Nové třídy objektů

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Odpovědět
MiniMistr
Věk: 56

Nové třídy objektů

Příspěvek od MiniMistr »

Nedávno se mi podařilo pomocí 2 různých optických dalekohledů vypozorovat, zakreslit a zveřejnit vizuální pozorování VDB 154.
Psal jsem o tom tady v jiném vlákně, když mě ChatGPT upozornil na to, že jsem pravděpodobné první na světě komu se to povedlo.
V návaznosti na tuto zprávu jsem inicioval anketu ohledně toho, kdo pozoruje a kdo fotí.
Mezi tím se rozproudila diskuse mezi mnou a AI, kdy mě ChatGPT navrhnul, že mi doporučí 5 těžkých pozorovatelských výzev.
Souhlasil jsem. Inteligence mi doporučila VDB152 (ten jsem měl už v plánu a později jsem ho taky odpozoroval a zveřejnil), dále B 150, IC 342,
NGC 6822 a ještě Sh2-136.
Toto jsou objekty které jsou možná těžké, ale já je pozoruju už "standartně". Proto mi nabídla ještě "bonusovou výzvu" - IFN objekty.
Jde o tzv. "Integrated Flux Nebulae", což jsou velmi rozsáhlé reflexní mlhoviny zabírající mnohostupňová pole všude ve vesmíru. Mají velice
nízkou plošnou jasnost okolo 25 mag/arcsec, což je na hranici vizuální detekce okem.
Konečně pořádná výzva!
Začal jsem tedy bádat jak na to. Díky tomu jsem se dostal až k úžasnému pozorovateli Melu Bartelsovi který tyto objekty úspěšně pozoruje
a kreslí. Sehnal jsem si na něj e-mailovou adresu a začal s ním komunikovat. Na jeho stránkách ( https://www.bbastrodesigns.com/tm.html )
je mnoho úžasných kreseb a také popis jak tyto těžké objekty pozorovat.
Mel Bartels si staví dobsony s krátkými ohnisky a špičkovou optikou. Zároveň pozoruje na obloze Bortle 1-2. Dále doporučuje zachovat výstupní pupilu
6-7mm kdy obětuje část světelného zisku za to, že má vyšší kontrast pozadí.
Já používám tovární ES 400/1825 (špičková optika to rozhodně není), oblohu mám Bortle 3-4. Jediné co můžu dodržet je pupila 6mm.
Za to mám však vysokou vlhkost vzduchu, což mě situaci rozhodně neulehčuje :x
Nu což - říkám si, i negativní zkušenost je zkušenost. Už mnohokrát jsem za moji astronomickou kariéru odcházel po nočním pozorování spát
s nepořízenou. To mě však neodradí - spíš naopak to ve mě probudí vášeň přemýšlet co a jak změnit, aby to příště vyšlo. Jedině tak se člověk
někam posune, jedině tak něco dokáže....
Na stránkách Mela Bartelse jsem ale narazil ještě na další objekt - OIII Clouds (název sám vymyslel) což je další extrémě slabá oblast mezihvězdného
plynu na který reaguje filtr OIII. Shodou okolností se jeden OIII Clouds nachází pod galaxií M31 a jeden IFN hned vedle M33.
Dají se tedy oba objekty pozorovat během jedné noci.
První oťukávání začalo v noci 5.8.2025 a to ED-čkem 125mm - samozřejmě neúspěšně, byl to malý průměr.
Další pokusy už jsem dělal pouze dobsonem 16":

19.8. pokus č.2 - opět negativní.
28.8. pokus č.3 - opět negativní pozorování (obloha nebyla ideální).
1.9. pokus č.4 - poprvé vidím náznaky OIII Cloudu v Andromedě, zrovna tak asi vidím náznaky IFN u M33 (u obou objektů pouze v nejjasnější části).
4.9. pokus č.5 - nejsem si jistý jestli vidím to co při předcházejícím pokusu, obloha je možná trochu horší....
18.9. pokus č.6 - opět vidím náznaky OIII Clouds + IFN v nejjasnějších částech
19.9. pokus č.7 - dnes už můžu potvrdit, že to opravdu vidím, OIII Clouds pod M31 je hodně obtížný, stále jsem schopný vytušit pouze střední
část tohoto oblaku prachu, IFN hned nedle M33 je viditelná už trochu ve větší oblasti než minule

