Dalekohled pro dítě
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Re: První teleskop pro osmiletou dceru
Není zde psané vše úplně pravda. I tím malým dalekohledem se dá pozorovat, i ty montáže jsou s omezením použitelné. Triedr i dalekohled je dobrá věc (ale triedrem toho na obloze moc neuvidí). Ročně sháním nejen pro děti dost dalekohledů a protože s dětmi pozoruji, tak se dovolím trochu pochlubit zkušenostmi, protože mi přijde, že tu často zaznívají jen názory nepodložené právě tou praxí. Při trpělivosti se dají dokonce sehnat dalekohledy za neuvěřitelně nízké ceny. Je to také o tom, "jaké to dítě je." Zapíši Vám zprávu.
Toto se tu probírá dost často, zakládají stejná vlákna a je to stále to samé dokola. Pokud tu není vlákno "Dalekohled pro dítě", tak bych ho založil a vše přesunul tam.
Toto se tu probírá dost často, zakládají stejná vlákna a je to stále to samé dokola. Pokud tu není vlákno "Dalekohled pro dítě", tak bych ho založil a vše přesunul tam.
Vláken s touto tématikou je tu hodně, a některá jsou už dost obsáhlá, tím pádem ho nikam přesouvat nebo slučovat nebudu. Každopádně Zbyšku, pokud máš zkušenosti, tak se o ně poděl veřejně, založ prosím nové vlákno a já mu dám status "Důležité".
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Za 400 USD se dá koupit už slušný teleskop. Je to nad muj uvažovaný rozpočet.vojtechK píše: ↑17. 11. 2025, 03:47 Já bych dítěti koupil nějaký triedr. Zrovna jsme strávili víkend se známými na chalupě a byl tam taky jeden desetiletý kluk. Půjčil jsem mu svůj SRBC 10x42
https://skyroveroptics.com/products/6x3 ... binoculars
a nechtěl ho dát z ruky. A to jsme byli na místě, kde v podstatě nebylo nic ke koukání, jen louka obklopená lesem a mlhavé počasí pod mrakem. Tento konkrétní je sice vynikající, ale samozřejmě mimo rozpočet. Myslím si ale, že za 3000,- se dá triedr pořídit použitelný. Není to na planety, ale je to univerzální hračka na mnoho různých aktivit, která se neomrzí. A třeba Měsíc je moc pěkný i při malém zvětšení. A na planety bych zašel na hvězdárnu. Pamatuji si, že Saturn s prstenci jsem poprvé v životě viděl na hvězdárně v Hradci Králové a byl to pro mě silný zážitek. Samozřejmě jsem ho tam viděl v kvalitě, která za 3000,- není k dispozici. Triedr bych pro dítě zvolil menší a lehčí, třeba 8x32 nebo max 8x42. Hlavně to zvětšení max 8x, 10x z ruky už je trochu náročnější na udržení.
Samořejme, že to není nic, přes co by se nepřenesla.
Je mi jasný, že u refraktoru je problém se stativem. AI jako řešení našla koupit bytelnější stativ a nebo ten stativ zatížit - zavesit na nej závaží nebo cokoliv, aby byl stabilněješí. To by problém nevyřešilo?
Jinak děkuji za velice praktické postřehy.
U kvalitnejšího triedru bude asi problém s vahou. Dcera je drobna a pokud by byl těžky, tak o to ztrati rychle zájem.vla píše: ↑17. 11. 2025, 09:52 Triedr pro 8-leté dítě bych neradil. Mělo by jít o dalekohled, který ukáže víc než pár nepatrných mlhavých flíčků. Takže aspoň krátery na Měsíci, proužky na Jupiteru, prstenec Saturnu. To lze i s dalekohledy, které nemají super stabilní montáž, stačí, když zvládnou zvětšení kolem 50X-60x. A byť se jedná o dárek, ideálně bych, z důvodu ceny, poptal v místním bazaru nějaký stolní dobsonek s parabolickým zrcadlem.
Díky moc za názor.MaG píše: ↑17. 11. 2025, 08:10Jasně že 70/700 není na prd, je s ním moc pěkné koukání, ale problém bude vždy montáž.
Osobně bych volil mezi třemi možnostmi:
- již zmíněný triedr, ten totiž zůstane na dlouhá léta využitelný, když bude aspoň trochu kvalitní
- stolní dobson 150 mm: https://www.dalekohledy.cz/dalekohled-s ... lex-newton
- lidlskop 60/700 nyní v Lidlu za 1250 nebo bazarový 70/700 (sice hrozí, že to jsou vyhozené peníze, ale co taky pro dceru, které je 8 let a s astronomií zřejmě skončí i kdyby jí tento teleskop neodradil dříve, tak proč za to vyhazovat hodně peněz)
Za mě - triedr 8x42 (max 10x50). Ideální na nějaké burze, v bazaru, osahat vyzkoušet někde kvalitní (Supra, dalekohledy.cz), abyste věděli co shánět a co už kvalitní není. A občas zajet na hvězdárnu a na pozorování s lidmi, co mají mnohonásobně dražší dalekohledy.
