Polární záře
Re: Polární záře
4:15 zo Slovenska mobilom
Planéty: SW 300/1500 Dobson (clona na 290 mm), eq plošina (ovládaná cez AstroEQ), Celestron 3x barlow, ZWO ADC, ASI585MC
DSO: HEQ5 PRO, ZWO ASI2600MC/ Canon 6D, ASIAIR plus, Askar SQA85
Tak ďaleko sa mi v tej rannej hmle nechcelo, je to z Havrana ale po pol hodine ma aj tam hmla vyhnala.
Planéty: SW 300/1500 Dobson (clona na 290 mm), eq plošina (ovládaná cez AstroEQ), Celestron 3x barlow, ZWO ADC, ASI585MC
Pre predstavu, čo sa v dnešnej druhej polke noci dialo (z 11. / 12. 11. 2025), dávam odkaz na jednu maďarskú stránku s videami (v dnešnej dobe automatických translátorov by maďarčina nemusela byť problémom a videá sa dajú spustiť intuitívne): 3 hodiny tancujúca úžasná polárna žiara ...
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Upozornění ze spaceweatherlive jsem si dal hodně nahlas, takže mne to (až?) ve tři vzbudilo… Zkusil jsem něco z kopule hvězdárny v J. Hradci, jestli má cenu jet za město (sever máme akorát přes celé město). Něco tam bylo, takže jsem byl škrábat namrzlé auto a vyrazil na sever za JH. Mrzl někdy od půl čtvrté do půl šesté (mezitím dorazila ještě jedna kolegyně - ta jediná reagovala na mé burcování v naší skupině na SS (sociální síti)
. Stálo to za to i přes mlhu!
Je možné, že to bolo kvôli tomu, že keď oblak plazmy dorazil k Zemi, tak sa takmer hodinu nič nedialo. Keď sa u nás začala objavovať polárna žiara, Kp index mal len hodnotu 3 a takto to zostalo zhruba pol hodinu. Okolo tretej ráno zmenili Kp index na 6 a asi až vtedy aktivovali upozornenie.Upozornění ze spaceweatherlive jsem si dal hodně nahlas, takže mne to (až?) ve tři vzbudilo…
Zbyšku, jak byla vidět okem?
Já ji zkoušel v průběhu noci několikrát, i když hlásili KP6, a z Třebíče jsem neviděl nic.
Já ji zkoušel v průběhu noci několikrát, i když hlásili KP6, a z Třebíče jsem neviděl nic.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Z Nameste krasne viditelna , resp nad zamkem. Dole byla mlha .....Ocima krasne i naznaky zavoju menilo se to strasne rychle . Na fotkach z telefonu pekna.Ale zelena slozka nebyla videt .Chytl jsem ji cca 4:30 ....podle kamer v Madarsku to bylo asi maximum co tu noc bylo.
TZK 10x80 ČSSR , D.F 10X80 ( CZ ) , TZK SSSR , SW 102/500, Di-6 , Meopta 6x30 , Berkut 15x50 , AST vz.53, Somet 25x100, Docter 8x30 , Bino home made 150mm , Zeiss 10x50W , Zeiss 7x50 , TS 30x100 ED , PNB 15x110
Tak to jsem asi musel mít obrovskou smůlu, neviděl jsem opravdu ani náznak...no nic, tak příště snad pořídím lépe 
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4