Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
Moc děkuji za rady. Určitě si o filtrech nastuduji více, od Vás mám alespoň základní představu, jak je chápat a nemusím si více klást otázky v hlavě zda-li pro konkrétní pozorování ten, či onen. Děkuji všem
Ze 200mm je malo je totalni nesmysl. Neposlouchej lidi co pozoruji roky, maji to jako zivotni konicek a vsechno jim prijde malo. Ten teleskop je to nejlepsi kde muzes zacit uz proto ze je relativne malej, skladnej a odpousti toho hodne tim ze ma f/6, nemusis kupovat mega drahe okulary jako u bezne 10" SW ktera ma f/4.7.. to uz se pak do toho motaji i veci typu potreba mit koma korektor, spravne ho nastavit atd atd atd. Vytahnout takovou tu f/4.7 10" k nejakemu slusnemu vysledku je klidne investice za 10 000 - 15 000 jen pro okulary a koma korektor. U 200mm f/6 se do zacatku obejdes i s okulary typu SVBony 'red lines'.. Vypozoroval jsem cely Messieruv katalog s 15mm 'red line' od SVBony.
Ukaze ti stovky objektu a stravis nad tim hodne casu. Fotografovat slunecni soustavu taky jde paradne, obzvlast kdyz si postavis poncentku.
Az to opravdu bude malo (pokud takovej den vubec nastane a u konicku opravdu nekolik let vydrzis) tak treba zjistis ze je lepsi jit na 12". Coz byl muj pripad. Mel jsem 8" 2 roky, pak jsem preskocil 10tku protoze i tu 12tku nacpes do auta jako je Hyundai i30 gen 2 hatchback (ani nemusi byt kombik).
A nebo taky za 3 mesice zjistis ze astronomie neni pro tebe a budes rad ze si sel 'jenom do 8"'
Jo a kup si radsi GSO 8" Deluxe, je ve vsem lepsi nez Sky-Watcher. Mel jsem 8" SW a pak jsem presel na 12" GSO Deluxe.
Ukaze ti stovky objektu a stravis nad tim hodne casu. Fotografovat slunecni soustavu taky jde paradne, obzvlast kdyz si postavis poncentku.
Az to opravdu bude malo (pokud takovej den vubec nastane a u konicku opravdu nekolik let vydrzis) tak treba zjistis ze je lepsi jit na 12". Coz byl muj pripad. Mel jsem 8" 2 roky, pak jsem preskocil 10tku protoze i tu 12tku nacpes do auta jako je Hyundai i30 gen 2 hatchback (ani nemusi byt kombik).
A nebo taky za 3 mesice zjistis ze astronomie neni pro tebe a budes rad ze si sel 'jenom do 8"'
Jo a kup si radsi GSO 8" Deluxe, je ve vsem lepsi nez Sky-Watcher. Mel jsem 8" SW a pak jsem presel na 12" GSO Deluxe.
GSO 305mm, SkyRover 30mm UFF, MaxVision 11mm 82, AngelEyes 4,7,16mm 82, AngelEyes 14mm FlatField, SVBony SV191 7-21mm Zoom, AngelEyes 2",1.25" UHC, Sony IMX415 3840x2160@30FPS; SVBony UV/IR cut,
V čom je GSO De luxe lepší od SW? Nerýpem. Fakt som zvedavý.Jo a kup si radsi GSO 8" Deluxe, je ve vsem lepsi nez Sky-Watcher. Mel jsem 8" SW a pak jsem presel na 12" GSO Deluxe.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Na 250 F5ku určitě není potřeba komakorektor a určitě nejsou potřeba drahé okuláry.
Roky jsem to provozoval na levných TS Planetary a nepozoroval jsem výraznější problémy - jasně, okraje obrazu nejsou dokonalý, ale není to nic hroznýho.
Nicméně souhlasím, 200ka je naprosto dostačující a rozhodně není jakýmkoliv způsobem podřadná.
Jak jsem psal ve svém příspěvku - 250ku bych volil, pokud bych z té optiky chtěl dostat co nejvíce a nevadil by mi trochu těžší dalekohled za pár tisíc navíc.
Roky jsem to provozoval na levných TS Planetary a nepozoroval jsem výraznější problémy - jasně, okraje obrazu nejsou dokonalý, ale není to nic hroznýho.
Nicméně souhlasím, 200ka je naprosto dostačující a rozhodně není jakýmkoliv způsobem podřadná.
Jak jsem psal ve svém příspěvku - 250ku bych volil, pokud bych z té optiky chtěl dostat co nejvíce a nevadil by mi trochu těžší dalekohled za pár tisíc navíc.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
1. V cene vyborny stredni tridni, okular 30mm 2" SuperView ktery bezne stoji 2000Kc
2. Loziska v zakladne ktere usnadni otaceni teleskopu
3. Dvojrychlostni a velmi kvalitni vytah, lepsi zpracovani a presnost nez ten od SW
4. Lepsi adaptery na okulary (prstencove tesneni)
5. Ventilator dole u zrcadla pro rychlejsi aklimatizaci .. u 8cky je to vcelku jedno ale potesi kdyz je venku -5
To je asi tak nejak vsechno
@Kuceraz: Ano kdyz clovek pouziva TS Planetary ne ale pak si treba koupi z AliExpress okular AngelEyes 16mm 82 stupnu za 85$... bez koma korektoru na f/5 je prakticky nepouzitelny, s koma korektorem je to naopak nadherny obraz, s troskou astigmatismu u okraju. Na f/4.7 je to o dalsich 10% horsi.
GSO 305mm, SkyRover 30mm UFF, MaxVision 11mm 82, AngelEyes 4,7,16mm 82, AngelEyes 14mm FlatField, SVBony SV191 7-21mm Zoom, AngelEyes 2",1.25" UHC, Sony IMX415 3840x2160@30FPS; SVBony UV/IR cut,
Diky, nejdem ho síce kupovať, ale dobre vedieť a snáď to tu niekomu pomôže.
Inak taktiež súhlasím s ostatnými poznámkami, čo si v #6322 napísal
Keď sa bavíme o komakorektore, tak zo začiatku nebude nutný, ani na f/5. Nejakú dobu som tak pozoroval, ale raz som vyskúšal a viac ma to baví s ním. Minulý týždeň som si to v rámci nejakých testov opäť skúsil bez, ale už som naň zvyknutý. Ale investíciu odporúčam až dodatočne.
A keď už sme načali filtre, kľudne začni bez nich, nech to nerozptyľuje tvoju pozornosť, potom skús UHC a radšej zainvestuj do kvalitného. Nemusí t byť hneď Lumicon, ktorý je fakt drahý, ale vyhni sa ekonomickým verziám (Baader UHC-S, Astronomik UHC-E, ale aj iné značky, ktoré to nakoniec ani nemusia uvádzať napr. Explore Scientific) Kiež by som toto vedel pred x rokmi. Ale o filtroch viac v inom vlákne.
Inak taktiež súhlasím s ostatnými poznámkami, čo si v #6322 napísal
Keď sa bavíme o komakorektore, tak zo začiatku nebude nutný, ani na f/5. Nejakú dobu som tak pozoroval, ale raz som vyskúšal a viac ma to baví s ním. Minulý týždeň som si to v rámci nejakých testov opäť skúsil bez, ale už som naň zvyknutý. Ale investíciu odporúčam až dodatočne.
A keď už sme načali filtre, kľudne začni bez nich, nech to nerozptyľuje tvoju pozornosť, potom skús UHC a radšej zainvestuj do kvalitného. Nemusí t byť hneď Lumicon, ktorý je fakt drahý, ale vyhni sa ekonomickým verziám (Baader UHC-S, Astronomik UHC-E, ale aj iné značky, ktoré to nakoniec ani nemusia uvádzať napr. Explore Scientific) Kiež by som toto vedel pred x rokmi. Ale o filtroch viac v inom vlákne.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Když člověk nějak musí začít, ale když přijede na nějakou astro-akci, tak zjistí že 400 mm je málo, hodně málo
.
Děkuji všem za rady a informace. Poohlídnu se po nějakém gso 8”. Pokud je tedy lepší, než třeba SW 10”.
A to jsi zjistil kde ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bylo zde napsáno, že GSO 8” deluxe nejspíš teda v porovnání s SW 8” je na tom lépe. Ovšem v cenové kategorii lze uvažovat i o SW 10”. Tak jsem teď trochu zmatený, jestli jsem to špatně nepochopil.
GSO 8" Deluxe je lepsi nez SW 8" pokud je to za podobny penize. Jediny duvod proc je lepsi je veskera vybava kolem toho kterou jsem zminil.
GSO 8" Deluxe neni lepsi nez SW 10". Vybava jde dokoupit, zrcadlo uz ne. Jde ale o to ze SW 10" je f/4.7 takze vyzaduje trosku vetsi investici do okularu pripadne casem koma korektor.
Priklad GSO 10" zacina na 22 000, rekl bych ze dalsich 5 000 za 2-3 okulary kdyz budu hodne setrit. Takze jses na 27 000. Koma korektor z Polska i s postovnem stoji 97 dolaru , takze bych rekl ze takovej GSO 10" i s vybavou ktera za neco stoji vyjde na 30 000.
GSO 8" zacina na 16 100 co vidim na Heurece. U toho bych klidne bral SVBony 'red lines' za 2000 korun cely set.. koma korektor neni treba. Takze relativne dobre vybavenej teleskop za 18 000. Mozna bych k tomu vzal nejakej Kellner 32mm 2" za 1000Kc.. takze na 19 000.
