Poraďte vhodnou montáž
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Re: Poraďte vhodnou montáž
Kdyz je nekdo lenivy a ceka na #23 tak nebude hledat a ani se ptat AI.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Dobrý den,Psion píše: ↑29. 09. 2025, 07:35 Ptát se na tak základní věci je plýtváním časem lidí. Doporučuji koupit knížku nebo se ptát AI. Když zkopíruješ svůj dotaz a vložíš do AI dostaneš správnou odpověď, např. DSO. Když se zeptáš jaké speciální vybavení má namysli, znovu odpoví. Můžeš se s ní bavit celou noc a mít odpovědi hned. Druhá možnost je vzít knížku a přečíst si vše najednou: https://cam.astrotechnics.eu/AstroForum ... optika.pdf
Odpověď AI:
DSO objekty
DSO je zkratka pro Deep Sky Objects, tedy objekty hlubokého vesmíru. Jedná se o nebeské objekty, které se nacházejí mimo naši Sluneční soustavu a jsou obvykle velmi vzdálené. Patří mezi ně:
Galaxie (např. galaxie Andromeda),
Mlhoviny (např. mlhovina v Orionu),
Hvězdokupy (otevřené, např. Plejády, nebo kulové, např. M13),
Planetární mlhoviny (např. mlhovina M57).
Tyto objekty mají často nízký povrchový jas, takže k jejich pozorování je potřeba dalekohled s větším průměrem objektivu (aperturou), který dokáže shromáždit více světla. Pro astrofotografii DSO jsou navíc potřeba dlouhé expozice, což vyžaduje speciální vybavení.
děkuji za vysvětlení.
Přeji všem příjemný den.
Dobrý den.Psion píše: ↑29. 09. 2025, 07:35 Ptát se na tak základní věci je plýtváním časem lidí. Doporučuji koupit knížku nebo se ptát AI. Když zkopíruješ svůj dotaz a vložíš do AI dostaneš správnou odpověď, např. DSO. Když se zeptáš jaké speciální vybavení má namysli, znovu odpoví. Můžeš se s ní bavit celou noc a mít odpovědi hned. Druhá možnost je vzít knížku a přečíst si vše najednou: https://cam.astrotechnics.eu/AstroForum ... optika.pdf
Odpověď AI:
DSO objekty
DSO je zkratka pro Deep Sky Objects, tedy objekty hlubokého vesmíru. Jedná se o nebeské objekty, které se nacházejí mimo naši Sluneční soustavu a jsou obvykle velmi vzdálené. Patří mezi ně:
Galaxie (např. galaxie Andromeda),
Mlhoviny (např. mlhovina v Orionu),
Hvězdokupy (otevřené, např. Plejády, nebo kulové, např. M13),
Planetární mlhoviny (např. mlhovina M57).
Tyto objekty mají často nízký povrchový jas, takže k jejich pozorování je potřeba dalekohled s větším průměrem objektivu (aperturou), který dokáže shromáždit více světla. Pro astrofotografii DSO jsou navíc potřeba dlouhé expozice, což vyžaduje speciální vybavení.
velmi děkuji za link na tu knížku. Je to velice příjemná učebnice. Už v tom ležím 2 hodiny a nemůžu přestat. Něco jsem už věděl, ale jsou tady věci, které jsou pro mne úplně nové. Typy aberací mi trochu zamotaly hlavu, ale nakonec se to do hlavy dostalo. Hodnocení kvality přístrojů jsem prošel zatím jen velmi rychle, protože to pro mne v tuto chvíli nemá hlubší význam. Fantastický je ale výklad o vzniku dalekohledů, popis různých jejich konstrukcí. Teď už jsem u okulárů (to je téma, kterým se v poslední době dost zabývám), to se mi studuje velmi snadno, vlastně jen urovnávám informace dříve nabyté. Večer projdu montáže a udělám si představu o způsobech čištění dalekohledů. Pak se samozřejmě budu asi k jednotlivým částem knihy občas vracet, případně si zajistím podrobnější materiály a věcech, které mne budou aktuálně zajímat.
Nicméně tato kniha je excelentní studijní materiál. Pomáhá mi pochopit, co je maximum pro můj pozorovák Celestron Regal M2 80ED, co mohu očekávat od Maksutov 127/1500 - to už mi zde jeden váš kolega (Pozdrav) vysvětlil a je to v souladu s myšlenkami této učebnice.
Ještě jednou děkuji Vám všem.