Názorov a rád už tu padlo dosť. Myslím že väčšina sa zhoduje v tom že dobsonom sa nemá čo pokaziť keďžto s refraktorom sú očakávané problémy.
Napriek tomu stále chcete refraktor. Ďalekohľad sa nekupuje podľa výzoru ale podľa funkcie.
Napriek tomu stále chcete refraktor. Ďalekohľad sa nekupuje podľa výzoru ale podľa funkcie.
S refraktorom ako takým by som vôbec problémy neočakával, s montážou ano. Problémy by skôr mohli byť s kolimáciou dobsona.
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
@Carl, ještě byste měl buď osobně, nebo alespoň telefonicky posoudit svou představu s Honzou Zahajským a pak už něco vzít a pozorovat, protože ať už to bude stolní dobson, nebo klasický malý rerák na stativu, který nějak vylepšíte, je lepší okusit zájem dcery a neutratit za to moc než pořád jen čekat a mudrovat nad něčím, co už tady lépe nevyřešíme.
P.S. pokud si vzpomínám, tak solidní 70/700 mám Honza za něco málo nad 3000 a protože jsme jej dávali do soutěže v iQLandii tak vím, že je poměrně stabilní a snadno použitelný.
Udělal jsem rychlou ukázku teleskopu. Není vlastně vůbec špatný a dost mě překvapil stabilitou a čistotou obrazu. Především bych vyzdvihl, že třepání se uklidní již po jedné až třech sekundách a není výrazné, okuláry jsou kvalitní a obraz velmi čistý a pěkný. Stativ docela tuhý, až mě překvapil, hledáček namíříte a nerozhodí se, takže zamířit není problém a to i díky AZ montáži. Má jemný pohyb ve výšce díky tomu točítku na kovové tyčce z boku a ani pohyb doleva doprava nedrhne. Za mě rozumná volba. Doporučuji na www.dalekohledy.cz
P.S. pokud si vzpomínám, tak solidní 70/700 mám Honza za něco málo nad 3000 a protože jsme jej dávali do soutěže v iQLandii tak vím, že je poměrně stabilní a snadno použitelný.
Udělal jsem rychlou ukázku teleskopu. Není vlastně vůbec špatný a dost mě překvapil stabilitou a čistotou obrazu. Především bych vyzdvihl, že třepání se uklidní již po jedné až třech sekundách a není výrazné, okuláry jsou kvalitní a obraz velmi čistý a pěkný. Stativ docela tuhý, až mě překvapil, hledáček namíříte a nerozhodí se, takže zamířit není problém a to i díky AZ montáži. Má jemný pohyb ve výšce díky tomu točítku na kovové tyčce z boku a ani pohyb doleva doprava nedrhne. Za mě rozumná volba. Doporučuji na www.dalekohledy.cz
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- Stanislavxyz
Ale tak to bychom to vzali nějak šmahem! Chromatická aberace u průměru 60-70 mm f 10 i více nebude rozhodně tragická. Absence procesů jako kolimace, temperace jsou další jasné výhody refraktorů. Proč by se těžko prodával? Jen tu na A.F. vidíme, kolik začátečníků chce levné refraktory. A nemyslím si (ale nevím to, nevedu si statistku), že prodávat na bazaru Newton 76/300 (či kolik to má) bude nějaké terno.Naburko píše: ↑16. 11. 2025, 23:28 (...)
Lacne refraktory
- vyzerajú ako ďalekohľad (tu asi "výhody" končia)
- vhodné na planéty (Jupiter Saturn Venuša), Mesiac, na DSO nevhodné kvôli malému priemeru a slabej svetelnosť (dá sa ale v porovnaní s dobson im bude zaostávať)
- labilný nestabilný statív
- ak sa nechytí ťažko sa predáva
- hlavným nedostatkom je lacná nekvalitná optika s veľkou chromatickou aberaciou (achromatický objektív) -> modré kotúče okolo hviezd planét atď.
(...)
Zbyšku, i já bych zde rád uviděl Vaše názory a zkušenosti s opatřováním a provozováním dalekohledů pro děti! Byť nějaké zkušenosti v tomto směru také mám, zejména s tím, jak levně pozorovat. Když se člověk trošku snaží, může to být až překvapivě laciné, jak píšete!
