Napsal jsem Pavlovi, to se vyřeší.
Ještě mě napadá další věc, nejspíš zcela zásadní. Ty sis tenkrát ode mne nakonec vzal i ty úzkopásmový filtry, higspeed verzi, co jsem měl na RASA8 a chtěl jsem si je nechat.
To ale zjevně nebyl úplně dobrej nápad, ale mě to v tom okamžiku nedošlo. Ony totiž mají tzv. pre-shift, úmyslně posunutý bandpass tak, aby vyhovovaly právě pro RASA, kde je velké centrální stínění, a vlastně všechny paprsky v tom svazku mají nějaký sklon vůči ose. Tyhle filtry na f/5 nemusejí vůbec fungovat dobře, budou hodně mimo pásmo. Našel jsem k tomu od Baadera hezké pojednání:
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0267/ ... 1656667062
Já měl a tedy ty máš Baader 31 mm unmounted Filter Set Ultra-Narrowband Highspeed H-Alpha, O-III, S-II - CMOS optimized a píšou u nich "Recommended for optical systems faster than f/2.3" což může být zcela fatální:

- Výstřižek.JPG (102.37 KiB) Zobrazeno 340 x
Při f/5 odhaduji pro H-alfu propustnost tak do 20 % Ostatní křivky pro OIII a SII vypadají hodně podobně, jen tam jsou ty filtry 4nm, takže je to nepatrně lepší.
Hele, normálně mi je pošli zpět, pošlu ti zase zpátky prachy, a já si je nechám na RASA do šuplíku k ASI 1600, jak jsem plánoval, nebo udám někomu kdo má nějakej světelnej stroj, a kup si normální pro světelnost do f/4.
A omlouvám se za profesní slepotu - že mě to nedocvaklo hned, jak jsi o ně projevil zájem.