Slabé komety
Re: Slabé komety
Máš ji tam pěkně.Jen ale nechápu, proč tak jasnou kometu dáváš do vlákna "slabé komety" Vždyť je to kometa, viditelná už v malých dalekohledech a jedna z nejjasnějších v letošním roce.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ano. Rozumím. Jen nevím kam toto pozorování zařadit. Jasnější asi nebude.
Vlevo od ní je NGC 5422
Vlevo od ní je NGC 5422
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Taky mě tu úplně netahá za oči, zatím bych ji tu nechal a uvidíme. Divím se, že mi utekla, když jsem fotil posledně u Bakova.
Já mám taky totiž tři fakt slabé mrchy 24. 10. přes 10cm WO FLT. Máte je i s popisky ve Vicově kometárním okénku: https://udalosti.astro.cz/2025/10/komet ... ijen-2025/
Já mám taky totiž tři fakt slabé mrchy 24. 10. přes 10cm WO FLT. Máte je i s popisky ve Vicově kometárním okénku: https://udalosti.astro.cz/2025/10/komet ... ijen-2025/
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
C/2025 T1 ATLAS 10.9 mag (COBS)
- Přílohy
-
- 1762535095735.jpg (675.64 KiB) Zobrazeno 1807 x
C/2925 T1 docela jasná kometa. 9,7mag
- Přílohy
-
- 1763490288241.jpg (805.33 KiB) Zobrazeno 1579 x
240P/NEAT 12,1 mag a fragment 240P-B/NEAT
- Přílohy
-
- 1763492046349.jpg (1.85 MiB) Zobrazeno 1572 x
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Krásná čistá práce. Mě kluci zastavili na tak nešťastném místě v Jizerkách, že než jsem to postavil, přišel nárazový vítr a bylo, takže uvidím, zatím jsem neměl chuť ty data ani otevřít, ale něco ukážu. A tahle kometka s fragmentem fakt stojí za vidění.
Martin Gembec, Astronomické události
- Beda
- Věk: 82
- Kontaktovat uživatele:
MilAN: po rozplynutí mlhy, hned tři "mouchy jednou ranou", to je slušná předvánoční nadílka! 
A když jsem si složil snímek na asteroid 8897, tak se objevil další asteroid 204850 ( 20,3 mag) . Ten je samozřejmě už vidět, že je pohnutý, protože se složily pohyby na kometu s jeho vlastím pohybem vůči 8850
Prosím, pomozte mi spatřit kometu C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS). Už více než rok si ji velmi přeji vidět – alespoň na vteřinu či ještě kratší okamžik, klidně jen jako malý bod, a mít jistotu, že je to opravdu ona. Nezáleží mi na tom, jak bude vypadat, nemám žádné další podmínky ani požadavky. Bydlím v Dačicích. Mám vlastní dalekohled F30070 , který byl sice opraven, ale nejsem si jistý, zda je zcela v pořádku. Na hvězdárnách mi bohužel bylo odmítnuto pozorování – třikrát jsem byl na hvězdárně v Jindřichově Hradci a bylo mi odmítnuto i jen pokusit se dalekohled na kometu nasměrovat.Prosím, pomozte nám jako rodině (tři až pět osob) spatřit kometu C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) . Bylo by případně možné pozorovat ji společně s někým zkušenějším?
Obávám se, že vám tohle přání nedokáže asi nikdo splnit. Kometa je na ranní obloze (souhvězdí Ophiuchus) , vychází ještě za soumraku. Problém je , že už je daleko - 6,3 AU od Slunce a 7 AU od Země. Poslední fotografické snímky ukazují její jasnost těsně pod 19. mag, z různých efemerid vychází předpověď jasnosti někde mezi 17,6 - 19,6 mag. To je ve všech případech mimo možnosti vizuálního pozorování. A kometa se stále vzdaluje a tím i slábne.
Ak sa môžem spýtať, prečo chcete vidieť práve túto kométu? V dnešnej dobe sú v blízkosti Slnka iné kométy, ktoré sú jasnejšie, akú má dnes táto kométa a sú v dosahu menších prístrojov.
Predpokladám, že vás neodmietli, ale vysvetlili vám, prečo vám ju nemôžu ukázať. Táto kométa je po prechode periheliom v septembri 2024 už vzdialená od Slnka a v dnešnej dobe sa nachádza približne vo vzdialenosti obežnej dráhy Jupitera. Jej jasnosť je príliš nízka na to, aby bola vo vizuálnom dosahu menších ďalekohľadov. Podľa posledných meraní z konca minulého roka je jej jasnosť okolo 18 mag a teda už nie je vo vizuálnom dosahu ďalekohľadov s priemerom objektívu menším ako približne 2m (presný priemer je závislý od viacerých okolností pozorovania).
Predpokladám, že vás neodmietli, ale vysvetlili vám, prečo vám ju nemôžu ukázať. Táto kométa je po prechode periheliom v septembri 2024 už vzdialená od Slnka a v dnešnej dobe sa nachádza približne vo vzdialenosti obežnej dráhy Jupitera. Jej jasnosť je príliš nízka na to, aby bola vo vizuálnom dosahu menších ďalekohľadov. Podľa posledných meraní z konca minulého roka je jej jasnosť okolo 18 mag a teda už nie je vo vizuálnom dosahu ďalekohľadov s priemerom objektívu menším ako približne 2m (presný priemer je závislý od viacerých okolností pozorovania).