Hledám Hvězdáře na přivýdělek

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Odpovědět
majklstajpl

Hledám Hvězdáře na přivýdělek

Příspěvek od majklstajpl »

Zbožňuješ pohled skrze dalekohled, noci pod noční oblohou a rád/a se dělíš o svoje svoje astronomické nadšení s ostatními?

A co takhle si tím ještě přivydělat?

Hledám hvězdáře a hvězdářky, kteří by si rádi přivydělali tím, co nás všechny spojuje a baví.

Náplň práce
Na vybraném místě, které je dál od ruchu městských světel, se potkáš s klienty, kteří za tebou dojedou vlastním vozem. Během dvou hodin jim v dalekohledu ukážeš, jaké krásy nám nabízí noční obloha.

Ukážeš různé typy objektů a vysvětlíš, co v dalekohledu vlastně vidí. Budeš odpovídat na všetečné otázky dětí i dospělých. Nemusíš znát odpověď na
všechno, já ji taky leckdy nemám a nebojím se říct, že něco nevím. Z tvého vyprávění však musí odcházet nasycení.

Požadavky
  • Umíš vyprávět o vesmíru (a lidi tě rádi poslouchají). Víš, jak se chovají dvojhvězdy, proč je Arcturus narudlý a Sirius bělavý.
  • Fyzikální vzdělání výhodou. Protože ty otázky, co kolikrát dostávám, by zamotaly hlavu i Hawkingovi.
  • Časová flexibilita a vlastní auto.
  • Lokalita: kdekoliv v ČR. Ideálně Šumava, Jizerky, Beskydy, Jeseníky...
  • Vlastní dalekohled není nutný, výbavu ti zajistím.
Pokud máš zájem, pošli mi něco jako životopis na email michal@hvezdar.cz a zašlu ti detailní informace. Jestli znáš někoho, koho by nabídka zaujala, budu vděčný za sdílení.

S pozdravem a přáním jasné noci
Hvězdář Michal
MilAN
Věk: 77

Re: Hledám Hvězdáře na přivýdělek

Příspěvek od MilAN »

To je ale inzerát na práci. Ty si tím řešíš svoje podnikání. Myslím, že už jsi mimo právní hranice tohoto fóra.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

To je otázka, již dříve se tu nabídky zaměstnání objevovaly a myslím, že nikomu nevadily. Jen bych to možná umístil do poptávkové části bazaru.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Nabídky hvězdáren ano, ale tohle (tak jak je inzerováno) je soukromé-
Ale to je na adminostrátorovi fóra.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Jako záměr to považuji za kapitální békovinu a proto předem hlásím, že se mnou nelze počítat :-).
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

MilANe, já ten rozdíl pochopitelně vidím, ale je to takový problém, že je účelem komerční činnost soukromého subjektu, oproti pokusu o komerční činnost instituce zřizované státem/městem? Uznejte, že pověsit tuto nabídku na nástěnku Ú.P. by asi k velkému úspěchu nevedlo... Jinak souhlasím, toto si budou muset rozhodnout administrátoři.

Homere, on se tím zřejmě živí (vizte: https://www.hvezdar.cz ), takže zase taková "békovina" to možná nebude. Ale naprosto chápu, že se nehodláte hlásit, též na tuto nabídku nebudu reagovat.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Homer

Příspěvek od Homer »

K mému odsudku mne vedla jednoduchá úvaha o ekonomice takového projektu a jeho udržitelnosti v čase, navíc v konkurenci existujících hvězdáren. Z tohoto pohledu to mám za békovinu. Nehledě k tomu, že jedna věc je dělat si koníček sám pro sebe a zcela podle sebe a druhá věnovat se návštěvníkům jako najatý demonstrátor. To není moje představa o amatérské astronomii. A rovněž tak ne představa o formě přivýdělku.
Můj záměr to není, je mi to lhostejné, jen jsem se nad tím s dovolením zamyslel.
Tharos

Příspěvek od Tharos »

V textu stojí: „Potkáš se s klienty, kteří za tebou dojedou vlastním vozem,“ k čemuž si dovolím jistou dobře míněnou poznámku v kontextu rovněž zmíněné Šumavy.

