Geminidy

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Geminidy

Příspěvek od MaG »

Počasí přálo jen místy na horách, takže asi moc pozorování z roku 2025 nebude, ale zajímá mě, zda jste se náhodou někdo nevydali, nebo dokonce ještě plánujete zkusit tuto noc na neděli jižně od nás.

Nám se zadařilo pěkně v Jizerkách. Vizuálně pěkný zážitek z několika jasných meteorů a řady slabších. Na fotkách překvapivě hodně z nich zanechávalo rozplývající se stopu (asi posun v technice, světelný objektiv a citlivý aparát, f2,2 a Canon 6Dmod). Užil jsem si to i přes sílící vítr, stačilo se schovat za stromky.

Myslím, že ty tři nejjasnější, co jsem zachytil, jsem shodou okolností zrovna neviděl, asi jsem uklízel dalekohled nebo se díval jinam, ale viděl jsem jiné moc pěkné. Vyloženě bolid nepadl.

Moje nejoblíbenější fotka je z 13. 12. 2025 ve 2:11 SEČ. Meteor nad SSV zanechal moc hezkou stopu i přesto, že šlo o snímání přes starý APS-C objektiv na clonu 4 a ISO2000 (17 mm ohnisko, předpokládám na fullframe jako 28 mm). Nějak sem si nevšiml, že mám nízké ISO vůči tak velké cloně, takže ostatní snímky nestály za moc, ale bude aspoň pěkný startrail s Polárkou. A polární záře se mi netrefila. Když jsem snímal sever, zrovna chybělo 1/4 hodiny a pak jsem to zvedl k Polárce a mám ji jen na okraji snímku ve 2:30 jaké krátké zčervenání vlevo dole v rohu.

Nejlepší období padání meteorů před čočkou Sigmy 24 mm nastalo ve 2:17 - 2:19 - 2:23, kdy se mi do pole vešly tři, dva jasné a ty zároveň na jednou snímku ukazovaly rozplývající se stopy, než prolétl i ten třetí, slabší :-)

Další noc na jih nejedu. Snad někdo vyjedete.

Zde meteor z 2:11, který zrovna teda není Geminida :-D
Geminida 20251213 0211SEC detail.jpg
Geminida 20251213 0211SEC detail.jpg (753.63 KiB) Zobrazeno 262 x
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Tharos

Re: Geminidy

Příspěvek od Tharos »

U nás na jihu počasí přeje, a tak jsem dneska s kolegou vyrazil do terénu a Geminidám jsme samozřejmě věnovali pozornost. Z večera jich létalo relativně málo, možná až pod naše očekávání. Ale radiant byl poměrně nízko a bylo vidět, že se celé divadlo teprve rozjíždí.

Vylezl jsem na chvíli ven ještě teď a teď teda létají dost. Asi to lehátko ještě holt vytáhnu… :D

Fotograficky večer jsem neulovil skoro nic. Ale připojuji aspoň timelapse naší seance, když už jsem tam ten foťák měl… 😊 (Video doporučuji přepnout do 4K.)

Vabra

Re: Geminidy

Příspěvek od Vabra »

Geminidy
Horská Kvilda během 10minut po půlnoci 14.12.2025.
Na letošní maximum Geminid, sice přál Měsíc vycházející až po druhé ráno, ale nepřálo počasí. Po konzultaci s meteorologickými modely v ČR vycházelo, že nad mlhavě mrholící inverzí budou pouze vrcholy Šumavy a Jeseníků...
A protože to letos vyšlo na noc se soboty na neděli, tak jsem podniknul výpravu na Šumavu.
Po 200km se mlha opravdu začala rozestupovat někde u Vimperka v nadmořské výšce okolo 800m. Kousek nad Kvildou jsem našel vhodné místo s výhledem na východ, kde po osmé večer vycházel Orion a kousek vedle, v souhvězdí Blíženců indikoval Jupiter odkud to dnes bude létat.
A létalo toho hodně, jen prakticky všechny poměrně daleko od radiantu, takže ani na 12mm Samyangu s FF Canon R8 se nedostala od 21 do 23 prakticky žádná Geminida. A přitom jsem jich očima viděl několik desítek (nejvíc ve směru Velké medvědice)... ?!?
Někdy okolo desáté mi ovšem namrznul nechráněný a nevyhřívaný objektiv, takže na něm byl pak vidět už prakticky jen rozplizlý Jupiter.
Takže jsem se jal techniku balit, a jen během balení jsem periferním zrakem zase viděl několik meteorů jak stoupala jejich frekvence.
A tak jsem vytáhl nenamrzlý RF 14-35 zoom a zase jej postavil na stativ. A během deseti minut po půlnoci (když už jsem podle plánu chtěl být na cestě) vznikl přiložený snímek z 20ti 30s expozic zachycující několik poměrně jasných meteorů...
20251214 0000-0010 Gemonidy CanonR8 RF14-35mm at 14mm F4 20x30s.jpg
20251214 0000-0010 Gemonidy CanonR8 RF14-35mm at 14mm F4 20x30s.jpg (2.08 MiB) Zobrazeno 46 x
Pavel Vabrousek
Odpovědět