Poraďte vhodný okulár
Re: Poraďte vhodný okulár
Tak velké okuláry asi používat nebudeš a dalekohled se dá taky vyvážit.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Bartex: necituj bezprostředně předcházející příspěvky, porušuješ tím pravidla.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Zdravím páni.Potreboval by som poradiť s výberom ohnisiek Baader Morpheus okulárov k teleskopu Bresser dobson 254/1270.
To je veľmi závislé od tvojho štýlu pozorovania. A to sa tiež môže meniť. Mojou voľbou v tejto chvíli by boli 17.5 - 12.5 - 9mm. Ešte by som to doplnil ohniskom 24mm, napr. APM alebo Panoptic.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Poraďte prosím okulár k pozorovacímu dalekohledu
Začátečník s Celestron Regal M2
Ahoj všichni ,
po rozpačitých výsledcích pozorování s malým KOWA TSN-502, koupil jsem si větší dalekohled Regal M2 80ED. Chci jej používat pro pozorování přírody (ptáci a zvířata), ale také pro pozorování Měsíce a planety (Jupiter, Saturn). Hned s dalekohledem, koupil jsem také Baader Hyperion Zoom Click MARK IV. Stativ mám velmi pevný (iFootage T5) a fluidní hlavu iFootage K5, případně INNOREL H90. Pro procházky po horách mám lehčí stativ Manrotto s Gimbal hlavou LEOFOTO.
Pozoroval jsem na dálku asi 150 metrů žirafy v ZOO Praha. Úžasný zážitek. Snad jen bych chtěl větší zorné pole, tak si koupím samostatný okulár Baader Hyperion 24mm, který mi dá zvětšení 20x, zorné pole bude 60 metrů (nyní mám s BHZ 42m, oproti sériovému Celestron zoom, který by dal jen 37m).
Pozorování Měsíce (nedávný červený úplněk) jsem realizoval ve spolupráci se starým telefonem Samsung Galaxy S10e (on nemá optický zoom). Nastavil jsem na telefonu zvětšení 4x a na dalekohledu zvětšení 20x. Tým jsem dosáhl celkového zvětšení 80x. Jsou to mé první pokusy. Nejsem úplně spokojená. Chtěl bych při nočním pozorování dosáhnout větších kontrastů a více podrobností. Máte někdo zkušenosti s použitím okulárů s krátkými ohnisky? Například Morpheus 4,5mm?
Jak by měla vypadat pro pozorování prstenů Saturnu? Nechci kupovat pravý hvězdářský dalekohled.
Jaké máte zkušenosti s Celestron Regal M2 80ED v praxi?
Ahoj všichni ,
po rozpačitých výsledcích pozorování s malým KOWA TSN-502, koupil jsem si větší dalekohled Regal M2 80ED. Chci jej používat pro pozorování přírody (ptáci a zvířata), ale také pro pozorování Měsíce a planety (Jupiter, Saturn). Hned s dalekohledem, koupil jsem také Baader Hyperion Zoom Click MARK IV. Stativ mám velmi pevný (iFootage T5) a fluidní hlavu iFootage K5, případně INNOREL H90. Pro procházky po horách mám lehčí stativ Manrotto s Gimbal hlavou LEOFOTO.
Pozoroval jsem na dálku asi 150 metrů žirafy v ZOO Praha. Úžasný zážitek. Snad jen bych chtěl větší zorné pole, tak si koupím samostatný okulár Baader Hyperion 24mm, který mi dá zvětšení 20x, zorné pole bude 60 metrů (nyní mám s BHZ 42m, oproti sériovému Celestron zoom, který by dal jen 37m).
Pozorování Měsíce (nedávný červený úplněk) jsem realizoval ve spolupráci se starým telefonem Samsung Galaxy S10e (on nemá optický zoom). Nastavil jsem na telefonu zvětšení 4x a na dalekohledu zvětšení 20x. Tým jsem dosáhl celkového zvětšení 80x. Jsou to mé první pokusy. Nejsem úplně spokojená. Chtěl bych při nočním pozorování dosáhnout větších kontrastů a více podrobností. Máte někdo zkušenosti s použitím okulárů s krátkými ohnisky? Například Morpheus 4,5mm?
Jak by měla vypadat pro pozorování prstenů Saturnu? Nechci kupovat pravý hvězdářský dalekohled.
Jaké máte zkušenosti s Celestron Regal M2 80ED v praxi?
Naposledy upravil(a) merlot777 dne 13. 09. 2025, 11:25, celkem upraveno 1 x.
Re: Poraďte prosím okulár k pozorovacímu dalekohledu
Ahoj,
na planety to bude chtít větší zvětšení. Jedna z možností by byl tento zoom:
http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... 65522.html
Pokryl by ti všechna potřebná větší zvětšení a je to dobrý okulár.
Ohledně širokouhlých pro menší zvětšení bych od Baadera doporučoval spíše Morpheus nebo okuláry Explore Scientific.