Bude náročné vymyslet, kde taková pozorování pořádat, protože v NP Šumava lze parkovat pouze v obcích, anebo na vyhrazených odstavných místech. Viz návštěvní řád. Problém obcí je v tom, že typicky provozují VO, a problém odstavných míst – tj. sítě parkovišť „zaparkuj a jdi dál“ – je v tom, že na nich lze parkovat pouze v době od 6:00 do 21:00 večer. V zimě je tma brzy, ale v jiných ročních obdobích je na Šumavě formálně vzato skutečně problém v noci auto někde zaparkovat. A když si představím organizovanou skupinu lidí, kteří v noci přijedou auty za nějakou komerční aktivitou… Osobně bych si tohle netroufl pořádat bez nějakého výslovného souhlasu správy NP.

Opakuji, že to myslím čistě jen jako dobře míněnou poznámku, nikoliv jako nějakou snahu kohokoliv od jakékoliv popularizaci astronomie odrazovat.
majklstajpl

Tharos: díky za připomínku, pracuju na tom :)

MilAN uf, právní hranice fóra? Až tak? No u pravidel je to zjevně šedá zóna, když dle bodu 8. sem komerční aktivita nepatří. Na druhou stranu nic zde neprodávám. Tak tedy ať jest smazáno, co se má smazat.

Stanislavxyz díky :)

Homer: děkuju za užitečný příspěvek do diskuse :)
Homer

Příspěvek od Homer »

Majklstajpl:
Není zač - tak ať Vám ty smajlíky vydrží i v zamýšleném podnikání :-).
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Dle mého názoru to pravidla neporušuje. Třeba bude mít jiný moderátor jiný názor.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Yarkho
Věk: 44

Příspěvek od Yarkho »

Inzerát má hodne požiadaviek (vrátane flexibility) a žiadnu číslovku.
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Nejen na Sumave, ale i v Beskydech je problem s mistem kde zaparkovatvat vice aut. Jizerky, Orlicke a kdekoli jinde "ve tme" to bude obdobny problem.

@majklstajpl: jakym prumerem delas pozorovani pro verejnost a jedna se o montaz co ma motor aspon v Ra ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Asi jsem blbej, ale tyhle pozorování dělám zadarmo a na táborech, nebo akcích se spokojím s pocitem, že jsem lidem na chvíli otevřel oči a odtrhnul je od debilniho telefonu, obzvlášť u těch mladých je to mor (stejně za okulár strkají placatý nesmysl).

Ať se daří! Člověk se musí umět prodat...

Martin
Lectorem iustus...
majklstajpl

Cztwerec: to je dobře! Taky dělám řadu pozorování zdarma. Pro veřejnost, tábory, školy, dětské domovy... Nicméně jen zadarmo dělat věci nemůžeme, protože z kdovíjakýho důvodu v Lidlu chtějí za jídlo peníze a nespokojí se s pocitem, že mě nasytili :)

U mladých zaujme Seestar, protože se dá čučet do telefonu. Když je vidět Měsíc nebo nějaká planeta, vyberu dobrovolníka s telefonem (ne iPhone), tomu dáme telefon na adaptér a uděláme jednu společnou fotku, kterou si pak naposílají mezi sebou. Dá se i ukázat, jak různé parametry ovlivňují výsledné foto.

Ale taky jsou děti, před kterýma se můžu rozčtvrtit, a absolutně nehnou brvou :D

Homer: s ohledem na to, že mě to už pár let živí, se mě ti smajlíci drží.

Yarkho: číslovky zasílám zájemcům, kteří mě osloví, včetně všech dalších detailů.

biker.fm: momentálně beru dobsona 250/1200 na poncetce. Výkon dostačující a poncetka má skvělou flexibilitu, kterou u plně motorizovaných dalekohledů prostě necítím. Jinak na větší akce beru ještě Nexstar 6SE, Mak 127 a refrák 102/500 na AZ-GTi, občas Seestar. Na příští rok už chystám dobsona 400.

hades: díky.
Odpovědět