Viděl jsem neidentifikovaný úkaz na obloze (UFO)

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Re: Viděl jsem neidentifikovaný úkaz na obloze (UFO)

Příspěvek od MaG »

Ahoj. Ano taky mě zaujalo, že na 4 min animaci není patrný pohyb, zatímco v průběhu minut ale ano. Naštěstí se ozvali kolegové z Ondřejova, jak jsem doufal a poslali perfektní animaci z Frýdlantu, kde je vidět, že se to nehýbe v rámci desítek minut.

Přikláním se nyní k tomu, že šlo o nějaký velmi vzácný jev halových sloupů diskrétně krátkých a oddělených od zdroje dole a že pohyb k východu je dán velmi pomalým postupem oblačnosti výše v atmosféře než rychleji plující vrstva vysoké oblačnosti. Ta vyšší vrstva se sunula pomaleji ale způsobila, že se postupně jevy tvořily i nad dalšími velmi vzdálenými zdroji světla, městy v Polsku. Zkusím podle hvězd dohledat případné možné zdroje.

Škoda, zase to nelétalo a zase to není neidentifikovatelné, ale musím říct, že podobné UFO jsem ještě neviděl :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
juh

Příspěvek od juh »

Podľa medializovaných správ sa UFO obvykle hýbe rýchlejšie a nepravidelne mení smer :D
Možno by to ešte vysvetľovalo, že sa menila výška vrstvy (vypadávanie zrážok, tvar oblačnosti virga), v ktorej vznikali halové stĺpy a výsledok mohla byť zmena perspektívy, kam sa premietali na oblohe tieto stĺpy.
Naposledy upravil(a) juh dne 14. 11. 2025, 13:03, celkem upraveno 1 x.
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

MaG píše: 14. 11. 2025, 11:54 ...a zase to není neidentifikovatelné...
Hnidopišská poznámka: to "U" znamená undentified, ne unidentfiable. :-)
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Odpovědět