Ideálně si zajet do Supra dalekohledy a na místě vyzkoušet, jak to bude ukazovat.
na planety to bude chtít větší zvětšení. Jedna z možností by byl tento zoom:
http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... 65522.html
Pokryl by ti všechna potřebná větší zvětšení a je to dobrý okulár.
Ohledně širokouhlých pro menší zvětšení bych od Baadera doporučoval spíše Morpheus nebo okuláry Explore Scientific.
Ideálně si zajet do Supra dalekohledy a na místě vyzkoušet, jak to bude ukazovat.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Ten SVBony Zoom, čo radí Dvader je dobrý, len si treba overiť, že s ním bude možné zaostriť. Má ohniskovú rovinu hlboko vo vnútri (pokiaľ si pamätam tak okolo 2cm oproti ostatným okulárom) a teda vyžaduje aby zaostrovací mechanizmus umožnil toto kompenzovať. Inak by nešlo zaostriť na nekonečno.
Na široké zorné polia sa bude hodiť ES 68stupňový 24mm prípadne ešte lepší by mohol byť APM UFF 65stupňový 24mm.
Na široké zorné polia sa bude hodiť ES 68stupňový 24mm prípadne ešte lepší by mohol byť APM UFF 65stupňový 24mm.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
Ono je to potřeba ověřit komplexně - ty pozorováky jsou specifické a je potřeba ověřit nejen možnost zaostření, ale i kresbu v celém zorném poli (zkreslení, barevnou vadu atd.).
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Dobrý den,
děkuji za TIP. K SV bony nemám důvěru. Měl jsem 2 jejich monokulární dalekohledy a nebylo to ani "dobré". Viděl jsem několik videorecenzí na Youtube na jejich pozorovací dalekohledy a nelíbil se mi ten obraz, i když uživatel říkal "dívejte se, jak pěkně to ukazuje". Celestron jsem koupil v Supra Praha. Baader Hyperion Zoom Click Mark IV je fantastický (rovněž v Supra). Zkoušeli jsme za slunného odpoledne i Morpheus 4,5mm, ale při pozorování detailu na sloupu veřejného osvětlení ve vzdálenosti cca 30m jsme s p. Zahajským konstatovali, že je tam mírné zamléčnění, přes které se nám ztrácejí kontrasty. Ono ve dne má teplá atmosféra na pozorování vliv. Pan Zahajský o pár týdnů později pro mne odzkoušel kompatibilitu Barlow Baader s BHZ a Regal M2 80ED. Nehaněl tu kombinaci, ale nadšením nepřekypoval. Lepší je prý nasadit samostatný okulár s krátkým ohniskem, než cpát do sestavy další optickou soustavu v podobě Barlow, řekl tehdy.
Při pozorování Měsíce vidím, že na detaily je třeba zvětšení alespoň 80x (měl jsem 20x na dalekohledu, 4x na mobilu = 80x celkem). To v případě mého dalekohledu s ohniskovou vzdáleností 480mm znamená použít okulár s ohniskovou vzdáleností alespoň 6mm. Pro pozorování planet to chce ještě větší přiblížení, takže se mi jeví pro noční pozorování pořídit Morpheus 4,5mm. S Barlow 2,25x zřejmě nemá cenu dělat pokusy. Bude to více přiblíženo, ale detaily stejně nepřibudou. Tedy okulár 4,5mm Morpheus Baader je zřejmě stropem v možnostech přiblížení Celestron Regal M2 80ED.
Chtěl jsem si to jen potvrdit, tedy zjistit, zda se na tomto fóru někdo už touto otázkou zabýval.
děkuji za TIP. K SV bony nemám důvěru. Měl jsem 2 jejich monokulární dalekohledy a nebylo to ani "dobré". Viděl jsem několik videorecenzí na Youtube na jejich pozorovací dalekohledy a nelíbil se mi ten obraz, i když uživatel říkal "dívejte se, jak pěkně to ukazuje". Celestron jsem koupil v Supra Praha. Baader Hyperion Zoom Click Mark IV je fantastický (rovněž v Supra). Zkoušeli jsme za slunného odpoledne i Morpheus 4,5mm, ale při pozorování detailu na sloupu veřejného osvětlení ve vzdálenosti cca 30m jsme s p. Zahajským konstatovali, že je tam mírné zamléčnění, přes které se nám ztrácejí kontrasty. Ono ve dne má teplá atmosféra na pozorování vliv. Pan Zahajský o pár týdnů později pro mne odzkoušel kompatibilitu Barlow Baader s BHZ a Regal M2 80ED. Nehaněl tu kombinaci, ale nadšením nepřekypoval. Lepší je prý nasadit samostatný okulár s krátkým ohniskem, než cpát do sestavy další optickou soustavu v podobě Barlow, řekl tehdy.
Při pozorování Měsíce vidím, že na detaily je třeba zvětšení alespoň 80x (měl jsem 20x na dalekohledu, 4x na mobilu = 80x celkem). To v případě mého dalekohledu s ohniskovou vzdáleností 480mm znamená použít okulár s ohniskovou vzdáleností alespoň 6mm. Pro pozorování planet to chce ještě větší přiblížení, takže se mi jeví pro noční pozorování pořídit Morpheus 4,5mm. S Barlow 2,25x zřejmě nemá cenu dělat pokusy. Bude to více přiblíženo, ale detaily stejně nepřibudou. Tedy okulár 4,5mm Morpheus Baader je zřejmě stropem v možnostech přiblížení Celestron Regal M2 80ED.