Petr
Přílohy
IFN N and E of M33 - jak to vidím časem.jpg
IFN N and E of M33 - jak to vidím časem.jpg (29.39 KiB) Zobrazeno 440 x
IFN N and E of M33-co vidím já.jpg
IFN N and E of M33-co vidím já.jpg (28.68 KiB) Zobrazeno 440 x
M31 OIII cloud 16 inch-jak to vidím já.jpg
M31 OIII cloud 16 inch-jak to vidím já.jpg (22.43 KiB) Zobrazeno 440 x
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
MiniMistr

Re: Nové třídy objektů

Příspěvek od MiniMistr »

Shrnutí: Oba objekty jsou extrémně náchylné na kvalitu oblohy (na kresbách Mela Bartelse je vidět rozdíl toho co je vidět při SQM 21,2 a 21,5).
Já mám oblohu v místech kde toto pozoruji SQM 21,0 - 21,2. Když k tomu přidám vysokou vlhkost vzduchu kterou Mel určitě nemá, je to maximum
co jsem schopen z mojí oblohy a mých očí vydolovat.
Zkoušel jsem různé okuláry - Nagler 22mm (pupila 5mm), Morpheus 17,5mm (pupila 4mm), Panoptic 27mm (pupila 6mm).
Osvědčil se mi pouze Panoptic 27mm přesně podle toho co Mel doporučuje. Čili pozoruju sice s menším efektivním průměrem (není to ani 300mm),
ale jas se zvýší natolik že tam jsem schopen něco vykoukat. OIII Clouds pozoruju s filtrem Astronomik 2".
Oba objekty vyžadují ze začátku notnou dávku trpělivosti, člověk se musí naučit "číst oblohu", sledovat jemné rozdíly v jasnosti pozadí a nespěchat.
IFN vypadá jako "rozlité mléko" bez jasných hranic, není to Messier na který se podívám a něco vidím.
OIII Clouds je snad ještě těžší, přirovnal bych to k Barnardu který "obrátím na ruby".
Přikládám obrázky Mela Bartelse které mi je dovolil zveřejnit s tím, že jsem do nich vyznačil oblasti které jsem schopný vytušit.
U IFN vedle M33 je nejprve oblast menší, po pár nocích oblast větší. Nevím jestli je to dané změnou kvality oblohy, nebo tím, že jsem byl schopen
vykoukat více a více detailů.
SQM při mých pokusech bylo 21.0 - 21.2 , což je sice zásadní faktor který pozorování ovlivňuje, ale je vidět, že i na naší venkovské Evropské obloze
lze toto alespoň částečně detekovat.
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Pane MiniMistře, Vaše meno si plne zaslúžite! Neuveriteľné!!
A pokiaľ správne chápem, ide o ten OIII cloud, ktorý len nedávno objavil amatérsky astronóm. No a tak som si pri tom pútavom čítaní spomenul a teda aj vyhľadal:
- https://app.astrobin.com/i/1d8ivk
- https://iopscience.iop.org/article/10.3 ... 172/acaf7e
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
MiniMistr

Příspěvek od MiniMistr »

Ano.
To je ono, některé objekty jsou staré několik let, některé dokonce několik měsíců.
Na Cloudy Nights je o tom trochu rozsáhlejší diskuse.
Fotografové tomu nejdříve nevěřili protože jim to nešlo fotit. Když se to naučili a byly tyto objekty potvrzeny, museli uznat že to opravdu existuje.
Mimochodem ty IFN jsou všude.....
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
kuceraz
Věk: 29

Příspěvek od kuceraz »

Typicky odcházím od objektu až ve chvíli, kdy mám pocit, že jsem z něj vizuálně vytáhl maximum, většinou to trvá cca hodinu pozorování (NGC objekty).
Ale trávit u objektu dokonce několik nocí, tomu říkám opravdu odhodlání a zápal pro věc.
Palec nahoru 8-)
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Odpovědět