Celestron Origin
Re: Celestron Origin
RASA6 s klasickou chlazenou kamerou bude mít skoro 44% zástin a je otázka, jestli ta korekční deska tu váhu kamery unese bez deformace. RASA8 je mnohem lepší řešení za skoro stejnou cenu.
Já jsem neřešil, co je pro koho výhodnější. Někdo upřednostní menší rozměry, poloviční váhu, použití menší a lehčí a také lacinější kamery. Sanozřejmě s mírně menším dosahem . Navíc RASA 6" obsashuje již v základu měnič filtrů , který u 8" modelu je nutné řešit zvlášť. Větší konstrukční centrální zástin (51% vs., 46%) u DSO fotografie nepostřehneš.
Neznám tlouštku korekční desky u RASA 6", ale pokud 8 mm tlouštka u RASA 8" unese kameru s čipem velikosti APS-C ( i fotoaparát s tímhle čipem), neviděl bych asi problém u RASA 6"s lehčí kamerou s čipem typu 533
Neznám tlouštku korekční desky u RASA 6", ale pokud 8 mm tlouštka u RASA 8" unese kameru s čipem velikosti APS-C ( i fotoaparát s tímhle čipem), neviděl bych asi problém u RASA 6"s lehčí kamerou s čipem typu 533
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
RASA8 je mlhoviňák pro střední velikost. Provozuji jí s ASI183,585,533 i 2600. Všechnom v barvě a vystačím si s jediným filtrem. Zatím mi přijde, že je to nejuniverzálnější Teleskop na DSO. Kompaktní, malá váha a vysoký výkon. Když to srovnám s RASA11, nebo C11+HS, tak je to hračka. RASA6 by se mi líbila, kdyby k ní dělali chlazené kamery menšího průměru, aby byl zástin kolem 30%. Technicky to není problém.
Zástin si nezmenšíš menší kamerou, je dán konstrukční veliklostí korektoru. Takže RASA 6" má zástin 51 %, a RASA 8" 46% . Měnič filtrů určitě užiješ u monokamery. A na DSO samozřejmě chlazenou kameru. Na RASA 6" bez problémů ASI 533, na RASA 8" pak ASI 2600. Nebo od jiných výrobců se steným čipem. Nevím, v čem vidíš problém.
Milane, to je mi jasné, že primárně je zástin daný korektorem, ale když si vezmeš tu konstrukci, tak se tam dá hodně uřetřit. Sklo nezmenšíš, ale to, co ho drží je zbytečně masivní. Pak by měla smysl i menší kamera. Čím vice světla tím lépe a kontrast taky není k zahození.
V tom případě jsi ale asi jediný, kdo chcem fotit DSO a požaduje co nejmenší zorné pole. Protože to je přesně požadavek na menší kameru. Pak ale zjistíš, že za poloviční velikost pole ( =4 x menší plochu vyfocené oblohy), získáš o cca 10% více světla.
Na RASA 8" je optimalizoivané pole 22 mm, použitelné max 32.Na těch 22mm je počítán korektor, pokud bude menší, bude už pole značně vinětovat a deformovat hvězdy v okraji. Opravdu nechápu, co chceš získat. Ušetříš 10% světla a budeš muset udělat 4x tolik snímků, abys vyfotil stejně velkou oblast. Kde jsi něco získal? A prosm tě, neoperuj tady při focení DSO kontrastem-to má zásadní význam u vizuálního pozorování detailů a při vyšším zvětšení.
Na RASA 8" je optimalizoivané pole 22 mm, použitelné max 32.Na těch 22mm je počítán korektor, pokud bude menší, bude už pole značně vinětovat a deformovat hvězdy v okraji. Opravdu nechápu, co chceš získat. Ušetříš 10% světla a budeš muset udělat 4x tolik snímků, abys vyfotil stejně velkou oblast. Kde jsi něco získal? A prosm tě, neoperuj tady při focení DSO kontrastem-to má zásadní význam u vizuálního pozorování detailů a při vyšším zvětšení.
Já ale nemám na mysli menší čip, ale tělo kamery, respektive průměr. Mluvím o tom, že bych zredukoval držáky čoček korektoru na nejmenší možný průměr a tomu pak přizpůsobil průměr kamery. Jinak moje RASA8 vykreslí APSC naprosto bez vady, dokonce o dost lépe než C11 s HyperStar.