Chtěl jsem si to jen potvrdit, tedy zjistit, zda se na tomto fóru někdo už touto otázkou zabýval.
Já mám na široké zorné pole jasno. Baader Hyperion 24mm. Má zdálivý úhel 68°. Pohled přes něj je široký a ostrý až do okrajů. Zkoušeli jsme i nějaký okulár s 82°, ale to už je u tohoto dalekohledu špatně. Obraz byl tak široký, že to ten kruh ořezávalo.armichael píše: ↑13. 09. 2025, 11:07 Ten SVBony Zoom, čo radí Dvader je dobrý, len si treba overiť, že s ním bude možné zaostriť. Má ohniskovú rovinu hlboko vo vnútri (pokiaľ si pamätam tak okolo 2cm oproti ostatným okulárom) a teda vyžaduje aby zaostrovací mechanizmus umožnil toto kompenzovať. Inak by nešlo zaostriť na nekonečno.
Tak to ne super, že už jste to zkoušeli!
Ještě navrhuji zkusit TeleVue Nagler Zoom 3-6. Je to výborný okulár a ukáže dobře limity zvětšení toho pozorováku.
Ještě navrhuji zkusit TeleVue Nagler Zoom 3-6. Je to výborný okulár a ukáže dobře limity zvětšení toho pozorováku.

Ak máš jasno a vieš, že ten Hyperin 24 bude v Tvojom ďalekohľade pekne kresliť až do okrajov, tak ok. Testoval som dosť veľké množstvo 24mm okulárov, ale zrovna tento sa mi v zbierke nevyskytol. Kedysi som mal Hyoerion 13mm a nepáčilo sa mi na ňom dosť silné skreslenie - akoby si sa pozeral z vnútra gule. Pokiaľ ani toto nevadí, tak opäť ok. Uvedeným neduhom trochu (len menej) trpí aj spomenutý ES24 a presne tu je najlepšie korigovaný APM24mm. Tie používam aj v bine.
SVbony - chápem výhrady, väčšina okulárov za veľa nestojí, ale zrovna tento je naozaj dobrý, skúšal som ho. Neemať Televue Zoom, tak by som neváhal a kúpil tento SVBony. Ale keďže ja nie som tá správna autorita, tak pekný, podrobný test od Borisa Glosa nájdeš na POSECu.
edit, ten Borisov test: https://posec.astro.cz/index.php/clanky ... oom-3-8-mm
SVbony - chápem výhrady, väčšina okulárov za veľa nestojí, ale zrovna tento je naozaj dobrý, skúšal som ho. Neemať Televue Zoom, tak by som neváhal a kúpil tento SVBony. Ale keďže ja nie som tá správna autorita, tak pekný, podrobný test od Borisa Glosa nájdeš na POSECu.
edit, ten Borisov test: https://posec.astro.cz/index.php/clanky ... oom-3-8-mm
To je velmi pěkná a podrobná recenze. Děkuji za rozšíření obzoru. TeleVue Nagler zoom 3-6mm v Supra mají, ale já už jeden zoom mám (Baader Hyperion Zoom). Zoomovací okuláry ukrajují zorné pole. Hledám tedy pevný okulár pro pěkné podívání na planety. Možná tedy u TELEVUE něco bude. Jak jsem uvedl, musím hledat nějaké kratičké ohnisko. Druhým parametrem je, aby to měli k dispozici v Supra Praha. Mám to tam sice 300 km daleko, ale rád tam zajedu, protože si velice vážím servisu pana Zahajského.
Uvidíme!!!
Uvidíme!!!
Už jsem si vzpomněl. Ten okulár, který už ořezával obraz v Regal M2 byl TeleVue Nagler, tuším 4mm.
To znamená, že Nagler pro mne není. Pokud jde o Televue na daleké objekty, mohl bych uvažovat o TeleVue DELITE 4mm 1,25". Stojí to ale hodně peněz. Je velký rozdíl mezi tímto okulárem a okulárem Morpheus Baader 4,5mm?
Morpheus má zdánlivé zorné pole 76°, zatímco TeleVue DELITE pouze 62°. TeleVue je o 2 tis. Kč dražší, než Morpheus. Připadá mi, že tady se hodně platí za značku.merlot777 píše: ↑13. 09. 2025, 12:26Už jsem si vzpomněl. Ten okulár, který už ořezával obraz v Regal M2 byl TeleVue Nagler, tuším 4mm.
To znamená, že Nagler pro mne není. Pokud jde o Televue na daleké objekty, mohl bych uvažovat o TeleVue DELITE 4mm 1,25". Stojí to ale hodně peněz. Je velký rozdíl mezi tímto okulárem a okulárem Morpheus Baader 4,5mm?