Nám se zadařilo pěkně v Jizerkách. Vizuálně pěkný zážitek z několika jasných meteorů a řady slabších. Na fotkách překvapivě hodně z nich zanechávalo rozplývající se stopu (asi posun v technice, světelný objektiv a citlivý aparát, f2,2 a Canon 6Dmod). Užil jsem si to i přes sílící vítr, stačilo se schovat za stromky.
Myslím, že ty tři nejjasnější, co jsem zachytil, jsem shodou okolností zrovna neviděl, asi jsem uklízel dalekohled nebo se díval jinam, ale viděl jsem jiné moc pěkné. Vyloženě bolid nepadl.
Moje nejoblíbenější fotka je z 13. 12. 2025 ve 2:11 SEČ. Meteor nad SSV zanechal moc hezkou stopu i přesto, že šlo o snímání přes starý APS-C objektiv na clonu 4 a ISO2000 (17 mm ohnisko, předpokládám na fullframe jako 28 mm). Nějak sem si nevšiml, že mám nízké ISO vůči tak velké cloně, takže ostatní snímky nestály za moc, ale bude aspoň pěkný startrail s Polárkou. A polární záře se mi netrefila. Když jsem snímal sever, zrovna chybělo 1/4 hodiny a pak jsem to zvedl k Polárce a mám ji jen na okraji snímku ve 2:30 jaké krátké zčervenání vlevo dole v rohu.
Nejlepší období padání meteorů před čočkou Sigmy 24 mm nastalo ve 2:17 - 2:19 - 2:23, kdy se mi do pole vešly tři, dva jasné a ty zároveň na jednou snímku ukazovaly rozplývající se stopy, než prolétl i ten třetí, slabší
Další noc na jih nejedu. Snad někdo vyjedete.
Zde meteor z 2:11, který zrovna teda není Geminida