Nákup v zahraničí

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Pengi
Věk: 43

Re: Nákup v zahraničí

Příspěvek od Pengi »

Je mi jasne, ze niekde musi byt kompromis, ak clovek kupuje lacnejsie, ale co som cital fora Stargazers a Cloudy nights, pozeral dostupne videa z youtube, tak nikto sa vyslovene nestazoval. Prave o Toupteku je mozne najst vela skusenosti a ludia su vseobecne spokojni. Taktiez priamo z obchodu teraz maju akciu, ze pridaju guiding cam k IMX571 a spolu to vychadza na priblizne na 1200 eur. (+minimal predpokladam clo). Taktiez ta kamera sa predava aj v EU a na inych trhoch pod inymi znackami ako Risingcam, TS, Explore scientific apod. Isto sa bavime o tej istej kamere? Nechce sa mi ist do ekosystemu Zwo, ked si len za kameru musim priplatit minimalne +500 eur.

Ale ak mi nieco uslo, rad sa poucim.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No jak myslíš. Na začátek to nepoznáš, na jasných začátečnických objektech je to fuk. Jakmile začneš lovit slabší věci, kde je to boj o každý foton, tak může být velký problém. Pokud má kamera banding, nedá se toho kloudně zbavit nijak, ani kalibrací, ani softwarově (nebo ne úplně). Z počátku to byla fakt mizérie, u některých modelů byla i špatně navržená deska, že banding nešel odstranit změnou firmware. Teď už to snad může být lepší.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pengi

Příspěvek od Pengi »

Rozumiem, je to teda risk. Mam rozpocet cca 1300 eur, viac nemozem do toho investovat, je tu este ponuka na stranke dalekohladium, co je lokalny predajca, kde by som mal dvoj-rocnu zaruku, ale to je tak vsetko. Zaujimave je, ze akcia u tohto predajcu sa kryje s black friday/novorocnou ponukou u Toupteku. Cize aktualne moznosti za 1300 eur su Touptek alebo nic.
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Pengi píše: 09. 12. 2025, 10:07 Nechce sa mi ist do ekosystemu Zwo, ked si len za kameru musim priplatit minimalne +500 eur.
Mam kamery od ZWO a vse pouzivam na Linuxu bez jakehokoliv eko systemu od kohokoliv.

Jo a plati ono zname, levne nakoupil nakonec 2x platil.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
midars
Věk: 70
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midars »

Koupi jsem kdysi jinou nejmenovanou čínskou kameru a "potupně" jsem vrátil k ZWO => Nejsem tak bohatý abych mohl kupovat levné věci ;)
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Honza6691

Příspěvek od Honza6691 »

2Pengi: Koupil jsem od Toupteku před časem kameru. Cena na jejich webu je konečná, neplatil jsem nic navíc. Je možné, že časem přijdu na nějaké omezení, leč zatím používám k plné spokojenosti.
hades

Příspěvek od hades »

MMys: Martine, nepleteš si to s SVBony?
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To bylo ještě horší :-(
Touptek mi taky občas prošel rukama.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
vader.s
Věk: 47

Příspěvek od vader.s »

Pengi píše: 09. 12. 2025, 14:50 Rozumiem, je to teda risk. Mam rozpocet cca 1300 eur, viac nemozem do toho investovat, je tu este ponuka na stranke dalekohladium, co je lokalny predajca, kde by som mal dvoj-rocnu zaruku, ale to je tak vsetko. Zaujimave je, ze akcia u tohto predajcu sa kryje s black friday/novorocnou ponukou u Toupteku. Cize aktualne moznosti za 1300 eur su Touptek alebo nic.
Cena je konecna vc dph a cla. Nakup bez problemu. Zakaznicka podpora fungovala dobre. Deklarantka zavolala, poslala formular mailem a bylo to. Od objednani na jejich eshopu byl balik v ruce za 10 dni. Aktualne maji hw revizi c. 4 u jejich atr2600 mono, tak treba nejake mouchy uz vychytali. Nejsem expert abych posoudil kvalitu vystupu a ve zpracovani mam znacne “rezervy”. Navic fotim z Prahy, takze resim jine vyzvy :) Ale za me zatim OK. Jasne, Neni to ZWO a neni to top kvalita Moravskych pristroju. Na seznameni s mono to funguje. Za 60% ceny proti ZWO jsem byl ochoten projevit osobni odvahu a jit do urciteho rizika. :)
Milan
Pengi

Příspěvek od Pengi »

Prave pre cenu sa rozhodujem. Zwo stoji 1800 a Moravian som lacnejsie ako za 73000CZK nenasiel a to uz je mimo moje financne moznosti. Je mi jasne, ze kvalitativne bude Zwo asi niekde inde ako Touptek, ale za usetrene peniaze potom casom mozem kupit mensi refraktor ako Askar 71F apod.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Jdeš na to dobře, ale asi je tu ještě cesta koupit postupně tu na foru bazarovou ZWO a k tomu bazarový refrák. Většinou do čtvrt roku seženeš oboje. Za cenu nového "Oskara" askar.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Pengi

Příspěvek od Pengi »

Vdaka za rady a skusenosti.
To by som musel byt neustale na bazare a cakat, kto-co prihodi a musel by som vediet hned zareagovat. Vacsinou ked sa naslo nieco v bazari, tak kym som stihol reagovat, uz to aj bolo prec.
Po komunikcii priamo s Touptekom a uisteni, ze dodatocne uz dalej nic nebudem platit, som sa rozhodol ist do risku a vcera som kameru objednal. Stala 66% ceny z novej najlacnejsej od Zwo, co som nasiel za 1736. + je tam k tomu zdarma tilt plate a guiding cam, ktoru tiez este nemam a do blizkej buducnosti planujem refraktor s eq montazou. Zatial touptek budem pouzivat na EAA.
hades

Příspěvek od hades »

Taky si můžeš zadat poptávku, máme tu sekci Koupím
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Odpovědět