Zdravím Tě Martine,
děkuji za komentář, který mne a určitě i Honzu potěšil. Jak píšeš, je to dnes čím dál větší problém odolat tomu pokušení z nových nástrojů a neutrhnout se ze řetězu..mnohokrát s tím taky bojuji. Snažil jsem se tady ukočírovat hlavně tu silnou emisi vodíku tak, aby tam zůstal ten více typický RGB barevný nádech a zvýraznit to pěkné okolí. S hvězdami byl tady boj, protože je zde opravdu husté hvězdné pole tak jsem je musel mírně ,,krotit,, .Toto je jen výřez, protože otočení kamery vychází Honzovi v tomto případě přesně na výšku tak mi přišlo lepší to prezentovat takto. Tím pádem jsem efektivně ořezal prakticky 1/2 obrázku, ale zase myslím, že to tomu moc neuškodilo jelikož nahoře a dole toho tolik zajímavého nebylo. Nicméně až bude chvilka a správná nálada tak zkusím zpracovat i to celé FF pole.
Ještě jsem zapomněl vložit odkaz na Astrobin, kde jsou technické detaily:
https://astrob.in/0bg3u3/J/
David
Mlhovina IC 1848 - duše
Re: Mlhovina IC 1848 - duše
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, Pegasus Falcon Rotator v2, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
Ahojte, po 8. mesiacoch riesenia problemov s technikou som sa konecne dostal aj k foteniu.
Technikalie:
Teleskop Askar SQA106
Kamera ASI2600MC Duo
Montaz HEQ5 Pro
Data su zatial:
357x300sec RGB
140x300sec s Optolong L-Ultimate z ktoreho som viacmenej dostal len H-alfu, kedze som to fotil okolo splnu.
Spracovane len v pixinsight.
S pixinsight som uplny zaciatocnik a uz chapem, ze ma caka este dlha cesta, rad by som dosiahol farebne prevedenie ako ma David na fotke predomnou plus podobne hviezdy. Moje hviezdy mi pridu potlacene aj ked myslim, ze som ich stretchol pomerne dost a ak by som to stretchoval viac tak budem mat len biele bodky. A s farebnostou som celkom bojoval, ale proste nemam tam dost modrej aby bolo to jadro do fialova.
Tento tyzden sa chystam dofotit este par hodin s L-ultimate, kedze mam mat jasno a kvoli mesiacu uz nema zmysel fotit nieco bez filtra.
Budem naozaj rad za podnety co sa da zlepsit ci uz technicky s fotenim, alebo s posprocessom. Neviem ani sam odhadnut, ci som to vytahal prilis, alebo malo, alebo akurat pri stretchnuti, ale prislo mi to, ze ak by som to vytiahol viac uz by mi tam vyslo vela sumu. Snazil som sa to neprehanat s odsumovanim, ale posudte sami.
Technikalie:
Teleskop Askar SQA106
Kamera ASI2600MC Duo
Montaz HEQ5 Pro
Data su zatial:
357x300sec RGB
140x300sec s Optolong L-Ultimate z ktoreho som viacmenej dostal len H-alfu, kedze som to fotil okolo splnu.
Spracovane len v pixinsight.
S pixinsight som uplny zaciatocnik a uz chapem, ze ma caka este dlha cesta, rad by som dosiahol farebne prevedenie ako ma David na fotke predomnou plus podobne hviezdy. Moje hviezdy mi pridu potlacene aj ked myslim, ze som ich stretchol pomerne dost a ak by som to stretchoval viac tak budem mat len biele bodky. A s farebnostou som celkom bojoval, ale proste nemam tam dost modrej aby bolo to jadro do fialova.
Tento tyzden sa chystam dofotit este par hodin s L-ultimate, kedze mam mat jasno a kvoli mesiacu uz nema zmysel fotit nieco bez filtra.
Budem naozaj rad za podnety co sa da zlepsit ci uz technicky s fotenim, alebo s posprocessom. Neviem ani sam odhadnut, ci som to vytahal prilis, alebo malo, alebo akurat pri stretchnuti, ale prislo mi to, ze ak by som to vytiahol viac uz by mi tam vyslo vela sumu. Snazil som sa to neprehanat s odsumovanim, ale posudte sami.
- Přílohy
-
- Soul_357F_v2g.jpg (2.44 MiB) Zobrazeno 418 x
Urobil som z toho este jednu menej cervenu verziu s vyraznejsimi hviezdami, kazdopadne sa mi to stale nedari dat do farebnosti ako mal David.
- Přílohy
-
- Soul_RGB357v2.jpg (2.72 MiB) Zobrazeno 347 x
Truchu mě překvapuje, že na tak jasný objekt obětuješ tolik expozičního času. Myslím, že už od polovičky toho času tam bude tak minimální přínos, že ho nikdo ani nepostřehne. Kolik času bys pak chtěl věnovat na opravdu slabší nebo slabý objekt ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tolko, kolko bude treba.
Tak som urobil este jednu verziu, teraz uz s finalnymi datami
Zastavil som to na
357* 300s RGB
224*300s + 55*600s L-Ultimate tj Ha a O3 (aj ked fotene okolo splnov, takze O3 tam moc nebolo)
Stale som mierne nespokojny s farebnostou, ale na ten spravny mix asi dojdem az casom, ked sa zlepsim v postprocese, napr tu by som chcel mierne zostudenit pozadie, lebo mi pride farebne do cervena/ruzova.
Zastavil som to na
357* 300s RGB
224*300s + 55*600s L-Ultimate tj Ha a O3 (aj ked fotene okolo splnov, takze O3 tam moc nebolo)
Stale som mierne nespokojny s farebnostou, ale na ten spravny mix asi dojdem az casom, ked sa zlepsim v postprocese, napr tu by som chcel mierne zostudenit pozadie, lebo mi pride farebne do cervena/ruzova.
Soul nebula terror pokracuje, za mna snd posledne spracovanie, tu som celkom spokojny s farebnostou aj podanim hviezd. Snad som to moc neprepalil so saturaciou alebo prilis agresivnym stretchom.