Vyčištění optiky ED 70/400 mm
Vyčištění optiky ED 70/400 mm
Zdravím všechny, mám doma můj starý věrný čočkový ED dalekohled. Bohužel již vyžaduje po těch letech generální údržbu. Na vnější straně optiky byl silný nános prachu atd to se mi povedlo jemným čištěním odstranit. Bohužel uvnitř dalekohledu přímo na čočkách jsou velké nánosy prachu plus se mi zdá, že jak se dalekohled někdy zarosil je tam nějaká lehká plíseň. Na fotkách už to po zpracování zanechává nepěkné artefakty. Na takové generální rozebrání a jemné čištění uvnitř už si netroufám. Nenašla by se tu nějaká hodná duše, která by se toho ujala ? Samozřejmě čištění proplatím + dalekohled dovezu a poté i vyzvednu. Děkuji předem.
PS: omlouvám se za trochu netradiční dotaz, ale moc nevím kam se obrátit.
PS: omlouvám se za trochu netradiční dotaz, ale moc nevím kam se obrátit.
Re: Vyčištění optiky ED 70/400 mm
Případně budu rád i za rady jak rozebrat a vyčistit. Jedná se o tento dalekohled akorát v černém provedení.
https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... _tsed70f6/
https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... _tsed70f6/
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Docela by mě to taky zajímalo.
Předem se omlouvám za počasí, když vytáhnu dalekohled, je hezký jen první den a pak prší týden. Teď jsem nevím proč viděl v předpovědi, že bude jasno v neděli večer... Takže mám ve vlhkosti co dělat to stáhnout z montáže pryč. A plísně v objektivu, velké vlhkosti se bojím také.
Ale obávám se, že ať dublet, nebo triplet, je pokud je vzduchový tak je mezi členy lepený? Asi bych se bál toho to nějak neodborně rozebírat.
Předem se omlouvám za počasí, když vytáhnu dalekohled, je hezký jen první den a pak prší týden. Teď jsem nevím proč viděl v předpovědi, že bude jasno v neděli večer... Takže mám ve vlhkosti co dělat to stáhnout z montáže pryč. A plísně v objektivu, velké vlhkosti se bojím také.
Ale obávám se, že ať dublet, nebo triplet, je pokud je vzduchový tak je mezi členy lepený? Asi bych se bál toho to nějak neodborně rozebírat.
Lectorem iustus...
- Stanislavxyz
Nejsem žádný "profi-opravář" teleskopů, ale pár už jsem jich rozebral a většinu i složil. Teno konkrétní ne, ale bývá to podobné. Naposledy jsem měl kompletně rozebraný objektiv na svém "malokuku" ED 70/420, právě také kvůli prachu a jakémusi filmu z vnitřní strany.
Jasně, do rozebírání olejového kvadrupletu za sto tisíc bych se příliš nehrnul, ale u těch levnějších kousků bych se nebál.
Normálně to zepředu rozebrat- pod šroubovací krytkou (s nápisy o parametrech objektivu), je objímka s drážkami/otvory pro povolování/utahování. (Není špatné a ani moc pracné, zhotovit si klíč. Asi by to šlo i plochým šroubovákem, či jiným vhodným nástrojem, ale je lépe zabírat v obou drážkách/otvorech a nehrozí sklouznutí nástroje a zjištění, že AR vrstvy nejsou tak tvrdé, jak se někdy říká... ) Ta buď jistí celou objektivovou "buňku", nebo rovnou čočky. Při vyjímání čoček je třeba opatrnosti, samozřejmě kvůli riziku poškození, ale i pohnutí/pootočení dílů proti sobě, případně otočení některého optického členu, nebo podložky. Je dobré si na bok čoček a podložek udělat lihovkou značku ("V"), podle které to pak zase složím. To pootočení nemusí nutně vadit, ale já bych s tím zbytečně moc nelaboroval. Na kusech co jsem měl v ruce, lepené nic nebylo -pěkně nasucho poskládané.
A ne, nebudu to dělat. Momentálně mám hromadu jiné práce a nefunkční "čistou dílnu". I na své technice provádím pouze nejnutnější údržbu, či opravy. Vše ostatní musí počkat až na nové prostory v rámci nové dílny.
Jasně, do rozebírání olejového kvadrupletu za sto tisíc bych se příliš nehrnul, ale u těch levnějších kousků bych se nebál.
Normálně to zepředu rozebrat- pod šroubovací krytkou (s nápisy o parametrech objektivu), je objímka s drážkami/otvory pro povolování/utahování. (Není špatné a ani moc pracné, zhotovit si klíč. Asi by to šlo i plochým šroubovákem, či jiným vhodným nástrojem, ale je lépe zabírat v obou drážkách/otvorech a nehrozí sklouznutí nástroje a zjištění, že AR vrstvy nejsou tak tvrdé, jak se někdy říká... ) Ta buď jistí celou objektivovou "buňku", nebo rovnou čočky. Při vyjímání čoček je třeba opatrnosti, samozřejmě kvůli riziku poškození, ale i pohnutí/pootočení dílů proti sobě, případně otočení některého optického členu, nebo podložky. Je dobré si na bok čoček a podložek udělat lihovkou značku ("V"), podle které to pak zase složím. To pootočení nemusí nutně vadit, ale já bych s tím zbytečně moc nelaboroval. Na kusech co jsem měl v ruce, lepené nic nebylo -pěkně nasucho poskládané.
