Návod na nezničitelnou vazbu hvězdných map za pár korun.

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
vicky79
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Návod na nezničitelnou vazbu hvězdných map za pár korun.

Příspěvek od vicky79 »

Již dlouhou dobu přemýšlím, jak si vyrobit levnou, lehkou, spolehlivou, pevnou a prakticky nezničitelnou vazbu pro své hvězdné mapy. Vyzkoušel jsem snad vše – od laminace přes různé druhy sponek, klipy do kancelářských desek až po mnoho dalších nepraktických metod. Laminace také není žádná výhra: vyšší cena, nemožnost pozdějšího zásahu do mapy, váha, neohebnost, odlesky atd. Dal jsem si za cíl toto jednou provždy vyřešit.

Stanovil jsem si nejpřísnější požadavky: k již výše zmíněným dodávám, že vazba musí fungovat za každých podmínek a listy se při obracení nesmí nikdy zasekávat. Stránky se musí obracet okamžitě i při rychlém listování jedním prstem. Celá vazba musí být neskutečně pevná, nesmí se viklat při manipulaci a musí vypadat přinejmenším slušně. Mapy musí být vyměnitelné a vazba tedy znovupoužitelná.

Návod:

Potřebujeme: tavnou pistoli, obyčejné průhledné matné fólie na dokumenty (ty s dírkami) a samozřejmě mapy. Nic víc.

Postup:
Zkompletované mapy ve fóliích co nejpřesněji srovnejte. Dávejte si pozor, aby fólie byly vždy stejně orientované – otvor nad otvorem, aby vám vznikl „tunýlek“. Opravdu zkontrolujte, zda jsou otvory průchozí až na konec.

Teď potřebujete stlačit budoucí vazbu, pokud možno co nejblíže u otvorů. Doporučuji použít ručně stlačené pravítko. Není potřeba vyvinout příliš velkou sílu.

Otvory nyní vyplňte materiálem z tavné pistole. Mně se osvědčilo vyplnit nejdříve horní otvor, pak prostřední a nakonec spodní. Teprve potom všechny zbývající. Vracejte se zpět k otvorům a doplňujte mizející materiál. V žádném případě ho netlačte pod tlakem (mohli byste ho natlačit mezi stránky), nechte ho jen volně natéct dovnitř. Hrotem tavné pistole se nedotýkejte samotné fólie, aby se nespálila.

Po 5–10 minutách celé spojení odlepte od podložky. Mně se osvědčil dlaždicový stůl. Po otočení dolaďte a případně doplňte materiál na spodní straně. Pomocí horkého hrotu pistole nakonec vyhlaďte nedostatky, aniž byste už přidávali nový materiál.

Důležité: Nechte materiál trochu přečnívat. Účel je vytvořit ploché „nýtky“.

A to je vše. Hotovou vazbu jsem testoval s mapami v mrazáku při –18 °C a pak jsem se zmrzlými mapami házel o stěnu – drží. Drží i tehdy, když mapy o 150 listech držíte ve vzduchu jen za jeden jediný list. Jiný způsob vazby na mapy už ani nepoužívám a přešel jsem výhradně na tento geniálně jednoduchý způsob.

Kdo chce, může si to pak pro lepší vzhled přelepit páskou. Já to nechávám, jak to je. Nevypadá to vůbec špatně a co tam není to se nerozbije.
IMG_4194.JPG
IMG_4194.JPG (787.31 KiB) Zobrazeno 615 x
IMG_4193.JPG
IMG_4193.JPG (901.5 KiB) Zobrazeno 615 x
Ať slouží věčně!
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Odpovědět