Carle, jen tak zběžně jsem prolétl Bazoš. Zadal jsem pouze jedno slovo do vyhledávače a to "hvězdář". Z mnoha nabídek mě zaujaly tyto: https://ostatni.bazos.cz/inzerat/209681 ... estron.php Poměr cena/výkon bude (ano, zejména vzhledem k ceně) podle mě slušný. Na rovinu říkám, že jsem tento typ nikdy neměl, ale nevím, proč by nefungoval. Vady objektivu budou celkem malé, díky dlouhému ohnisku a malému průměru. AZ montáž by neměla mít nějaké záludnosti, opět s přihlédnutím k předpokládaným používaným zvětšením (těch udávaných 140 x bude opravdu strop, spíše to bude méně a to by mohlo fungovat). Tyhle tubusy jsou lehké a zrcátka/okuláry také, montáž a stativ proto nemusí být super masivní. Asi bych brzo měnil to zrcátko/hranol (?!) za nějaké normální, plus dva, tři, lepší okuláry (vše z bazaru, ceny v řádu stokorun). Ale to až podle zájmu dcery. Resp. podle toho, co za okuláry k tomu jsou- na fotkách je vidět jenom 4 mm a asi byrlow, obojí je možno ihned vyhodit. Ale i kdyby se měl rovnou nějaký Plössl 10 a 20 mm koupit, tak by to docela šlo.
Snad trošku lepší (?), avšak i dražší: https://ostatni.bazos.cz/inzerat/209911 ... -lt-70.php (napsal bych mu o slevu, tím se nic nepokazí). Opět si myslím, že použít půjde, i když za mě je lepší ta kolébková montáž u toho prvního, tady u té to bude boj v blízkosti zenitu- těžiště je mimo osu otáčení!
Aby se neřeklo, že jsem nějak nezdravě zatížen na refraktory (což by ovšem byla pravda), tak ještě trošku lepší (?) varianta, než Newton 76/300 https://ostatni.bazos.cz/inzerat/210821 ... leskop.php Ovšem pozor, muselo by se někde ověřit, jestli to má parabolické zrcadlo. Kulové nebrat!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Děkuji, moc mi to pomohlo. Pracujete v IQLandii?MaG píše: ↑18. 11. 2025, 08:10 @Carl, ještě byste měl buď osobně, nebo alespoň telefonicky posoudit svou představu s Honzou Zahajským a pak už něco vzít a pozorovat, protože ať už to bude stolní dobson, nebo klasický malý rerák na stativu, který nějak vylepšíte, je lepší okusit zájem dcery a neutratit za to moc než pořád jen čekat a mudrovat nad něčím, co už tady lépe nevyřešíme.
Děkuji moc za tipy.Stanislavxyz píše: ↑18. 11. 2025, 09:34Ale tak to bychom to vzali nějak šmahem! Chromatická aberace u průměru 60-70 mm f 10 i více nebude rozhodně tragická. Absence procesů jako kolimace, temperace jsou další jasné výhody refraktorů. Proč by se těžko prodával? Jen tu na A.F. vidíme, kolik začátečníků chce levné refraktory. A nemyslím si (ale nevím to, nevedu si statistku), že prodávat na bazaru Newton 76/300 (či kolik to má) bude nějaké terno.Naburko píše: ↑16. 11. 2025, 23:28 (...)
Lacne refraktory
- vyzerajú ako ďalekohľad (tu asi "výhody" končia)
- vhodné na planéty (Jupiter Saturn Venuša), Mesiac, na DSO nevhodné kvôli malému priemeru a slabej svetelnosť (dá sa ale v porovnaní s dobson im bude zaostávať)
- labilný nestabilný statív
- ak sa nechytí ťažko sa predáva
- hlavným nedostatkom je lacná nekvalitná optika s veľkou chromatickou aberaciou (achromatický objektív) -> modré kotúče okolo hviezd planét atď.
(...)
Zbyšku, i já bych zde rád uviděl Vaše názory a zkušenosti s opatřováním a provozováním dalekohledů pro děti! Byť nějaké zkušenosti v tomto směru také mám, zejména s tím, jak levně pozorovat. Když se člověk trošku snaží, může to být až překvapivě laciné, jak píšete!
Carle, jen tak zběžně jsem prolétl Bazoš. Zadal jsem pouze jedno slovo do vyhledávače a to "hvězdář". Z mnoha nabídek mě zaujaly tyto: https://ostatni.bazos.cz/inzerat/209681 ... estron.php Poměr cena/výkon bude (ano, zejména vzhledem k ceně) podle mě slušný. Na rovinu říkám, že jsem tento typ nikdy neměl, ale nevím, proč by nefungoval. Vady objektivu budou celkem malé, díky dlouhému ohnisku a malému průměru. AZ montáž by neměla mít nějaké záludnosti, opět s přihlédnutím k předpokládaným používaným zvětšením (těch udávaných 140 x bude opravdu strop, spíše to bude méně a to by mohlo fungovat). Tyhle tubusy jsou lehké a zrcátka/okuláry také, montáž a stativ proto nemusí být super masivní. Asi bych brzo měnil to zrcátko/hranol (?!) za nějaké normální, plus dva, tři, lepší okuláry (vše z bazaru, ceny v řádu stokorun). Ale to až podle zájmu dcery. Resp. podle toho, co za okuláry k tomu jsou- na fotkách je vidět jenom 4 mm a asi byrlow, obojí je možno ihned vyhodit. Ale i kdyby se měl rovnou nějaký Plössl 10 a 20 mm koupit, tak by to docela šlo.
Snad trošku lepší (?), avšak i dražší: https://ostatni.bazos.cz/inzerat/209911 ... -lt-70.php (napsal bych mu o slevu, tím se nic nepokazí). Opět si myslím, že použít půjde, i když za mě je lepší ta kolébková montáž u toho prvního, tady u té to bude boj v blízkosti zenitu- těžiště je mimo osu otáčení!
Aby se neřeklo, že jsem nějak nezdravě zatížen na refraktory (což by ovšem byla pravda), tak ještě trošku lepší (?) varianta, než Newton 76/300 https://ostatni.bazos.cz/inzerat/210821 ... leskop.php Ovšem pozor, muselo by se někde ověřit, jestli to má parabolické zrcadlo. Kulové nebrat!
Presne s týmto som začínal ja. Tá "montáž" je totálne nspoužiteľná. Po zafixovaní polohy to kadejako utečie v jednom aj v druhom smere. Človek musí naslepo objekt triafať niekam mimo poľa aby sa mu následne po zatiahnutí elevacie posunul nazad. To by som už nechcel ani zadarmo. Vydržalo mi to asi tri mesiace a potom bol pozorovaniam koniec až kým som o dosť neskôr nekúpil N200/1000. Nebyť astro krúžku a iných možností tak práve toto je ten ďalekohľad ktorý by toto hobby skončil skôr ako by začalo.Stanislavxyz píše: ↑18. 11. 2025, 09:34 Snad trošku lepší (?), avšak i dražší: https://ostatni.bazos.cz/inzerat/209911 ... -lt-70.php (napsal bych mu o slevu, tím se nic nepokazí). Opět si myslím, že použít půjde, i když za mě je lepší ta kolébková montáž u toho prvního, tady u té to bude boj v blízkosti zenitu- těžiště je mimo osu otáčení!
Doporučoval bych podívat se na tento dalekohled:
https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p ... ssier-nano
Dostatečně velký průměr , umožňující rozumně velká zvětšení i na planety, poměrně krátký pro ovládání a při tom s rozumně malou, nerušící barevnou vadou Dostatečně velké pole pro hledání objektů.. Stativ dostatečný pro tuto velikost-řekl bych, že z různých sestav, které se nazývají začátečnickými, je tahle sestava svými parametry vyvážená a pro začátek celkem ideální pro děti
https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p ... ssier-nano
Dostatečně velký průměr , umožňující rozumně velká zvětšení i na planety, poměrně krátký pro ovládání a při tom s rozumně malou, nerušící barevnou vadou Dostatečně velké pole pro hledání objektů.. Stativ dostatečný pro tuto velikost-řekl bych, že z různých sestav, které se nazývají začátečnickými, je tahle sestava svými parametry vyvážená a pro začátek celkem ideální pro děti
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Stanislavxyz
Naburko, nemám důvod nevěřit Vaší zkušenosti. I ve mě nebudí dotyčná montáž zrovna nadšení. Ostatně jisté obavy o její použitelnost jsem vyjádřil i ve svém příspěvku. Osobně bych to klidně vzal, ten stativ vypadá, že by se snad použít dal a AZ montáž z fitinek stojí pár stokorun. Na tyhle menší tubusy funguje uspokojivě. (Několik jsem jich měl a vlastně jednu ještě mám.) A montáž z komponentů vodovodní armatury zvládne vyrobit skoro každý.
MilANe, Vámi doporučovaný teleskop by byl podle mě pro daný účel dobrý ale je nad udaným cenovým limitem... Jinak souhlasím, sám bych dítěti kopil přesně tuto sestavu.
MilANe, Vámi doporučovaný teleskop by byl podle mě pro daný účel dobrý ale je nad udaným cenovým limitem... Jinak souhlasím, sám bych dítěti kopil přesně tuto sestavu.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!