A ne, nebudu to dělat. Momentálně mám hromadu jiné práce a nefunkční "čistou dílnu". I na své technice provádím pouze nejnutnější údržbu, či opravy. Vše ostatní musí počkat až na nové prostory v rámci nové dílny.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Počkej moment, čištění na zadním členu je OK, ale mezi členy je to o označení polohy mezi nimi, dodržení diatancni vzdálenosti a rozlepeni ( to je minimalne na hranách) to opravdu není jednoduchá záležitost. Vše ostatní je OK. Nebo jsem něco přehlédl?
Tohle fakt není triviální záležitost ať už se jedná o jakýkoliv objektiv o více členech... Rozjebat se to dá raz dva.
Tohle fakt není triviální záležitost ať už se jedná o jakýkoliv objektiv o více členech... Rozjebat se to dá raz dva.
Lectorem iustus...
- Stanislavxyz
Však jsem svůj příspěvek uvedl slovy "nejsem žádný profesionál". Možná jsem to měl napsat ještě jasněji- nikoho nenabádám, aby doma rozebíral objektivy, pokud se na to necítí, nebo se mu zdá, že by mohl nastat nějaký problém. Popsal jsem svou zkušenost. To "ED-čko" 70/420 jsem rozebrat musel, povlak byl všude a kupoval jsem ho na koukání, ne na výstavku... A rozebíral jsem ho nedávno (pár měsícu nazpět), tedy to mám ve velmi živé paměti. Po odšroubování krytky a objímky "vypadly" čočky dubletu i s distančním kroužkem ven. Po očištění jsem je vrátil zpět jak byly. Test na hvězdu OK, vady objektivu se zdají stejné, jako před zásahem. Nic nebylo lepené, dilataci řeší jedna vymezovací podložka. Podle měření všude stejně silná, ale pro jistotu jsem ji vrátil do původní polohy (podle značky, co jsem si udělal).
Kvůli přidání clon, nebo černění se také musí často objektiv vyjmout, někdy je v objektivové objímce, pak se nemusí rozebírat, ale u těch menších a levnějších přístrojů to často bývá jen tak. Nebo všichni cpete sametku do tubusu ze strany okuláru? A když je tubus úzký a dlouhý?
Leč nečiním si "patent na rozum", pokud má někdo jiné zkušenosti, ať je napíše- rád se přiučím (myšleno zcela bez ironie).
Kvůli přidání clon, nebo černění se také musí často objektiv vyjmout, někdy je v objektivové objímce, pak se nemusí rozebírat, ale u těch menších a levnějších přístrojů to často bývá jen tak. Nebo všichni cpete sametku do tubusu ze strany okuláru? A když je tubus úzký a dlouhý?
Leč nečiním si "patent na rozum", pokud má někdo jiné zkušenosti, ať je napíše- rád se přiučím (myšleno zcela bez ironie).
Cztwerec : Proč pořád cpeš lepidlo do vzduchových dubletů?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Já ho tam necpu, pravdou je, že nevím jestli je v ED...
Ale rozebíral jsem několik achromatických dubletů (Celestron, SW a Omegon) a tam to lepení po stranách prostě bylo. A to nebylo nic na Stanislava, nebo někoho jiného. Ale já bych se do toho jednoduše nepouštěl.
Patent na pravdu opravdu nemám. Šup do toho, rozebrat ale pak nebrečet... Sám jsem zvědav co se tam objeví.
Ale rozebíral jsem několik achromatických dubletů (Celestron, SW a Omegon) a tam to lepení po stranách prostě bylo. A to nebylo nic na Stanislava, nebo někoho jiného. Ale já bych se do toho jednoduše nepouštěl.
Patent na pravdu opravdu nemám. Šup do toho, rozebrat ale pak nebrečet... Sám jsem zvědav co se tam objeví.
Lectorem iustus...
- Stanislavxyz
Cztwerec: To je zajímavé, pamatuji si totiž jeden objektiv od Bresseru (90/900, nebo tak něco) a také jsem si tam tehdy lepidla nevšimnul. SW jsem buď nerozebíral, nebo si na to už nevzpomínám, nicméně leží mi někde doma jeden 100/500, tak kdybych se nudil, mohl bych se pro zajímavost podívat, jak to má. Ale nezaručuji nic- nemám aktuálně na takové věci příliš času...
P.S.: Mě se Vaše příspěvky nikterak nedotkly, ani mě nenapadlo je takto vnímat. Normálně diskutujeme. Váš názor nabádá k obezřetnosti, což je úplně v pořádku. Můj postoj je čistě pragmatický- dalekohled je nyní problematicky použitelný (možná bude brzo zcela nepoužitelný), "hodná duše", která by dalekohled odborně vyčistila se evidentně nehlásí, takže situace je taková, že to může zkusit sám a buď uspěje, nebo bude (dál) hledat opraváře dalekohledů. Ne že by neměl co ztratit, ale snad mi rozumíte.
P.S.: Mě se Vaše příspěvky nikterak nedotkly, ani mě nenapadlo je takto vnímat. Normálně diskutujeme. Váš názor nabádá k obezřetnosti, což je úplně v pořádku. Můj postoj je čistě pragmatický- dalekohled je nyní problematicky použitelný (možná bude brzo zcela nepoužitelný), "hodná duše", která by dalekohled odborně vyčistila se evidentně nehlásí, takže situace je taková, že to může zkusit sám a buď uspěje, nebo bude (dál) hledat opraváře dalekohledů. Ne že by neměl co ztratit, ale snad mi rozumíte.