MHV (Mezní hvězdná velikost)
Re: MHV (Mezní hvězdná velikost)
Zatím je v plánu, ale budeme upřesňovat ráno.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Pan Windy říká, že noc bude jasná!! Tak snad má pravdu
Dobson NiteLite 10" https://telescopes.nitelite.eu/cz/dalekohledy.htm
A asi nejen jasná, ale i vlhká a studená!
Pán Teplo se tu dnes ráno nějak nevyskytuje…
.
Pán Teplo se tu dnes ráno nějak nevyskytuje…
.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Noc se povedla!
Naštěstí nefoukalo, tak se dalo rozumně přežít…
Dlouho jsem neměl rosnici bílou zvenku i zevnitř. Ráno bylo ovšem malebné:
.
Naštěstí nefoukalo, tak se dalo rozumně přežít…
Dlouho jsem neměl rosnici bílou zvenku i zevnitř. Ráno bylo ovšem malebné:
.
Poslední noc se po stránce počasí konečně vydařila, až mi bylo líto, že musím taky jít na chvíli spát, abych mohl řídit domů. Pozorovací podmínky už byly slabší, seeing v první půlce noci dost zoufalý, Saturn ve zv. 248x koukatelný jen chvilkami, lovit stín Dione naprosto bez šance, ale aspoň nějaké proužky vidět byly, z měsíců jen Rhea, Titan a Iapetus. Přechod Calisto už byl vidět pěkně, i když to ze začátku kazila atmosférická disperze. Měsíc je dost tmavý, taže od začátku byl jasně zřetelný, i když vycházel trochu nad jeden z jižních pásů. Dokonce byl až tak tmavý, že měli mnozí, kdo se přišli podívat, podezření, jestli to není stín.
Tma bohužel slabší než poslední dvě jara, nejvíc 21.0 MSA v nejtmavších částech oblohy (a to až od půlnoci). I tak se pár věcí podařilo. U mlhoviny Saturn (NGC7009) byly ve zvětšení 177x cvhílemi vidět i náznaky postranních výběžků, ve 248x už tak hezky nevypadala. Překvapivě dobře rozlišená kulovka M30 v Kozorohovi a taky NGC2158 (malá otevřenka vedle M35) byla vidět jako opravdová hvězdokupa, ne jen mlhavá skvrna. Nejvíc ale potěšila galaxie M33, kde jsem poprvé viděl i náznak ramen a s UHC filtrem dokonce i mlhovinu NGC604 (oboje dodatečně kontrolováno proti mapě).
Končil jsem před čtvrtou (od půlnoci -5°C) a když jsem uklidil okuláry a zrcátko a chystal jsem zaparkovat montáž, zjistil jsem, že už nezaparkuju, protože baterce po devíti hodinách došla trpělivost.
Tma bohužel slabší než poslední dvě jara, nejvíc 21.0 MSA v nejtmavších částech oblohy (a to až od půlnoci). I tak se pár věcí podařilo. U mlhoviny Saturn (NGC7009) byly ve zvětšení 177x cvhílemi vidět i náznaky postranních výběžků, ve 248x už tak hezky nevypadala. Překvapivě dobře rozlišená kulovka M30 v Kozorohovi a taky NGC2158 (malá otevřenka vedle M35) byla vidět jako opravdová hvězdokupa, ne jen mlhavá skvrna. Nejvíc ale potěšila galaxie M33, kde jsem poprvé viděl i náznak ramen a s UHC filtrem dokonce i mlhovinu NGC604 (oboje dodatečně kontrolováno proti mapě).
Končil jsem před čtvrtou (od půlnoci -5°C) a když jsem uklidil okuláry a zrcátko a chystal jsem zaparkovat montáž, zjistil jsem, že už nezaparkuju, protože baterce po devíti hodinách došla trpělivost.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Ty pozorovací podmínky byly zajímavé. Po setmění se zdála průzračnost velmi dobrá, ale postupně se kazila. Před koncem astronomické noci byla obloha až nápadně světlá. Zřejmě to udělala vysoká oblačnost, ale ne klasické “cáry” - podle družice to vypadalo jako drobné jednotlivé kousky.
Když jsem mezi devátou a jedenáctou večerní zkoušel různé objekty, tak to bylo na střídačku - podle toho, kde zrovna bylo zcela čisto a kde zrovna ne. Třeba Stephanův kvintet jsem skoro neviděl, chvilku předtím byl Helix nadstandardní než jsem zvyklý…
A seeing byl tedy mizerný po celou noc, jak už psal Michal.
Když jsem mezi devátou a jedenáctou večerní zkoušel různé objekty, tak to bylo na střídačku - podle toho, kde zrovna bylo zcela čisto a kde zrovna ne. Třeba Stephanův kvintet jsem skoro neviděl, chvilku předtím byl Helix nadstandardní než jsem zvyklý…
A seeing byl tedy mizerný po celou noc, jak už psal Michal.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji pořadatelům za skvělou akci umocněnou domácí kuchyní se skvělými kuchařkami 
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Také děkuji všem pořadatelům i přednášejícím, opět skvělá akce! Sobotní MSA ~21,0 není na toto místo zázrak, bohužel je to zřejmě dáno sluneční aktivitou, protože v srpnu na DsD bylo 21,02, v Německu na HTT ~ 20,95 a přitom běžně v těchto lokalitách bývá 21,3.
Měřil jste někdo v průběhu noci vlhkost a teplotu?
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Co vím od kolegů, teplota se v noci pohybovala na úrovni -4-5°C.
Teploměr ukazoval ve 23 hodin -3,4˚C a vlhkost 98%, což velmi dobře dopovídalo předpovědi Aladina.
Naposledy upravil(a) vogo dne 19. 10. 2025, 17:44, celkem upraveno 1 x.
Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Ráno to vypadlo asi takto 
- Přílohy
-
- PXL_20251019_052713158.jpg (2.8 MiB) Zobrazeno 793 x
-
- PXL_20251019_060643031.jpg (277.11 KiB) Zobrazeno 793 x
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Široké SQM by Roman Hujer nepřelezlo před půlnocí hodnotu 20.
Ne systematicky, ale občas jsem na teploměr kouknul. (Měl jsem ho pod přístřeškem, aby aby hodnoty nebyly zkreslené vyzařováním.) Před sedmou večer začínal kolem 2.3°C, Po deváté už to šlo pod nulu a někdy od půlnoci už to kolísalo mezi -4°C a -5°C (do čtyř, kdy jsem končil). Minimum mi na konci ukazoval -5.6°C. Vlhkost mi tvrdil většinu času "99.9%", ale to to on v noci při pozorování ukazuje skoro pořád, takže to není směroplatný.
To se nedivím. Moje hodnoty (kolem desáté 20.9 MSA, ve 23:40 21.0 MSA a někdy kolem druhé 20.95 MSA) byly měřené "úzkým" SQM-L namířeným do subjektivně tmavších částí oblohy (zenitem většinu času procházela Mléčná dráha). Nad obzorem to bylo světlé všude a řekl bych, že i docela vysoko.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji organizátorům za tradičně výbornou organizaci akce a za velmi zajímavou přednášku prof. Kulhánka.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové