného pro MSG i Aladin.

Časem zkusím zakomponovávat do webu i další výstupy z otevřených chmi dat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Howking
Kontaktovat uživatele:

Re: Počasí

Příspěvek od Howking »

MMys píše: 17. 12. 2025, 23:57 "Don't Panic" ;)
- děkuji velice statečný zachránče!
Lisa
Věk: 58

Příspěvek od Lisa »

Martine, moc díky, už jsem byl z nového chmi.cz "otrávený". :)
18'' OnStep GoTo DocTelescope, SW GoTo FlexTube 12", -
Ok.: Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic..., SX el.FW, Bino MaxBright® II
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Stokrát Martinovi děkujeme! Přesně pro toto jsem na původní chmi chodil (ještě mi tam chybí vodní páry ;) ).
Jan77
Věk: 48

Příspěvek od Jan77 »

Nejlepší vánoční dárek, Martin je borec!
Vizualista Dobson ES 12" f5, SW Skymax 150/1800 f12, EQ5, Rysova AZ-dvojmontáž
-----------------------------
Ten pohled nahoru se nikdy neomrzí!
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Martin je prostě ďábel… :twisted:
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Martine děkuji také, už jsem chtěl vytahovat "domeček": https://www.meteodomecky.cz/?gad_source ... GBEALw_wcB

Ten nový web CHMU je hrozný a ještě ke všemu skoro nejede. Na toto si asi budu dlouho zvykat... (Nevím, jestli by pro CHMU byl problém někde nechat běžet starou verzi, ať si každý vybere, co mu vyhovuje.)
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Miloš Žák
Věk: 45

Příspěvek od Miloš Žák »

Připojuji se s poděkováním Martinovi! Uloženo do záložek.
Naposledy upravil(a) Miloš Žák dne 18. 12. 2025, 09:36, celkem upraveno 1 x.
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
He

Re: Alternativní prohlížeč meteo dat z chmi.cz

Příspěvek od He »

Martine, díky, i jménem letecké komunity!
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Martine, jsi skvelej, ostatne jako vzdy. Diky moc za Tvoji praci a usili. Zachranil jsi nas od te hruzy, ktera z nasich dani na CHMI vznikla. Diky Ti.
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
hondero3
Věk: 48

Příspěvek od hondero3 »

Také moc děkuji. Snad to bude stabilní. Pokud se vedení ČHMU trochu chytne za rypák, tak by po kritice mohli ten původní web potichu zase spustit na jiném serveru a dát vědět odbornějším komunitám, které využívali/jí jejich data podrobněji, než běžná populace. Tak by si aspoň trochu zachovali tvář, že nemusí veřejně odpískat tendr za desítky mega. Ale to možná moc spekuluju.
Skywatcher 80/400
TS APO 80/560 AZ4
Dobson SW 200/1200
A hlavně : Astro Cabinet 90
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Zatím to jede dobře, možná dneska pustím pro testy i Aladina, zatím s blbě usazenou mapkou. Neznám zeměpisné souřadnice levého horního a pravého dolního rohu dat z Aladina. Zjišťuju to z CHMI.
Oblast s daty z Aladina promítnutá do mapy má totiž jiný poměr stran než GRIB data po překonvertování na bitmapu. Takže na webu chmi je asi výřez.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
vogo

Příspěvek od vogo »

Díky za záchranu! Ač je stránka, co se vzhledu týče, jednoduchá, dělá přesně to co uživatel chce. Když jsem viděl nový web CHMI, bylo mi do pláče, tohle se platí z veřejných peněz. Bylo by prosím možné do Aladina ještě doplnit vlhkost a vítr?

Vždycky, když se někde inovuje a dopadne to jak nový web CHMI, tak si vzpomenu na tohle:
What the customer wanted.jpeg
What the customer wanted.jpeg (95.55 KiB) Zobrazeno 1118 x
Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Jasně že tam bude vše, co budete chtít. Jen to nebude hned. Stránka sice vypadá jednoduše, ale to co se za tím skrývá nikoli. Hlavně Aladin, tam už je toho kódu slušná hromada a ještě bude ;)
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Paráda!
Kdyby se ti chtělo přidat takovou tu ikonku webu, která se pak třeba zobrazuje v záložkách prohlížečů…

Ale je to nedůležitá drobnost, díky
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Odpovědět