Polární hledáček - orientace

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
P3Kr4

Polární hledáček - orientace

Příspěvek od P3Kr4 »

Ahoj, téma snad správně do montáží.
Před nedávnem jsem vybalil HEQ5. Dneska jsem se jal zkoumat Polární hledáček. Ten vycentrovat pomocí šroubků a točení RA umim.
Co mě překvapilo byla pozice "os" uvnitř hledáčku - viz obrázek.

Předpokládal jsem, že pokud mám dalekohled tak, že mi míří k Polárce, bude osa "0" směřovat "přímo" nahoru a né takhle na šikmo.
Je to správně, nebo musím nějak Polární hledáček ještě poštelovat?
Dík za info.
PS: Předpokládám že investice do okuláru 90° pro hledáček je nutností protože se hroutit pod montáží je fakt peklo :evil:
mike
Věk: 51

Re: Polární hledáček - orientace

Příspěvek od mike »

Orientace os má smysl jen v případě, že podle stupnice odměřujete hodinový úhel Polárky, který vám sdělí navigace (nebo nějaká aplikace). Jinak je to jedn o a záleží jen na tom, aby Polárka byla ve správné vzdálenosti od středu a správným směrem od něj. Já to třeba dělám tak, že si potřebným směrem natočím některou ze čtyř poloos (vizuálním porovnáním se směrem Polárka - Kochab na obloze) a pak dostrkám Polárku na její průsečík s příslušnou kružnicí.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

P3Kr4 píše: 24. 10. 2025, 21:43 Předpokládal jsem, že pokud mám dalekohled tak, že mi míří k Polárce, bude osa "0" směřovat "přímo" nahoru a né takhle na šikmo.
Je to správně, nebo musím nějak Polární hledáček ještě poštelovat?
Už jsme se toho ale jednou dotkli ve spojhitosti s RA stupnicí. Tohle s tím přímo souvisí.
Pokud se využívaly ty stupnice a ta celá výpočetní soustrava na polárním hledáčku, tak byla nutnopst před celou tou výpočetní manipulací nastevit zde kříž do správné polohy. Ale už posledních minimálně 15 roků se nepoužívá tahle mechanická výpočetní pomůcka,která nahrazovala matematický výpočet hodinového úhlu Polárky. Navíc se dnek k ustavení montáže nepoužívá ani hodnota hodinového úhlu Polárky, ale vypočtená hodnota ( buď v ručce montáže, nebo z nějaké apky nebo z PC planetária), která se nazývá buď "clockl" nebo "Polar position" . A je to poloha Polárky na tom vnitřním kruhu, který si představíme jako ciferník hodin (12ti hodinový, s 0/12 nahoře) a Polárku umístíme do pozice ,která odpovídá vypočtené hodnotě (v hodinách,ev. i minutách). Ten odhad polohy je dostatečný i pro ustavení pro focení dlouhých expozic.
P.S. 90°okulár ( resp.90°nástavný okulár) používá minimum uživatelů . Nastavení na Polárku je otázkou desítek sec , ne déle
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
P3Kr4

Příspěvek od P3Kr4 »

Děkuji všem za komentáře.
Odpovědět