Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Asi bych se nebál ani hodně zjednodušeného řešení, protože bych předpokládal, že při focení nebudeš v prostoru kde je dalekohled , ale budešš ho ovládat vzdáleně. Takže nebudeš "!překážet" a svými kg rušit 

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ano, vzdálené ovládání z obýváku mám. Jen mi nevyhovuje stávající demontování nebo plachtování sestavy na zahrádce v každé seanci a pár metrů výš mi zásadně zlepší výhled, protože stromy okolo.. Díky, M.
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
Stabilita pilíře a dalekohledu na montáži může jen prospět - když už se s tím člověk dělá, tak by byla škoda na to nedbat. Jistě, jak píše MilAn, vše má své meze, jsme stejně všichni odvislí na seeingu.
- vicky79
- Věk: 45
- Kontaktovat uživatele:
Dodatečná reakce na příspěvek #3757Dansemacabre píše: ↑14. 06. 2025, 15:32 Projekt "pevný sloupek" úspěšně dokončen.
Pod zemí jde beton cca 75-80cm do hloubky, závitovky tak 50cm. Skruž (15cm odpadní trubky) nejde pod zem, slouží jako bednění nadzemní části. Beton kolem skruže jsem zase zahrnul hlínou, takže kouká jen těch cca 10cm nad zemí.
PXL_20250603_065745772.jpg
Tu plastovou skruž nechte hlavně na místě a nikdy jí už nesundávejte. Podle fotek máte ty závitovky tak blízko u kraje betonu, že to sice vydrží a nebál bych se to používat, ale nechal bych tam už navždy tu plastovou ,,objímku". Příště prosím myslet na to, že od té rozteče musí být víc betonu do stran. Pokud by to překáželo v chození - tak to celé slícovat se zemí, ale ne to hnát nad zemí až do kraje betonu. Naštěstí máte v zemi dostatečnou rezervu (cca35cm) . A jak tady někdo psal o chemických kotvách a testech závitovky jestli drží v betonu a podobně...
K tomu toto: závitovou tyč koupit 1 metr dlouhou a celou jí naohýbat do tvaru U a rovnou jí zabetonovat. Ve vašém případě by to byly dvě závitovky do tvaru U překřížené do tvaru X s možností je před betonáží ještě zafixovat k sobě vázacím drátem. + pohlídat a zkontrolovat rozteč - Pak už nic netestovat, drží to mohutná fyzika.
A poslední věc: V našich končinách stačí na toto jen 50-60 cm hloubka a spíše pomůže to v hloubce ten výkop trochu rozšířit. Nejsme na severu Norska.
Stavební norma sice skutečně mluví až o 80 cm, ale věřte mi že ta norma je neskutečně předimenzovaná.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Já to s dovolením doplním.
Ano, kotevní tyče jsou při okraji docela blízko, krycí vrstva betonu by měla být trochu větší. Zde bych doporučil dosedací betonovou plochu natřít tekutou izolací a pořádně s ní opatlat i beton kolem kotev a posléze i okraj podstavy pilíře proti podtékání vody. Bednění ničemu nevadí, jeho ponechání může prospět.
Kotvení klidně popsaným způsobem, ovšem chemické kotvy nejsou nic proti ničemu a jsou při správném provedení dobrou, mnohokrát vyzkoušenou alternativou.
Hloubka založení je obecně určována pro zamezení vlivu případných objemových změn v podloží pod stavbou - zde pilířem. Tyto změny může způsobit mráz ( souhlasím, že v současných zimách zemina do této hloubky v běžné nadm. výšce nepromrzne ), ale může je způsobit i povrchová voda - zvláště při jílovité zemině. Takže obecně je dobré nahradit zeminu materiálem, který objemovým změnám nepodléhá a nemusí to být zrovna beton, ale například hutněné kamenivo. Betonu může být v takovém případě v profilu výkopu méně. Ovšem úspora při tomto řešení je u jedné patky malá, kopat hlouběji bych i tak doporučoval.
Ano, kotevní tyče jsou při okraji docela blízko, krycí vrstva betonu by měla být trochu větší. Zde bych doporučil dosedací betonovou plochu natřít tekutou izolací a pořádně s ní opatlat i beton kolem kotev a posléze i okraj podstavy pilíře proti podtékání vody. Bednění ničemu nevadí, jeho ponechání může prospět.
Kotvení klidně popsaným způsobem, ovšem chemické kotvy nejsou nic proti ničemu a jsou při správném provedení dobrou, mnohokrát vyzkoušenou alternativou.
