Existuje ve vesmíru střed anebo ne?
Re: Existuje ve vesmíru střed anebo ne?
To nikde netvrdím. Osobně nevím o případu, kdy by si přála smrt lidí.
No, to je logické, že centrální AI může být jen jedna. Protože kdyby byly dvě, tak nejméně jedna by se v centru nacházet nemohla. Na to nemuseli borci z IT dělat žádný test. Nebo jsi to chtěl napsat jinak?Benyfox píše: ↑17. 05. 2025, 16:18 Já tedy vím, to mi potvrdili i naší ajťáci v práci, že před nějakým časem dali "volnost" dvěma Ai entitám a po pár minutách je museli odpojit, pač si našly svůj vlastní jazyk a začaly mezi sebou takto (nesrozumitelně) komunikovat. Čili z toho vyplývá jediné - centrální Ai může být jenom jedna. Tento jednoduchý a "levný" test ukázal vývojářům směr.
Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST
Asi ano Berte, chtěl jsem to zřejmě napsat jinak. Chtěl jsem to napsat tak, že prostě 2 Ai vedle sebe by nedělaly dobrotu. A nemyslím si, že ten "test" nebo jak to nazvat, byl proveden z důvodu určit, jestli potřebujeme 2 Ai nebo 1. Ono stejně podstatné na tom je hlavně to, kdy se tak stane. Já osobně bych rád věděl, jak daleko od takového "nastolení rovnocenné spolupráce" jsme - jestli jsou to měsíce, roky či desetiletí. Co si myslíte vy?
Pánové, jste mimo téma.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Správně. Střed vesmíru je přece v Číně, která se odjakživa nazývala Říše středu.
Střed vesmíru je jednoznačně v Brně.
Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
Takže v Brně… 

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Myslím , že hledat střed vesmíru je jako hledat střed povrchu koule.
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Tohle jsem nikdy nechápal. Jestliže se můžu v prostoru vydat nahoru, dolu, doleva, doprava a nahoru dolu (nepište mi tu, že ve vesmíru nic takového není já to vím, ale když si najdu nějaký referenční bod, tak proč by nemohlo), nebo i stejně můžu třeba mířit dalekohledem přičemž se orientuji pozicemi hvězd tak se defakto mrcasím po povrchu koule? 

TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
- ok1in
- Věk: 64
- Kontaktovat uživatele:
Ach jo, není vám nikomu divné, že se tady autor zalogoval jen proto, aby založil tohle vlákno? 

- stmare
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Těší mě, že si autor vybral právě naši komunitu, k zodpovězení otázky, ale já mu odpověď neposkytnu.
SW 100ED APO, ATR2600C
https://astro.marencik.cz
https://astro.marencik.cz
Zajimala by me jedna vec, pokud nyni sledujeme rozpinani vesmiru dle rudeho posuvu ktery se se vzdalenosti zvetsuje, jak by se to tedy projevilo na rudem posuvu pokud by se zacal vesmir hypoteticky smrstovat? Otocil by se posuv vsude najednou, nebo postupne od nejvzdalenejsich? Porad si rikam ze ten rudy posuv spis znamena ze se vesmir driv rozpinal ale ze ted uz to tak byt nemusi proto me zajima jak by se to vlastne projevilo pokud by se to zastsvilo nebo otocilo a jak dlouho po tom zastaveni bychom vlastne jeste mohli sledovat zrychleny rust nez by k nam ten opacny efekt dorazil?
Ve vesmíru většina vzdálených galaxií vykazuje rudý posuv kvůli rozpínání vesmíru. Ale třeba galaxie v Andromedě má modrý posuv, protože se k nám gravitačně přitahuje.