Telescope hosting / rental

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
MichalHaltuf

Telescope hosting / rental

Příspěvek od MichalHaltuf »

Máte tu někdo zkušenosti (pozitivní, negativní) se službou "telescope hosting"?

Většinou to bývají velké hangáry / budovy s odsuvnou střechou, často v zahraničí, někde v poušti, s Bortle 1 oblohou a 200+ jasných nocí, kde je v každé budouvě několik (mnoho) sloupů a každý sloup si může pronajmout někdo jiný a umístit na něj za měsíční nájemné svoji plně na dálku (fully remote) ovládanou sestavu.

Když je nějaký problém, bývá k dispozici technická podpora (většinou placená od hodiny), takže člověk by tam měl poslat ideálně něco, co je opravdu perfektně odladěné pro remote použití.

Zajímá mě, jestli se to už třeba někomu povedlo a jak těžké je dotáhnout sestavu do fáze, kdy je na ní opravdu spolehnutí a není třeba neustále do ni nějak fyzicky "šťouchat".

A případně související otázka: má tu někdo zkušenost s pronájmem dalekohledu? Za hodinu / den / měsíc? Největší z nich je iTelescope, pak několik dalších služeb, které jsou často plně obsazené. Ten iTelescope teď zkouším, ale přijde mi, že za tu cenu v tom mají docela chaos (kvalitu zatím nejsem schopen říct, žádná moje seance nedoběhla do konce)

Motivace: dělám fotometrii proměnných hvězd a tranzitů exoplanet, ale rád bych se odstínil od všech věcí, které nějak souvisejí s hardwarem. Stavba dalekohledu, jeho servis a udržování je prostě něco, co mě nakonec odvádí od hlavní náplně. Tak hledám zkušenosti, jestli se dá ta hardwarová část řekněme "outsourcovat" a věnovat se opravdu jen pozorování a zpracování dat. Za jakékoli info / zkušenosti budu rád. Děkuji.
astrolama
Věk: 39

Re: Telescope hosting / rental

Příspěvek od astrolama »

Mám nějakou zkušenost taky z ITelescope. Ty jejich "free" teleskopy jsou uplně nanic, v době kdy sem to používal mi připadalo jako by tam lidi nadržení snad i spouštěli nějaké automatické klikátory na tlačítko rezervovat. Placené kusy jsou trochu lepší, člověk si může naplánovat dopředu automatické snímání, když se snímky vůbec nepovedou, většinou podpora otevře další pokus. Ale stejně je to ve výsledku hromada peněz, a málo muziky.
Ovládání stojí za dvě ho**a, takové najetí na objekt nelze zadat např jen přes souřadnice ale vždycky se tam musí zadat nějaký název existujícího DSO a teprve potom souřadnice které požadujeme, můžou být polohou uplně jinde než to DSO (je to hrozně zmatečné). Ovládání v reálném čase mi tam nikdy nešlo, vždycky tam stálo comming soon. Hádám, že to tam je dodnes.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Odpovědět