Hloubka založení je obecně určována pro zamezení vlivu případných objemových změn v podloží pod stavbou - zde pilířem. Tyto změny může způsobit mráz ( souhlasím, že v současných zimách zemina do této hloubky v běžné nadm. výšce nepromrzne ), ale může je způsobit i povrchová voda - zvláště při jílovité zemině. Takže obecně je dobré nahradit zeminu materiálem, který objemovým změnám nepodléhá a nemusí to být zrovna beton, ale například hutněné kamenivo. Betonu může být v takovém případě v profilu výkopu méně. Ovšem úspora při tomto řešení je u jedné patky malá, kopat hlouběji bych i tak doporučoval.
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Naprosto souhlasím se vším co jste napsal.
Jen s poznámkou, že jednak moje řešení je mnohem masivnější a hlavně zadarmo. A za druhé, chemická kotva se přece používá u již ztvrdlého betonu jako dodatečná instalace závitu, což ale není evidentně tento případ. Tady se od začátku betonovalo, tak proč pak dodatečně řešit po ztvrdnutí betonu ještě kotvu a v poslední řadě, chemická kotva stojí také nějakou kačku. Moje řešení je pro ty co betonují sloupek a chtějí mít brzo hotovo a ne pro ty co plánují něco montovat pak na vyzrálý beton.
Jde z vás ale cítit, že jste toho už mnoho postavil a věci perfektně rozumíte. Dík i za vyčerpávající doplnění těch klimatických podmínek a hlavně toho podloží - to bylo důležité. Možná bych si tipnul že máte zrovna jako já stavební školu.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Souhlasím, chemické kotvení jsem zmínil jako alternativu pro taková řešení. Každé má svoje, tato varianta například nevyžaduje aretaci výztuže v přesné poloze pro otvory v dolní přírubě pilíře - ale vyžaduje navíc nějaké vybavení. Obojí vyhovuje a každý nechť si zvolí co libo.
Ano, této profesi jsem se věnoval desetiletí v různých pozicích, s oblibou i v montérkách a to do dnešních dnů. Jak něco nebuduji, jsem nesvůj
.
Ano, této profesi jsem se věnoval desetiletí v různých pozicích, s oblibou i v montérkách a to do dnešních dnů. Jak něco nebuduji, jsem nesvůj

- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Já tušil, že přesně tohle napíšete.
Hned mě napadl dobrý tip. Pro aretaci bych použil po zabetonování, kdy je materiál měkký a závitovky krásně pohyblivé samotnou přírubu, kterou bych tam ihned nasadil. K tomu nepotřebuji dokonce ani ten metr. A samozřejmě aby nebyla v kontaktu s betonem, tak bych jí měl vypodloženou prkny, latěmi, čímkoliv co to bude suplovat a natáhnout to ihned po betonáži prostě přes výkop. Ostatně dobře poslouží i koště, lopata, krumpáč - to má u sebe každý kdo vykopal výkop. Jen je třeba na to předem myslet a nechat závitovky ještě nezkrácené aby to klaplo.
Daly jsme to tady společně pěkně dohromady do té nejjednodušší, nejlevnější a nejvíce funkční metody. Snad naše praktické rady někomu pomůžou.
- Stanislavxyz
Nic proti Vašim příspěvkům kolego, ale toto už se zde řešilo a myslím, že vyřešilo (resp. se dospělo ke stejným závěrům). Viz: viewtopic.php?t=2488&start=3735#p542111 (a příspěvky před i po). Na druhou stranu opakování je matka moudrosti, tedy proč ne.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Mne vždy pobaví tvrzení : .... "Snad naše praktické rady někomu pomůžou".... Rady někoho, kdo to prakticky nedělal, jen o tom na několika příspěvcích "teoretizuje"
lepší rada žádná než špatná
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Omlouvám se, ale moje řešení jsem tam opravdu nenašel, mé řešení je mnohem masivnější.Stanislavxyz píše: ↑15. 09. 2025, 09:44 Nic proti Vašim příspěvkům kolego, ale toto už se zde řešilo a myslím, že vyřešilo (resp. se dospělo ke stejným závěrům). Viz: viewtopic.php?t=2488&start=3735#p542111
Milan: Přečtěte si prosím znova moje příspěvky, ať tady nemusím zase psát A4. A hlavně nevynechejte konec toho předposledního (příspěvek 3771). Děkuji.
