Helical okulárový výtah - UKONČENO
Helical okulárový výtah - UKONČENO
Přátelé, nepřebývá někomu nějaký třeba jednoduchý helical výtah? Konstruuju nový cestovní dalekohled (L80/900) a přesně tuhle věc bych k němu potřeboval.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
- Stanislavxyz
Re: Helical okulárový výtah
Mě tedy šroubovací výtah nepřebývá, spíš naopak, ale pokud byste žádný nesehnal, podívejte se na návrhy pro 3D tisk. Znáte-li někoho s 3D tiskárnou, tak cena materiálu bude v řádu desetikorun (hrubý, ale myslím že reálný odhad). Vizte např.: https://www.tinkercad.com/things/hnPtBhmey6a Kdybyste náhodou neměl v okolí žádného "tiskaře", ta já jednoho znám, pouze by se cena navýšila o dopravu (zřejmě větší obálka, cena opět v řádu desetikorun).
A ještě jeden tip- nevím, jaké a kolik zvětšení plánujete používat. Na bazarech, ale někdy ještě i v prodeji bývají k mání okuláry pro spektiv Meopta Hermes. Ty měly vlastní šroubovací ostření a redukci na 1,25" šachtu. (Vizte např.: https://www.dalekohledy.cz/okular-meopt ... 1-25-astro ) Byly myslím tři ohniskové délky.
A ještě jeden tip- nevím, jaké a kolik zvětšení plánujete používat. Na bazarech, ale někdy ještě i v prodeji bývají k mání okuláry pro spektiv Meopta Hermes. Ty měly vlastní šroubovací ostření a redukci na 1,25" šachtu. (Vizte např.: https://www.dalekohledy.cz/okular-meopt ... 1-25-astro ) Byly myslím tři ohniskové délky.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Děkuju, takhle okulár mám. Napadlo mě použít ho, ale raději bych používal svou běžnou sadu okulárů pro různá zvětšení. Zatím to řeším tak, že si půjčuju výtah z druhého dalekohledu a kdyžtak si objednám další z Číny, jen mě napadlo se poptat tady, jestli se někomu neválí v šuplíku. 3D tisk mě, upřímně přiznávám, nenapadl. Nemám s tím dosud žádné zkušenosti ani uživatelské, ani jiné.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
- Stanislavxyz
3D tisk by tady mohl docela dobře fungovat. Vzhledem k nízké ceně by to - podle mě - stálo za vyzkoušení. Pokud by tisk i s dopravou stál třeba kolem stokoruny, tak určitě. A možná časem byste tento O.V. nahradil lepším, kdyby se nějaký vyskytl. Jak jsem psal- jednoho tiskaře znám, kdybyste neměl ve svém okolí nikoho, klidně mi napište, poptám to u něj.
P.S.: Těch variací na téma tištěný helical je na internetu více, můžete se na to podívat, kdyby Vám nějaká konstrukce připadla lepší. Taky by neměl být problém to při výrobě poupravit, např. uchycení k tubusu a pod.
P.S.: Těch variací na téma tištěný helical je na internetu více, můžete se na to podívat, kdyby Vám nějaká konstrukce připadla lepší. Taky by neměl být problém to při výrobě poupravit, např. uchycení k tubusu a pod.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Sehnáno, děkuju.