Je to jen má jednoduchá představa. Ze které jsem musel vyloučit rozpínání vesmíru a temnou hmotu, takže ??? Ale kdo ví co objevíme za 1000 let.
Černá díra
Re: Černá díra
Představuji si Černou díru jako hvězdu o extrémní hustotě, jejíž gravitaci neunikne ani světlo. Jedna z teorií říká že čím věší gravitace, tím se čas zpomaluje, což by znamenalo že na teoretickém povrchu této hvězdy čas plyne jen velmi pomalu, tudíž by takový objekt byl skoro věčný. Další teorie říká že časem černé díry pozřou veškerou hmotu a je možné, pokud se veškerá hmota celého vesmíru spojí do jednoho bodu došlo by k extrémní deformaci času a prostoru a vznikne bílá díra kterou připustil i Albert Einstein. Ta se vlivem gravitace zhroutí do malého bodu. Následuje inflace. Z té by nastal opětovný BB., který bude tak silný že rozloží veškerou nashromážděnou hmotu na základní prvek vodík.
Je to jen má jednoduchá představa. Ze které jsem musel vyloučit rozpínání vesmíru a temnou hmotu, takže ??? Ale kdo ví co objevíme za 1000 let.
To je zajimava predstava, urcite se zde najde nekdo kdo ti pomuze ji zpresnit na zaklade svych poznatku. Take jsem jiz uvazoval o tom ze hvezda a cerna dira by vlastne mohl byt tentyz objekt jen v jine fazi vyvoje. Je dobre ze nad tim premyslis a mas o to zajem, vice takovych lidi co se neboji verejne rozvadet svoje predstavy.
Jen taková pouznámka z logiky : součet nepravd je zase jenom nepravda. Nevznikne z toho "kolektivní pravda"
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Zatím jsem nenarazil na žádnou teorii, která by vznik černých děr (BH) definovala jinak než jako pozůstatek velmi hmotné hvězdy. Jelikož v zárodcích galaxií takové super hmotné hvězdy vznikaly a jejich život byl krátký, vznikly tak i masivní černé díry poměrně brzy. Ty pak požíraly okolní hmotu, rostly a formovaly vznikající galaxie.
Problematika černých děr je složitá, protože současná fyzika neumí vysvětlit, co se uvnitř BH děje. Víme jen, že metrika prostoru má jistou mez, kdy se uzavírá sama do sebe a vytváří uzavřené trajektorie. Tato mez je nejspíš onen Schwarzschildův poloměr, kde časoprostor kolabuje a jeho vlastnosti už neumíme popsat. Uvnitř BH nemusí být nutně singularita, protože pokud se zbortí metrika prostoru, nelze ani definovat jakýkoli rozměr. Gravitace BH je konečná hodnota, takže není důvod vymýšlet singularitu. Energie v BH může vyplnit celý objem za horizontem událostí.
Není třeba nutně předpokládat, že konečná sila gravitace zbortí prostor do singularity, protože to ani nedává fyzikální smysl.Nekonečno ja matematická pomůcka a do fyziky nepatří.
Problematika černých děr je složitá, protože současná fyzika neumí vysvětlit, co se uvnitř BH děje. Víme jen, že metrika prostoru má jistou mez, kdy se uzavírá sama do sebe a vytváří uzavřené trajektorie. Tato mez je nejspíš onen Schwarzschildův poloměr, kde časoprostor kolabuje a jeho vlastnosti už neumíme popsat. Uvnitř BH nemusí být nutně singularita, protože pokud se zbortí metrika prostoru, nelze ani definovat jakýkoli rozměr. Gravitace BH je konečná hodnota, takže není důvod vymýšlet singularitu. Energie v BH může vyplnit celý objem za horizontem událostí.
Není třeba nutně předpokládat, že konečná sila gravitace zbortí prostor do singularity, protože to ani nedává fyzikální smysl.Nekonečno ja matematická pomůcka a do fyziky nepatří.
Nemáš pravdu, Milane.
Když člověk v temné místnosti prohlásí, že je světlo, tak lže. Když člověk venku na slunci prohlásí, že je tma, tak lže. Pokud ty dva výroky sečteš, tak pro sjednocený systém budou oba pravdivé.
Paradox kontextové pravdivosti ukazuje, že pravda není absolutní, ale vztahová — závislá na systému, ve kterém se výrok nachází.
Mám pocit, že operuješ s pojmy, kterým zcela nerozumíš.
Ja jsem nekde cetl ze galaxie vznikaji virenim hmoty a cerna dira vznika az jako dusledek, nicmene obracene mi to dava vetsi smysl. A co se tyce tech nepravd, vim jak to myslis nicmene i tskovou informaci si nekdo muze ve sve predstave formulovat tak aby položil spravnou otazku, ktera zase oslovi nekoho jineho. Nase sila je v tom ze kazdy mame jiny uhel pohledu a pokud je budeme sdilet muzeme spolecne dospivat k pravdepodobnejsim vysledkum nez se zdalo na zcatku.
Tady se nacházíme v jednom systému- tady ti oponentura nesedí.
lepší rada žádná než špatná
Děkuji za osvětlení a vážím si Vašich odpovědí, ale jak jsem psal byla to jen má představa.
Nechci rozpřádat filosofické debaty na téma pravda a nepravda. Napsaly se o tom tisíce stránek učených textů, ale pojem "černá díra" je tak multisystémový jako málo co jiného.
U tvého výroku je pravdivá ta první část. Opravdu platí, že kvantita nepravd nevytváří kvalitu pravdy. Ale to platí pouze pro jeden izolovaný výrok. Jakmile ale použiješ pojem "kolektivní pravda", dostáváš se do úplně jiné oblasti.
Jestliže se tu diskutuje komplexní téma, u nějž v 90% nelze pravdivost výroků verifikovat, protože není nikdo, kdo by znal pravdu a vše se odehrává na úrovni spekulací a domněnek postavených na velice zjednodušujících předpokladech, pak nemá smysl mluvit o nepravdách, protože pravdu neznáš. Tím pádem může v celkovém kontextu být řada výroků pravdivých.
Dopřej lidem, kteří chtějí toto téma rozebírat, svobodu a nesnaž se za každou cenu lidem dokazovat, že přemýšlení nemá smysl.
Je to úplně stejné, jako když začneš tvrdit, že nemá smysl fotit vesmír, když tu máme Webba.
V dnešní době je schonost samostatně přemýšlet tak vzácná, že by se měla masivně podporovat, a ne dusit.