HEQ-5 stupnice na RA ose nelze zaaretovat

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
P3Kr4

HEQ-5 stupnice na RA ose nelze zaaretovat

Příspěvek od P3Kr4 »

Ahoj, mám novej HEQ-5.
Povolim šroubek na RA ose, nastavim stupnici na nulu, utáhnu šroubek, pootočim montáží a stupnice stojí, nebo se pohne s námahou pouze o kousek.
Jsem blbej já nebo je něco špatně na stupnici/šroubku/aretaci stupnice?
Když odšroubuju šroubek, vidim zelený kroužek stupnice (viz obrázek). Je to tak v pohodě?Obr

Děkuji za pomoc, Petr
MilAN
Věk: 76

Re: HEQ-5 stupnice na RA ose nelze zaaretovat

Příspěvek od MilAN »

No,když šroubkem zaaretuješ stupnici , tak se přeci točit nebude.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
P3Kr4

Příspěvek od P3Kr4 »

Takže pokud šroubek utahnu, Stupnice by měla zůstat na místě i když otáčím montáží? A když ho povolim, tak by měla následovat otáčení montáže?
Já tam právě nevidim ten stupeň - natočit zaaretovat.
Na DE ose šroubky povolim, natočim stupnici a šroubky utahnu.
P3Kr4

Příspěvek od P3Kr4 »

Jo jasně, už Ti rozumim....
Takže: Povolemný šroubej dvě funkce - nastavení i otáčení osy s montáží. Utažený - nevim proč tam tato funkce je :)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Ta funce tam je proto, že se proti té stupnici otáčejí ty spodní s polárním hledáčkem. a je skoro zbytečné tuhle funcionalitu studovat, protože k nastavení polárního hledáčku se dnes tyhle mechanické výpočetní pomůcky nepoužívají. K tomu se při zapnutí dalekohledu objeví v ručce údaj "clock"nebo "Polar position". A pro vše ostatní má montáž funkci GoTo, a k tomu nejsou stupnice potřeba.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
P3Kr4

Příspěvek od P3Kr4 »

OK. Moc díky za info. Jdu dál objevovat. :D
Libcz

Příspěvek od Libcz »

Já tuhle stupnici povolil a nastavil na nulu, když v polárním hledáčku byl kroužek pro Polárku úplně dole. Pak stupnici zaaretoval, aby se otáčela s RA osou a už tak navždy nechal, polární ustavení vždy spočívalo v tom, že jsem si zjistil momentální hodinový úhel Polárky (v CdC na notebooku maje starou verzi ručky) a ten pak na té stupnici nastavil otáčením RA (platila spodní řada). Pak se pomocí šroubů umístila Polárka do kroužku v hledáčku a bylo. Samozřejmě s naloženým dalekohledem, což může být někdy celkem slušná jóga
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

Ta klasická metoda pomocí stupnice má navíc jednu docela nepříjemnou nevýhodu, o které se moc nepíše: při některých polohách Polárky to s dalekohledem na montáži to správně natočit nejde. A když to budu dělat bez něj, hrozí, že až ho tam dám, montáž si trochu "sedne".

Nakonec jsem (u EQ6-R) skončil u toho, že si jednu z polooos záměrného kříže srovnám se směrem Polárka - Kochab na obloze (jedním okem koukám do polárního hledáčku, druhým na oblohu) a pak Polárku dorovnám tam, kde ta poloosa protíná příslušnou kružnici. Nakonec je to možná i lepší přesnost, než s jakou bych v tom polárním hledáčku odhadl svislý směr.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Odpovědět