Pomôžte mi vybrať tu správnu montáž
Zdravím rozmýšľam nad kúpou EQ montáži do teraz som mal AZ Go2 wifi montáž.. pozerám po dvoch montáži cenovo dostupnejšich ale viac po GTI kvôli nižšiej cene takže
https://www.dalekohlad-mikroskop.sk/pro ... pod/i:3952
Alebo
https://www.dalekohlad-mikroskop.sk/pro ... taz/i:2741
Bude tam postate malý levenhuk ra66 ED 66/400 alebo neskôr ešte menší takže neplánujem kupovať väčší ťažší teleskop do budúcna ..
Zaujíma ma ako hlavne kto ma to GTI zvládne držať objekt bez pointacii zameranie mlhoviny a galaxie … ďakujem za rozumne odpovede
https://www.dalekohlad-mikroskop.sk/pro ... pod/i:3952
Alebo
https://www.dalekohlad-mikroskop.sk/pro ... taz/i:2741
Bude tam postate malý levenhuk ra66 ED 66/400 alebo neskôr ešte menší takže neplánujem kupovať väčší ťažší teleskop do budúcna ..
Zaujíma ma ako hlavne kto ma to GTI zvládne držať objekt bez pointacii zameranie mlhoviny a galaxie … ďakujem za rozumne odpovede
- stmare
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Mám pocit, že je pravidlo, že na astrofoto by měla mít montáž 2x větší nosnost než je dalekohled + závaží. Tím už se výběr zúží.
Dále je počítat s tím, že u nepointovaných snímků nesmí být příliš dlouhá expoziční doba. Je to díky periodické chybě, kterou má každá montáž. U EQ35 Pro to bude 30 arcsec zdroj. Nevím jaký cyklus má tato montáž, odhaduji 10min, to znamená, že za 5min se montáž pohne o 15 arcsec mimo sledovaný bod.
Teď bych spočítal při znalosti ohniska dalekohledu a velikosti pixelu kamery, kolik arcsec je jeden pixel. A z toho pak spočítat, za jak dlouho mi periodická chyba udělá posun o 1 pixel. Výsledná doba musí být kratší.
Řekněme že vyjde 10s. Bude taková krátká expozice stačit? Budeš pak spokojen s kvalitou?
Dále je počítat s tím, že u nepointovaných snímků nesmí být příliš dlouhá expoziční doba. Je to díky periodické chybě, kterou má každá montáž. U EQ35 Pro to bude 30 arcsec zdroj. Nevím jaký cyklus má tato montáž, odhaduji 10min, to znamená, že za 5min se montáž pohne o 15 arcsec mimo sledovaný bod.
Teď bych spočítal při znalosti ohniska dalekohledu a velikosti pixelu kamery, kolik arcsec je jeden pixel. A z toho pak spočítat, za jak dlouho mi periodická chyba udělá posun o 1 pixel. Výsledná doba musí být kratší.
Řekněme že vyjde 10s. Bude taková krátká expozice stačit? Budeš pak spokojen s kvalitou?
SW 100ED APO, ATR2600C
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
To je ještě optimistické. to nebude o 15" za 5min, ale o 15" za 2.5minuty tam a o 15" za další 2.5min zpátky, a pak to samé na druhou stranu, a jen za předpokladu, že PE způsobuje jen šnek (což není pravda, budou tam další kolečka).
A navíc ten tvar není lineární, je to zhruba sinusovka, takže ten průchod kolem nuly je nejstrmější.
Pokud s tím plánuješ fotit, pointaci se nevyhneš ani na jedné z nich (a nevyhneš se ani na několikanásobně dražších montážích).
Tedy na astrofoto určitě počítej s pořízením maličkého pointéru a kamerky.
A navíc ten tvar není lineární, je to zhruba sinusovka, takže ten průchod kolem nuly je nejstrmější.
Pokud s tím plánuješ fotit, pointaci se nevyhneš ani na jedné z nich (a nevyhneš se ani na několikanásobně dražších montážích).
Tedy na astrofoto určitě počítej s pořízením maličkého pointéru a kamerky.
stmare píše: ↑08. 07. 2026, 12:39 Nevím jaký cyklus má tato montáž, odhaduji 10min, to znamená, že za 5min se montáž pohne o 15 arcsec mimo sledovaný bod.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- stmare
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Chvíli může být spokojenost s kratšími expozicemi, ale pak si můžeš říct, že přece jenom pointace. Je to zase nějaké kilo navíc, plus nějaké protizávaží. Najednou je i ta EQ 35 astrofotograficky na limitu. Může následovat prodej montáže se ztrátou a upgrade na lepší montáž s vyčítáním, proč nebylo poraděno lépe zde na fóru 
SW 100ED APO, ATR2600C