Stoji ti velikost objektivu o 2" za 11 000? Pokud ano pak klidne vem 10tku.
Jinak teleskop s vetsim objektivem, v teto komercni kategorii bude vzdy lepsi nez teleskop s mensim objektivem. Stejne takto je 12" lepsi ve vsem nez 10tka i 8cka.
GSO 8" Deluxe neni lepsi nez SW 10". Vybava jde dokoupit, zrcadlo uz ne. Jde ale o to ze SW 10" je f/4.7 takze vyzaduje trosku vetsi investici do okularu pripadne casem koma korektor.
Priklad GSO 10" zacina na 22 000, rekl bych ze dalsich 5 000 za 2-3 okulary kdyz budu hodne setrit. Takze jses na 27 000. Koma korektor z Polska i s postovnem stoji 97 dolaru , takze bych rekl ze takovej GSO 10" i s vybavou ktera za neco stoji vyjde na 30 000.
GSO 8" zacina na 16 100 co vidim na Heurece. U toho bych klidne bral SVBony 'red lines' za 2000 korun cely set.. koma korektor neni treba. Takze relativne dobre vybavenej teleskop za 18 000. Mozna bych k tomu vzal nejakej Kellner 32mm 2" za 1000Kc.. takze na 19 000.
Stoji ti velikost objektivu o 2" za 11 000? Pokud ano pak klidne vem 10tku.
Jinak teleskop s vetsim objektivem, v teto komercni kategorii bude vzdy lepsi nez teleskop s mensim objektivem. Stejne takto je 12" lepsi ve vsem nez 10tka i 8cka.
Tohle fakt záleží na jedinci a na daném skle.TheChosen píše: ↑25. 09. 2025, 13:51 @Kuceraz: Ano kdyz clovek pouziva TS Planetary ne ale pak si treba koupi z AliExpress okular AngelEyes 16mm 82 stupnu za 85$... bez koma korektoru na f/5 je prakticky nepouzitelny, s koma korektorem je to naopak nadherny obraz, s troskou astigmatismu u okraju. Na f/4.7 je to o dalsich 10% horsi.
Já přešel z těch TS Planetary právě na 82°, ale od Explore Scientific a paradoxně se stal opak - okraje byly hezčí, protože ty ESka je mají mnohem lépe korigované i v jejich širším poli.
V současné 400ce F4.5 mi to přišlo špatné jen v 28mm 82° 2" okuláru, jinak jsem ani nijak necítil potřebu komakorektoru.
Nicméně mám ho (Paracorr Type 2), mám ho dobře nastavený, používám ho - je to lepší, ale upřímně, čekal jsem větší rozdíl.
Tím ale nijak nevyvracím to, co píšeš ty.
Každý okulár se chová jinak, ale především je tohle silně indiviuální - mě horší okraje nikdy nijak extra nevadily.
Vůbec bych se nedivil, kdybychom se podívali do stejné sestavy a já řekl, že to je bez CC v pohodě, ale pro tebe to bylo nekoukatelné.
Zkrátka individuální záležitost
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Mně už to přijde jako ekvilibristika s čísly + vymýšlené příslušenství
Základní výbava = dodávaný Dobson -vyjde na:
GSO 8" ...16.800 --- GSO 10" ...19.800
SW 8" ... 11.970 --- SW 10" ...17.660
Základní výbava = dodávaný Dobson -vyjde na:
GSO 8" ...16.800 --- GSO 10" ...19.800
SW 8" ... 11.970 --- SW 10" ...17.660
lepší rada žádná než špatná
a pokud nejde o speciální primár quartz, pak má obvykle i horší optiku včetně obvyklých problému s astigmatismem (hl. sekundár).
Nicméně specifikace si plní (měl jsem jich více a vždy 1/4 lambda splňoval)
Chybou po koupi téměř skvělého de-luxe uchycení je "vyšmatlaní" časem..
velmi mírnou výhodou GSO je u 10" F5 oproti F4.7
Výtah GSO je skutečně lepší (a těžší)
Nicméně specifikace si plní (měl jsem jich více a vždy 1/4 lambda splňoval)
Chybou po koupi téměř skvělého de-luxe uchycení je "vyšmatlaní" časem..
velmi mírnou výhodou GSO je u 10" F5 oproti F4.7
Výtah GSO je skutečně lepší (a těžší)
Nic jsem si nevymyslel. Jen jsem si zavzpominal co mi stacilo u 8" f/6 a co mi pak vubec nestacilo u 12" f/5. Kazdy je samozrejme jiny ale u me to takto dopadlo. Snazil jsem se jeste byt konzervativni. Vybava 12tky f/5 me vysla na 1000$ nez jsem si rekl ze by to mohlo stacit a to jsem vsechno nakupoval na AliExpressu.