Tu je odkaz na ďalšiu, ktorá sa rozpadá, C/2025 K1 (ATLAS): New image of 'other comet ATLAS' reveals it's breaking apart ......Každopádně je to druhá kometa, kterou vidím se rozpadat. První byla Shoemaker-Levy 9
Doporučuji odkaz
Re: Doporučuji odkaz
Tá správa sa odkazuje na analýzu snímkov z 9.11.2025.https://www.techzpravy.cz/3i-atlas-kome ... =266000741
Horko? Slapové síly? A nebo kombinace obojího? ...
Pravdepodobne k tomuto vyšla správa na Astronomers Telegram: 3I/ATLAS Still Single, na konci telegramu je aj odkaz na pdf súbor so snímkami kométy z Nordic Optical Telescope on UT 2025 November 11
- vicky79
- Věk: 45
- Kontaktovat uživatele:
Ještě k této kometě: Další ,,záhada" vysvětlena.
https://insmart.cz/kometa-3i-atlas-negr ... =266079671
https://insmart.cz/kometa-3i-atlas-negr ... =266079671
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Jako definitivní vysvětlení bych to ještě nebral - uvádí, že práce zatím neprošla recenzním řízením, ale věřím tomu, že finální vysvětlení bude tohle nebo něco velmi podobného.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Pro ty, co ještě nezaznamenali:
Ikarův pád:
Podle mně = fotografie roku 2025.
Ikarův pád:
Podle mně = fotografie roku 2025.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
A ještě přidávám další foto brilantní úlovek, který mě zaujal - Přelet ISS přes zatmění slunce 2017 (USA):
Ve videu mě zničila hláška - ...,,totálně jsem to viděl"
Ve videu mě zničila hláška - ...,,totálně jsem to viděl"
Ako sa vyrába sklo pre optické prístroje (OHARA Inc.): How’s glass that controls light made? Behind optical & special glass production!
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Hezké video. Kdysi, když nebyla v zimě práce ve stavebnictví, tak jsem dělal brigády ve sklárně. Do toho kmene (směs) se opravdu musí přidávat i nějaké procento střepů. Ten kmen se tím obohatí o sklo, které už pamatuje to tavení a tuhnutí, a výsledné sklo je pak díky tomu méně náchylné k lomům a prasklinám. Je v tom zakódovaná složitá fyzika a chemie.
A pamatuji si, že když nám praskaly tabule a nepomáhalo laborování s teplotami ani s poměry kmene (sádrovec, kazivec, vápenec, písky apod.), tak se lilo „do mrtva“ a vyrobené tabule se zase střepovaly a dávaly zpět do vany (pece).
Samotné vychlazování je také věda. Lilo se na stůl rozpálený na cca 300 °C, pod kterým jely nonstop hořáky. Do minuty musela tabule rychle do první vychlazovací pece – „žehlička“ (900 °C). Pak se každé 2 minuty tabule posouvaly o další pozici ve štrekovně (další vychlazovací pec). Když se nedodržely doslova sekundové časy, už to praskalo.
Celý proces vychlazování z 1300 °C na 50 °C musel trvat alespoň 50 minut.
U té optiky to musí být mnohem složitější věda.
A pamatuji si, že když nám praskaly tabule a nepomáhalo laborování s teplotami ani s poměry kmene (sádrovec, kazivec, vápenec, písky apod.), tak se lilo „do mrtva“ a vyrobené tabule se zase střepovaly a dávaly zpět do vany (pece).
Samotné vychlazování je také věda. Lilo se na stůl rozpálený na cca 300 °C, pod kterým jely nonstop hořáky. Do minuty musela tabule rychle do první vychlazovací pece – „žehlička“ (900 °C). Pak se každé 2 minuty tabule posouvaly o další pozici ve štrekovně (další vychlazovací pec). Když se nedodržely doslova sekundové časy, už to praskalo.
Celý proces vychlazování z 1300 °C na 50 °C musel trvat alespoň 50 minut.
U té optiky to musí být mnohem složitější věda.
- SIRIUS_758
Petr Horálek mocně zamakal...
https://progresy.physics.cz/2025/11/23/ukazy-2026/
úkazy na příští rok.
https://progresy.physics.cz/2025/11/23/ukazy-2026/
úkazy na příští rok.
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Příjemnou zábavu, jen doporučím před zhlédnutím něco na uklidnění.
No, ona ta "správná" odpověď na druhou otázku ve skutečnosti až tak správná není...
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
- SIRIUS_758
Já jsem si sám zkoušel rozdíl mezi starou a novou 9mm. A když si vezmu nárůst velikosti, hmotnosti a ceny, tak děkuji, nechci. To si raději trošku zabojuji s tou pupilou..
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis