Točení okuláru

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
P3Kr4

Točení okuláru

Příspěvek od P3Kr4 »

Ahoj, napadlo mě jestli neexistuje nějaký trik (asi ne), na otáčení dalekohledu během pozorování. Ale líná huba holé neštěstí.
Asi se s tim pere každý, kdo má zrcadlový dalekohled. Nastavim si okulár, abych do něj pohodlně viděl a následně dalekohled otočim na druhou stranu oblohy. V tu chvilku je okulár v naprosto nesmyslné poloze a není možné na něj dosáhnout.
Měl jsem 114/900 na EQ2 a spíše jsem tak po nebi pokukoval. Když se mi to stalo, uvolnil jsem dalekohled v objímkách a otočil s ním. Teď jsem si pořídil 200/1000 na HEQ5 a řešim stejný problém. Jenže dalekohled je o něco ropustnější, takže...
Jakmile seřídim montáž, otočim dalekohled a potřebuji narovna okulár, většinou (i když hodně povolim šrouby) hnu s montáží a celou si ji rozhodim.
Napadlo mě jestli neexistuje nějaký úhlový okulár/zrcadlo, které bych nasadil na okulár a dalo se natočit a které by alespoň částečně kompenzovalo nedostupnost okuláru.
Jak tento problém řešíte vy?
Petr
PetrK
Věk: 50

Re: Točení okuláru

Příspěvek od PetrK »

Nejjednodušší řešení je použití azimutální montáže, třeba Dobson. Pro vizuální pozorování s Newtonem je EQ montáž masochistická, pokud si tedy nechceš pořádně zacvičit. :D
Dobson 200/1200, SCT 127/1250, AC 120/600, 80/400, ED 72/420
15x70, 10x30, 6.5x32
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Když už ten dalekohled máš, tak otočné třmeny pro tubus. Nejznámější třeba od Parallax instruments.
http://www.parallaxinstruments.com/ring ... ringprice2

Akorát pro dalekohled téhle cenové kategorie je to cenově trochu mimo. Ale určitě by se to dalo udělat na koleně levněji.

Další možost je otočný vršek tubusu (ta část s pavoukem, sekundárem, výtahem) ale je to hodně háklivé na přensost výroby a kolimaci.

Na vizuál je prostě nejlepší dobson, v lepším případě ten s pohonem. Jakýkoli newton 200+ na paralaktice je peklo, lezeš kolem se stoličkou jak u blbejch :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Michal1

Příspěvek od Michal1 »

Svůj způsob pozorování z paralaktické montáže jsem popisoval tady:
viewtopic.php?t=35012#p522939
Vyžaduje to určitý styl pozorování, který je jiný než na azimulální montáži. Částečně je paralaktická montáž omezující, protože se nedá snadno pozorovat jakýkoliv objekt na obloze, ale zato se dá snadno pozorovat nejhodnotnější část oblohy, tedy zenit.

Můžeš exprimentovat s diagonálními hranoly a zrcátky, které se běžně dají koupit:
http://www.supra-dalekohledy.cz/prislus ... a-hranoly/
Nikdy jsem ale nezkoušel.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
starkx.cz
Věk: 41

Příspěvek od starkx.cz »

Natočení OV, resp. otáčení celého Newton dalekohledu v jeho ose, jsem měl vyřešeno "třetím" kruhem.
Inspirace na řešení viz. https://www.astro-baby.com/articles/rot ... roject.htm. Nechal jsem si jej vytisknout, výsledek vypadal takto: download/file.php?id=46938.
Pak při pozorování je tento třetí kruh pevně utažen a opírá se o kruh připojený k montáži, aby se dalekohled nemohl posouvat v ose (ze vnitřku jsem kruh měl ještě vylepen sametkou, aby se i neprotáčel). Pro otočení tubusu, a tedy i okuláru, se pak povolily kruhy, které drží dalekohled na montáži a celý dalekohled se pootočil. Třetí kruh zabránil posunutí dalekohledu. Není to samozřejmě ideální řešení, ale mě na vizuál to plně dostačovalo.

Jak by to ale fungovalo pro Newton 200, to nevím. Já to měl pro N150/750.
SW ED100/f9 Pro, Celestron CG5, EQStarEQ5
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Zaujímavý nápad s tým tretím bezpečnostným kruhom. Som teda zástnca AZ na vizuál, ale kto už veľmi chce Newtona na paralktike, tak toto by šlo.

Ale použitie zrkadla, či hranolu - k tomu som skeptický. Zrejme by sa natoľko predĺžila optická cesta, že by nešlo zaostriť. Jedine, keby ohnisko bolo dostatočne ďaleko vonku z tubusu. Ale i tak.... narušilo by to jednu peknú vlastnosť newtonovho systému: obraz v ňom je otočený o 180° a to v každej polohe, bez ohľadu na to kam smeruje ďalekohľad a kam okulár. Nie je stranovo prevrátený ako napr v refraktoroch.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
P3Kr4

Příspěvek od P3Kr4 »

Koukal jsem na ten třetí prsten. Když to nechám vytisknout i s nějakejma jemnejma drážkama, aby se to dalo hezky čapnout, tak by to šlo.
Moc děkuju za ideu!
Na hranoly jsem koukal a nevim, nevim. Nejspíš jak píšeš bych nedoostřil.
PS: Ten bílý dalekohlednosič jsi si taky nechal vytisknout? To neni taky špatný :D
starkx.cz

Příspěvek od starkx.cz »

armichael píše: 21. 10. 2025, 16:42 ... ale kto už veľmi chce Newtona na paralktike, tak toto by šlo.
Přesně tak, já jsem chtěl paralaktiku jako montáž a Newton pro mě představoval "hodně muziky za málo peněz".

Jo, to madlo je taky vytištěné, bylo užitečné hlavně při přenášení tubusu a stačila jen jedna ruka. 👍
sniper
Věk: 38
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sniper »

Presne nad timhle premyslim uz nejakou dobu a ta myslenka tretiho pojistnyho kruhu se mi moc libi. Blby je, ze v zenitu (a pobliz zenitu) vaha toho celyho tubusu lezi prave na tom tretim kruhu (protoze ty dva jsou povoleny) a nebo se to musi porad povolovat/dotahovat....
"Dar Covidu": SW Newton 200/1000, EQ5, setový okulár 10mm a 25mm, Binorum Plossl 4mm, BAADER Hyperiony 5 - 24mm, Roboostření Sesto Senso 2, Filtry Binorum Moon a UHC, BAADER suplik
[under construction]: Radioteleskop 110cm, astrobox
starkx.cz

Příspěvek od starkx.cz »

Za mě, a vždy jsem to tak dělal, jsem povolil kruhy prišroubované k liště, pootočil jsem tubus do požadované polohy, a pak jsem kruhy znovu dotáhl. Nemuselo to být 'na krev', ale aspoň aby se tubus neprotačel. Trvalo to krátkou chvilku, do max 30 sekund.

Odesláno z mého Pixel 8 pomocí Tapatalk

Odpovědět