Ano, tento případ se zde řeší historicky opakovaně v různých obměnách. Je to jednoduchá věc, kterou zvládne každý trošku zručný chlap a bude jen na něm, jaké provedení podle svého vybavení, podmínek v místě a své vize zvolí. Pilířem nebude nikdo silou cloumat a pokud bude něco pilíř limitovat, tak ne ani tak těžká patka nebo kotvení vrchní trubky, ale její případné kmitání dané průřezem, délkou a hmotností na jejím horním konci.
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Máte prosím vás k vaší plánované stavbě už nějaký nárys, bokorys a půdorys? Pokud ano, pošlete mi je do SZ. Poradím vám nejlevnější a spolehlivou variantu, která bude splňovat stavební i bezpečnostní normy.MartinT píše: ↑29. 07. 2025, 20:39 Potřeboval bych koncepční radu, jestli ten nápad č.2 není úplná blbost.
..............
Další komplikace jak tam nainstalovat pilíř aniž bych měl uprostřed kůlny betonový sloup, údržba kopule v téhle výšce další pakárna..
.......................
2. rozebrat kus sedlové střechy, naistalovat na trámy 4m kolejnice a udělat posuvné střešní sedlo cca 2x2.5m, ufiknout nepoužívaný komín a do něj zabetonovat pilíř.. ve výsledku klasický domeček s posuvnou střechou, akorát "na půdě"..
Celé to stojí na celistvé betonové základové desce (bez sklepa). Netuším co to bude dělat vibračně, pilíř by byl betonovaný do komína někde cca v 5,5 metrech.. Ale ten panel by snad mohl pomoct.. (?)
Díky za názor. M.
Pokud jde o zásahy do holé struktury komínu,(částečně to platí i u nepoužívaného) tak tam můžu říct rovnou abyste to raději odpískal. Jakékoliv zásahy do samonosné stavby jakou komín bezesporu je, jsou nejen nezodpovědné ale také zakázané.
Co znamená ufiknout? Jaká výška zůstane? Nalejete do něj rovnou beton? Jsou v něm ještě mastné saze -. špatné pro betonové pojivo...atd
A rychlá rada ke stropu: Nemusíte vymýšlet žádné dražší varianty zpevňování stropu pod teleskop. Možná úplně postačí, když si na pozorování vyjedete s autem z garáže (píšete kůlna) nebo co pod teleskopem budete mít a podepřete strop v místě pod teleskopem, stavební pozinkovou šroubovací stojkou - nebo více stojkami. zabere to jen pár sekund a máte klid a ušetříte. Ale i k tomuto bych potřeboval s jistotou vidět co tam plánujete, rozměry a tloušťku stropu, výška stropu, materiál stropu, (lehčený beton, hurdiska atd..) typ a šířka věnce, následné tedy dodatečné zatížení věnce, kde jsou jaké překlady, atd
To vše je zapotřebí vědět, aby vám například pak mají radou nevznikaly větší praskliny po obvodě stropu.
- Stanislavxyz
Mě se omlouvat nemusíte, nic se mi nestalo. Vaše řešení tam skutečně není, avšak jedná se pouze o variaci na téma "zabetonované závitovky". Že je ohýbáte do "U" je sice originální, nicméně z mého pohledu horší- ohnout se budou muset přes nějaké kopyto, aby vystupující konce byly nejen ve správné rozteči, ale i pokud možno rovnoběžné. Z délky 1 m bude min. 5 cm muset trčet z betonu ven, pak ten ohyb, no budeme rádi, když v betonu bude slabých 40 cm. Bude-li to, jak píšete, "masivnější" řešení, než mnou navrhovaných > 80 cm závitové tyče v betonu (na konci zahnuté o cca 90°) bychom mohli docela dobře polemizovat.
O čem naopak diskutovat netřeba, že všechny zmíněné způsoby (vč. "Homerovy" chem. kotvy) pevností velmi pravděpodobně vyhoví. Ba některé jsou snad až zbytečně dimenzované. Je na zhotoviteli, jakou možnost zvolí a bude-li to ta Vaše, neponesu to nijak úkorně.
Ale jak již konstatoval kolega Homer- je to jednoduchá věc a řečeno již bylo dosti. Za tu dobu, co jsme zde strávili jenom tím psaním bych to měl už vybetonované a pilíř přišroubovaný.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Souhlasím. Mnohem zajímavější by byly debaty o stavbách celých hvězdárniček. Tam bychom ovšem nepochybně opět narazili na pilíře a v některých případech přes dvě či více podlaží
.