Poraďte vhodnou montáž

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Re: Poraďte vhodnou montáž

Příspěvek od biker.fm »

Kdyz je nekdo lenivy a ceka na #23 tak nebude hledat a ani se ptat AI.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
merlot777

Příspěvek od merlot777 »

Psion píše: 29. 09. 2025, 07:35 Ptát se na tak základní věci je plýtváním časem lidí. Doporučuji koupit knížku nebo se ptát AI. Když zkopíruješ svůj dotaz a vložíš do AI dostaneš správnou odpověď, např. DSO. Když se zeptáš jaké speciální vybavení má namysli, znovu odpoví. Můžeš se s ní bavit celou noc a mít odpovědi hned. Druhá možnost je vzít knížku a přečíst si vše najednou: https://cam.astrotechnics.eu/AstroForum ... optika.pdf

Odpověď AI:
DSO objekty
DSO je zkratka pro Deep Sky Objects, tedy objekty hlubokého vesmíru. Jedná se o nebeské objekty, které se nacházejí mimo naši Sluneční soustavu a jsou obvykle velmi vzdálené. Patří mezi ně:

Galaxie (např. galaxie Andromeda),
Mlhoviny (např. mlhovina v Orionu),
Hvězdokupy (otevřené, např. Plejády, nebo kulové, např. M13),
Planetární mlhoviny (např. mlhovina M57).

Tyto objekty mají často nízký povrchový jas, takže k jejich pozorování je potřeba dalekohled s větším průměrem objektivu (aperturou), který dokáže shromáždit více světla. Pro astrofotografii DSO jsou navíc potřeba dlouhé expozice, což vyžaduje speciální vybavení.
Dobrý den,
děkuji za vysvětlení.
Přeji všem příjemný den.
merlot777

Příspěvek od merlot777 »

Psion píše: 29. 09. 2025, 07:35 Ptát se na tak základní věci je plýtváním časem lidí. Doporučuji koupit knížku nebo se ptát AI. Když zkopíruješ svůj dotaz a vložíš do AI dostaneš správnou odpověď, např. DSO. Když se zeptáš jaké speciální vybavení má namysli, znovu odpoví. Můžeš se s ní bavit celou noc a mít odpovědi hned. Druhá možnost je vzít knížku a přečíst si vše najednou: https://cam.astrotechnics.eu/AstroForum ... optika.pdf

Odpověď AI:
DSO objekty
DSO je zkratka pro Deep Sky Objects, tedy objekty hlubokého vesmíru. Jedná se o nebeské objekty, které se nacházejí mimo naši Sluneční soustavu a jsou obvykle velmi vzdálené. Patří mezi ně:

Galaxie (např. galaxie Andromeda),
Mlhoviny (např. mlhovina v Orionu),
Hvězdokupy (otevřené, např. Plejády, nebo kulové, např. M13),
Planetární mlhoviny (např. mlhovina M57).

Tyto objekty mají často nízký povrchový jas, takže k jejich pozorování je potřeba dalekohled s větším průměrem objektivu (aperturou), který dokáže shromáždit více světla. Pro astrofotografii DSO jsou navíc potřeba dlouhé expozice, což vyžaduje speciální vybavení.
Dobrý den.
velmi děkuji za link na tu knížku. Je to velice příjemná učebnice. Už v tom ležím 2 hodiny a nemůžu přestat. Něco jsem už věděl, ale jsou tady věci, které jsou pro mne úplně nové. Typy aberací mi trochu zamotaly hlavu, ale nakonec se to do hlavy dostalo. Hodnocení kvality přístrojů jsem prošel zatím jen velmi rychle, protože to pro mne v tuto chvíli nemá hlubší význam. Fantastický je ale výklad o vzniku dalekohledů, popis různých jejich konstrukcí. Teď už jsem u okulárů (to je téma, kterým se v poslední době dost zabývám), to se mi studuje velmi snadno, vlastně jen urovnávám informace dříve nabyté. Večer projdu montáže a udělám si představu o způsobech čištění dalekohledů. Pak se samozřejmě budu asi k jednotlivým částem knihy občas vracet, případně si zajistím podrobnější materiály a věcech, které mne budou aktuálně zajímat.
Nicméně tato kniha je excelentní studijní materiál. Pomáhá mi pochopit, co je maximum pro můj pozorovák Celestron Regal M2 80ED, co mohu očekávat od Maksutov 127/1500 - to už mi zde jeden váš kolega (Pozdrav) vysvětlil a je to v souladu s myšlenkami této učebnice.
Ještě jednou děkuji Vám všem.
Odpovědět